Определение по дело №173/2021 на Административен съд - Русе

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 10 ноември 2021 г.
Съдия: Елица Симеонова Димитрова
Дело: 20217200700173
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 17 март 2021 г.

Съдържание на акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Русе, 10.11.2021 год.

 

Административен съд - Русе,   в закрито   заседание  на десети ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав :

             

                                                                          Съдия: ЕЛИЦА ДИМИТРОВА

                                                                 

като разгледа докладваното от съдията адм. д. № 173 по описа за 2021г., за да се произнесе, съобрази следното:

   След дадена възможност от съда в съдебно заседание от 19.10.2021 г. на жалбоподателя „Екосдружение Дунавски регион“, представлявано от процесуалните си представители адв. К. и адв. К. и на заинтересованата страна „Астра Биоплант“ ЕООД чрез адв. М., в 7-дневен срок да преформурат задачата за експертизата с вещо лице еколог и да посочат съответен специалист, е депозирана молба от адв. К. с вх.№ 4228/26.10.2021. с искане за продължаване на срока за формулиране на въпроси за назначаване на екологична експертиза с вещо лице еколог. С резолюция на съдия-докладчика от 27.10.2021 г.е  продължен срока и е дадена възможност на жалбоподателя в едноседмичен срок да формулира искане с конкретни въпроси с препис за другите страни. На 03.11.2021 г. с вх. № 4352 е регистрирана в съда молба от адв. К., с оглед даденото разпореждане от съда. В молбата се съдържат искания за назначаване на експертиза с вещо лице еколог с поставени в същата въпроси. Постъпила е и молба-становище с вх.№ 4397/05.11.2021г. и от заинтересованата страна“ Астра Биоплант“ ЕООД-Русе. 

          Съдът, като съобрази направеното искане и постъпилите молби-становища, намира за допустимо, относимо и необходимо за изясняване на обективната истина искането за допускане на експертиза с вещо лице - еколог. Същевременно установи, че в поставените въпроси  след № 1 е налична повторяемост и сходство, които могат да бъдат обобщени в един въпрос, който да е все пак относим към предмета на спора  

 Предвид изложеното и на основание чл.171, ал. 2 от АПК, във вр. с чл. 195 ГПК, съдът

                                  ОПРЕДЕЛИ:

 

          НАЗНАЧАВА съдебна експертиза с вещо лице – еколог Антоанета Стефанова Стефанова, съобразявайки информацията в постъпило писмо по ел. поща с вх. 4185/21.10.2021 г., депозирано от адв. К., което вещо лице на база на представените от ответника РИОСВ – Русе доказателства и след справка в интернет-страницата същата страна, както и като съобрази  наличните по делото доказателства, да отговори на следните въпроси:

1)   На територията на индустриална зона Тегра, както и в близост до площадката на процесното ИП има ли площни източници на интензивно миришещи вещества(неприятни миризми) и летливи органични съединения, и ако има- кои са и от какъв произход- органичен или неорганичен

2)   Представената пред РИОСВ - Русе и съобразена при издаване на административния акт Информация за преценяване на необходимостта от ОВОС, отговаря ли на всички одобрени и изисквани от нормативните актове методики и процедури за оценяване (включително и кумулативно) на въздействието на инвестиционното предложение върху околната среда, населението и обектите подлежащи на здравна защита и такива с обществено предназначение в най-близко разположените населени места по отношение на замърсяването с химични вещества, прахови частици и интензивно миришещи вещества?

      ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ поставената в молбата с вх. № 4352/03.11.2021 г.на жалбоподателя задача към вещото лице, а именно: Да изготви списък на предприятията и на складовите стопанства на територията на индустриална зона „Тегра" (бивша зона КТМ), включително тези, които са разрешени, но са все още непостроени или временно не функционират, които предприятия и складови стопанства представляват площни източници на интензивно миришещи вещества(неприятни миризми), както и да бъде посочен и капацитета на предприятията и складовите стопанства, които представляват площни източници на интензивно миришещи вещества/неприятни миризми?,  тъй като съдът в съдебното заседание на 19.10.2021 г. е изложил мотиви относно задачата и е разяснил на страната, чрез указание да коригира същата към вещото лице, което не е сторено в молбата, още повече, че искането е извън компетентността на вещото лице с оглед на изискването за представяне на списък на все още непостроени или временно нефункциониращи предприятия, което от друга страна се явава и неотносимо към предмета на спора

         

ОПРЕДЕЛЯ депозит за възнаграждение вещото лице в размер на 400 лв., вносим в 3-дневен срок от съобщаването от жалбоподателя.

Препис от настоящото определение да се изпрати на страните, ведно с призовка за датата на откритото съдебно заседание.     

След внасяне на определения депозит да се уведоми вещото лице за изпълнение.

Отменя определението си за насрочване на делото в с.з. за 16.11.2021г от 14,30ч., с оглед на невъзможността експертизата да се изготви в срок.

Отстрочва ,насроченото за 16.11.2021г. от 14,30ч с.з., за 15.12.2021г. от 14,30ч. , за когато да се призоват страните и ОП-Русе  

Определението не подлежи на обжалване.

 

                            

Съдия :