Присъда по дело №50/2009 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 71
Дата: 16 февруари 2009 г.
Съдия: Димитър Борисов Бишуров
Дело: 20095220200050
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 10 януари 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

                      година 2009                            град Пазарджик

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПАЗАРДЖИШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                   НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На  шестнадесети  февруари                              ГОДИНА 2009

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.Б.

                                   СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. В.С.

                                                                             2. Б.Н.

Секретар: П.Б.

Прокурор: Т.Г.

Като разгледа докладваното от съдия Б.

Наказателно дело ОХ № 50  по описа за 2009 година

 

                                    П   Р  И  С  Ъ  Д  И  :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимия Ф.С.Б., роден на  05.04.1975г. в гр.Пазарджик, живущ ***, българин, български гражданин, с начално образование, неженен,  безработен, осъждан, ЕГН-**********, за  ВИНОВЕН в това, че  през месец август 2008г., при условията на продължавано престъпление от птицеферма , намираща се в землището на  с.З., обл.Пазарджишка, е отнел чужди движими вещи,подробно описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и заключението на оценъчната експертиза – лист19 – 21 от материалите по делото, на обща стойност  2 804лв. / две хиляди осемстотин и четири лева/, от владението на  „Д.”ООД – гр.Пазарджик,представлявана от управителя Н.А. С. , с ЕГН-**********, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив, поради което и на основание чл. 196, ал.1 т.1, във връзка с чл.194, ал.1,  във връзка с чл.26, ал.1, във връзка с чл.29, ал.1 буква „А” и буква „Б” и във връзка с чл.55, ал.1 т.1  от НК  го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

            На основание чл. 47 ал.1 буква Б от ЗИН ОПРЕДЕЛЯ СТРОГ първоначален режим на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

            На основание чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Ф.Б.  да заплати в полза на държавата, по сметка на ПРС, сторените по делото  разноски в размер на 55лева.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд гр.Пазарджик в 15 дневен срок от днес.

 

    

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                 СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                        2.

                                                                                   

Съдържание на мотивите Свали мотивите

НОХД № 50/09 г.

МОТИВИ:

          Обвинението е против подс.Ф.С.Б. *** за престъпление по чл.196 ал.1 т.1 във връзка с чл.194 ал.1 във връзка с чл.29 б.”А” и “Б” от НК  за това, че  през м. август 2008г. при условията на продължавано престъпление от птицеферма, намираща се в землището на с. Звъничево обл. Пазарджик , отнел чужди движими вещи : 1 бр. мивка алпака, 5 бр. поцинкована покривна ламарина с размери 100 см./200см./07 см. и 5 бр. поцинкована покривна ламарина с размери 200 см./200см./07 см, 3 бр. медни тръби с размери 330 см./045см., 400 метра четирижилен меден кабел с размери 3х2.5мм+2 и 300 метра четирижилен меден кабел с размери СВТ 3 х2.5+1,5, всичко на обща стойност 2 804 лева /две хиляди осемстотин и четири лева/ от владението на „Д.”ООД- гр. Пазарджик, с представител А.Н.Б. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив, по деяния както следва :

1. през м. август 2008г. от птицеферма, намираща се в землището на с. Звъничево обл. Пазарджик , отнел чужди движими вещи : 1 бр. мивка алпака; 5 бр. поцинкована покривна ламарина с размери 100 см./200см./07 см. и 5 бр. поцинкована покривна ламарина с размери 200 см./200см./07 см, всичко на обща стойност 464 лева /четиристотин шестдесет и четири лева/ от владението на „ Д.”ООД- гр. Пазарджик, с представител А.Н.Б. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив;

2. през м. август 2008г. от птицеферма, намираща се в землището на с. Звъничево обл. Пазарджик , отнел чужди движими вещи : 3 бр. медни тръби с размери 330 см./045см.; 400 метра четирижилен меден кабел с размери 3х2.5мм+2; 300 метра четирижилен меден кабел с размери СВТ 3 х2.5+1,5, всичко на обща стойност 2 340 лева  /две хиляди триста и четиридесет лева/ от владението на „ Декада”ООД- гр. Пазарджик, с представител А.Н.Б. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Производството пред първата инстанзция е по реда на гл.27 от НПК - чл.371 т.2 от НПК.

Представителят на РП-Пазарджик поддържа обвинението против подсъдимия и пледира за осъдителна присъда.

В съдебно заседание подсъдимият се явява лично и със служебен защитник, признава се за виновен по обвинението, признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на ОА и не желае да се събират доказателства за тези факти.

          Районният съд след като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, при спазване разпоредбата на чл.301 от НПК, прие за установено от фактическа стран следното:

 Тъговско дружество „Д. “ООД - гр.Пазарджик, представлявана от управителя Н. С. с ЕГН **********, притежавло птицеферма, намираща се в землището на с. Звъничево обл. Пазарджик. В същата птицеферма на работа преди време бил наеман подс. Ф.С.Б. поради, което добре познавал обстановката.

          На 14.08.2008г. св.А.Б., съдружник в горепосоченото дружество, посетил за последен път птицефермата, за да я провери и на следващия ден заминал на почивка. През следващите дни, на неустановена дата през м. август 2008г., подс. Б. решил да се възползва, че познава обстановката и да извърши кражба от фермата, за да припечели. Той отишъл на място, прескочил оградата и така проникнал в птицефермата, откъдето взел: 1 бр. мивка алпака, 5 бр. поцинкована покривна ламарина с размери 100 см./200см./07 см. и 5 бр. поцинкована покривна ламарина с размери 200 см./200см./07 см. После по обратния път излязъл от фермата и се прибрал в дома си. На  следващия ден занесъл всички вещи в с. Братаница обл. Пазарджик и ги продал на св. М. К., който изкупувал вторични суровини.

          След няколко дни, пак на точно неустановен ден от м. август 2008г., подс. Б. отново решил да отиде до птицефермата и да провери какво друго може да вземе. По същия начин той прескочил оградата проникнал на територията й, като този път взел 3 бр. медни тръби с размери 330 см./045см., 400 метра четирижилен меден кабел с размери 3х2.5мм+2, 300 метра четирижилен меден кабел с размери СВТ 3 х2.5+1,5, които по обратния път занесъл в дома си. На следващия ден отново отишъл до с. Братаница, където продал вещите на св. К., който отказал да изкупи единствено медните тръби.

          На 30.08.2008г.св. А.Б. отишъл до птицефермата и разбрал за извършената кражба. На 01.09.2008г. Б. ***.

          Издирването на извършителя било възложено на св. Н.Т. ***, отговарящ за района. Св. Т. разбрал, че подсъдимият бил предал на свид. К. 10 бр. поцинкована покривна ламарина и веднага го заподозрял като извършител на кражбата. В проведения разговор пред св. Т. подс. Б. признал за извършеното престъпление и подробно обяснил за начина на извършването му.

          С протокол за доброволно предаване от 02.09.2008г. св. М.К. доброволно предал изкупените от подс. Б. ламарини. С разписка от същата дата откраднатите листове поцинкована покривна ламарина били върнати на представител на фирмата.

От заключението на назначената и изготвена по делото съдебно-оценъчна експертиза, което съдът цени като обективно и компетентно, е видно, че общата стойността на противозаконно отнетите вещи, подробно поисани по-горе, по пазарни цени към инкриминираната дата, възлиза на сумата от 2 804.00 лева.

В резултата на описаното по-горе било отпочнато настоящото наказателно производство.

          Видно от свидетелството за съдимост на подсъдимия Б.   той е осъждан общо осем пъти преди настоящото деяние, като по НОХД № 539/07 год. на РС-Пазарджик е осъден с присъда , влязла в законна сила на 04.05.2007година, за престъпление по чл.196 ал.1,т.1 от НК, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от пет месеца , ефективно. По НОХД № 1784/02 год. на РС-Пазарджик е осъден с присъда влязла в законна сила на 12.11.2004 година, за престъпление по чл.195 ал.1  от НК, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година и шест месеца , ефективно.

Настоящото деяние подсъдимият е извършил при  условията на опасен рецидив по смисъла на чл.29 ал.1,бук.”А” и „Б” от НК,тъй като то е осъществено в срока по чл.30 ал.1 от НК от влизане в сила и изтърпяване на наказанията по горецитираните  присъди.

          Гореописаната фактическа обстановка съдът възприе  въз основа на самопризнанията на подсъдимия за фактите, изложени в обстоятелствената част на ОА и събраните в досъдебната фаза на процеса доказателста, които подкрепят самопризнанието, а именно показанията на свидетелите Б. , Т. и К. , заключението на  оценъчната експертиза и писмените  приети по делото.

          Съдът дава пълна вяра на гласните доказателства, събрани по делото, т.к. те са непротиворечиви, взаимно допълващи се и кореспондират с останалите, събрани по делото доказателства, които преценени поотделно и в тяхната съвкупност очертават обективно гореописаната фактическа обстановка.

При така установената и възприета фактическа обстановка съдът намира, че с поведението си подс.Ф.Б. е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на чл.196 ал.1,т.1 във вр. с чл.194 ал.1, във вр. с чл.26 ал.1 и във вр. с чл.29 ал.1,букви А и Б от НК , като през м. август 2008г. при условията на продължавано престъпление от птицеферма, намираща се в землището на с. Звъничево обл. Пазарджик , отнел чужди движими вещи : 1 бр. мивка алпака, 5 бр. поцинкована покривна ламарина с размери 100 см./200см./07 см. и 5 бр. поцинкована покривна ламарина с размери 200 см./200см./07 см, 3 бр. медни тръби с размери 330 см./045см., 400 метра четирижилен меден кабел с размери 3х2.5мм+2 и 300 метра четирижилен меден кабел с размери СВТ 3 х2.5+1,5, всичко на обща стойност 2 804 лева /две хиляди осемстотин и четири лева/ от владението на „Д.”ООД- гр. Пазарджик, предстявлавано от управителя Н. С. с ЕГН **********, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Деянието е извършено умишлено с желани и настъпили общественоопасни последици, при пряк умисъл съгласно материалноправната характеристика визирана в чл.11 ал.2 от НК.

Подсъдимят е съзнавал всички обективни елементи на осъществения от него престъпен състав, включително и квалифициращите, т.к. е наясно със съдебното си минало и посочените по-горе осъждания, както и с това, че настоящото деяние върши в рамките на петгодишния срок от изтърпяване на тези му наказания, при което действа при условията на опсен рецидив.

          При определяне вида и размера на наказцанието, което следва да се наложи на подсъдимия съдът съобрази разпоредбата на чл.36 от НК относно целите и на  чл.54 и сл. от НК, относно неговата индивидуализация.

Съдът отчете високата степен на обществена опасност на конкретното деяние  като съобрази размера на причинените с него материални щети и фактът, че е извръшено при условията на продължавана престъпна дейност и опасен рецидив, предизвикващо явно неодобрение и нетърпимост на обществото и заслужаващо по – високата марална, социална и правна укоримост. Подсъдимият е личност с висока степен на обществена опасност.Осъждан е многократно-8 пъти, преди  настоящото деяние за  престъпления от общ характер има изключително негативни характеристични данни, като последното си наказание ЛС е изтърпял на на 22.10.2007 година, а е извършил настоящата кражба само 10 месеца след излизане от затвора, от което може да се заключи ,че той е лице с трайно изразени престъпни навици, проявяващ изключителна престъпна упоритост  при набавянето на средства.

Като смекчаващи отговрността обстоятелства, следва да се отчетат направените самопризнания и оказаното съдейсдтвие на полицейските органи, тежкото семейно и материално положение на подсъдимия.Като отекчаващи – се отчетоха миналите осъждания, които не влияят на правната квалификация и не са елемент от състава, негативните характеристични данни и висаката стойност на вещите , предмет на посегателство..

Подбудите за извършване на престпълението следва да се търсят в личността на подсъдимия, в ниското му правосъзнание, които са една рефлексия от изкривената ценностна система на подсъдимия, който се оформил като личност, проявяваща изключителна престъпна упоритост в процеса на социалното общуване и битуване, като всичко това е резултата и от ниския жизнен и икономически стандарт на дееца.

При тези данни и като отчете наличните смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, съобразно отонсителната им тежест,и съблюдавайки императивмната разпоредба на чл.373 ал.2 от НПК, съдът приложи разпоредбата на чл.55 ал.1,т.1 от НК и определи наказанието ЛС под минимума предвиден в конкретния престъпен състав, като счете,  че за конкретното престъпление на подс.Б.  следва да се наложи наказание в размер на една година и шест месеца лишаване от свобода, което е съответно на тежестта на престъплението и с което ще се постигнат целите на наказанието.

С оглед разпоредбата на чл.47 ал.1, б.Б от ЗИН, се определи първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Неприложима е разпоредбата на чл.66 от НК,т.к. преди настоящото деяние,подсъдимият Б. е осъждан на лишаване от свобода за престъпление от общ характер.

          На основание  чл.189 ал.3 от НПК подс.Б. беше осъден да заплати в полза на държавата по сметка на ПРС сторените по делото разноски в размер на 55 лева за експертиза.

         

          По тези съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: