Решение по дело №460/2019 на Районен съд - Тетевен

Номер на акта: 140
Дата: 21 август 2019 г.
Съдия: Марио Димитров Стоянов
Дело: 20194330100460
Тип на делото: Частно гражданско дело
Дата на образуване: 14 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е 

 

   

Град Тетевен, 21.08.2019 година

       

В     ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

ТЕТЕВЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД-втори състав,в  публично заседание

На четиринадесети август,

През две хиляди и деветнадесета година,в състав:

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:МАРИО СТОЯНОВ

При секретаря:  КАТЯ ХРИСТОВА,

Като разгледа докладваното от Председателя гр.дело № 460 по описа на Районен съд-Тетевен за 2019  година и   за да се произнесе,взе предвид следното:

 

Производството е образувано по молба от „Банка ДСК” АД за определяне на срок за приемане или отказ от наследството на  Й Д Б,б.ж. на село Г,Лов.обл.

Съгласно Определение № 315 от 23.06.2015 г. на ВКС по ч. гр. д. № 3092/2015 г., I г. о., ГК, докладчик председателят Теодора Нинова, постановено по реда на чл. 274,ал.3 ГПК , в настоящето производство съдът се произнася с решение , което подлежи на обжалване по реда на определенията – чл. 538, ал2 , изр. последно ГПК.

С определение от  19.07.2019 година съдът е насрочил открито съдебно заседание с призоваване на посочените в молбата наследници на Й Д Б,б.ж. на село Г,Лов.обл.  за дата 14.08.2019 година.

 С определението съдът е указал на всеки от наследниците, че трябва да се явят за изслушване от съда във връзка с молбата за приемане и отказ от наследството на Б,че ще им бъде определи срок за приемане на наследството от същия наследодател и им напомнил, че ако в рамките на срока някой от тях не отговори, ще изгуби правото да приеме наследството.

            Ход на открито съдебно заседание по делото е даден на  14.08.2019г.,в което заседание  са се явили наследниците на Й Д Б,б.ж. на село Г,Лов.обл.,като са направили изявление за приемане на наследството от наследодадателката си,помолили са съда да впише изявлението им,без да се насрочва ново заседание по делото.

От представеното с молбата по чл.51 от ЗН  удостоверение за наследници на   Й Д Б,б.ж. на село Г,Лов.обл., се установява,че конституираните и призовани в производството лица,са наследници на  Й Д Б,ЕГН:**********,***,починала на ххх година.

При така установеното от фактическа страна, съдът прави следните правни изводи:

Съдът е сезиран с искане по чл. 51 ЗН. Съгласно цитираната разпоредба по искане на всеки заинтересуван районният съдия, след като призове лицето, което има право да наследява, му определя срок, за да заяви приема ли наследството или се отказва от него. В случая молителят извежда интереса си от твърдението, че е кредитор на Й Д Б,б.ж. на село Г,Лов.обл на база  Договор за кредит за текущо потребление,сключен на 7.11.2013г,което доказателство е представено с молбата по чл.51 от ЗН.

От служебно направена справка в Районен съд-Тетевен се установи,че няма вписан отказ или приемане от заинтересованите страни от наследството на   Б,в специалната книга по чл.49,ал.1 от ЗН,удостоверено със сл.бележка от 21.08.2017 година.

Съобразно изложеното,съдът намира,че по отношение на конституираните во производството наследници на Б-нейни низходящи, следва да се впише в книгата,че   приемат наследството от  Й Д Б,б.ж. на село Г,Лов.обл.

Мотивиран от горното, съдът:

Р  Е  Ш  И  :

 

ДА СЕ ВПИШЕ в особената книга по чл. 49, ал. 1 ЗН в Районен съд-Тетевен, че  низходящите наследници на Й Д Б,ЕГН:**********,***,починала на хх,удостоверено с Акт за смърт №хх,съставен в село Г,Лов.обл.,а именно Д.Б.Б.,ЕГН:********** *** Б.Б.В.,ЕГН:********** ***,  приемат наследството от Й Д Б,б.ж. на село Гложене,Лов.обл.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване,съгласночл.537,ал.1 от ГПК.

Препис от Решенето да се връчи на молителя “Банка ДСК”-ЕАД-град София и на  участвалите в производството лица-наследници на Й Д Б,б.ж. на село Г,Лов.обл.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: