Споразумение по дело №11/2012 на Окръжен съд - Перник

Номер на акта: 14
Дата: 13 ноември 2012 г. (в сила от 13 ноември 2012 г.)
Съдия: Красимир Стефанов Маринов
Дело: 20121700200011
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 12 януари 2012 г.

Съдържание на акта Свали акта

ПРОТОКОЛ

 

 

 

Година 2012                                Град Перник

Пернишки окръжен съд                       нак. състав

На 13 ноември                              Година 2012

 

В публично заседание в следния състав:

 

Председател: КРАСИМИР МАРИНОВ

Съдебни заседатели:     И.М.

И.А.

 

Секретар: КАТЯ СТАНОЕВА

Прокурор: АЛБЕНА СТОИЛОВА

 

Сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НОХ дело номер 11 по описа за 2012 година.

На именното повикване в 9,30 часа се явиха:

 

Подсъдимият Б.Т. се явява лично и с адв.А.

Подсъдимият С. се явява лично и с адв.А.

Подсъдимият О. се явява лично и с адв.Б.

Подсъдимият Т. се явява лично и с адв.В.

Пострадалият - редовно призован, не се явява, не изпраща представител

Прокурорът – Да се даде ход на делото.

Адв.А. – Да се даде ход на делото.

Адв.Б. – Да се даде ход на делото.

Адв.В. – Да се даде ход на делото.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Прокурорът – постигнали сме споразумение с трима от подсъдимите, които споразумения Ви представям, а именно по отношение на подсъдимите В.С., В.О. и А.Т..

Сне самоличността на подсъдимия както следва:

В.А.С. - роден на *** ***, българин, български гражданин, без образование, безработен, неженен, осъждан, с ЕГН **********

Доброволно съм подписал споразумението. Зная какви ще са последиците от него. Съгласен съм с него. Признавам се за виновен.

А.В.Т. - роден на *** ***, българин, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан, с  ЕГН **********

Доброволно съм подписал споразумението. Зная какви ще са последиците от него. Съгласен съм с него. Признавам се за виновен.

В.Т.О. - роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, безработен, женен, осъждан с ЕГН **********

Доброволно съм подписал споразумението. Зная какви ще са последиците от него. Съгласен съм с него. Признавам се за виновен.

Б.С.Т. – роден на *** г. в П., живущ ***, българин, българско гражданство с ЕГН **********

Изразявам съгласие за сключеното споразумение на другите подсъдими

Адв.А. – представям разписка че имуществените вреди са възстановени.

На основание чл.382 ал.6 от НПК съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ВПИСВА така представените три броя споразумения а именно:

I. Подсъдимият – В.А.С. - роден на ***г***, българин, български гражданин, без образование, безработен, неженен, осъждан, с ЕГН ********** се признава  за виновен   в  това,  че:

1. На 02.02.2011 г. в с. Н., общ. Р., в съучастие като съизвършител с А.В.Т., В.Т.О. и Б.С.Т. отнел чужди движими вещи - 30.00 лв., златна верижка със златно кръстче с общо тегло 24 грама, мобилен телефон “Нокиа”, медно котле с дръжка, медни тръби за казан и меден казан за варене на ракия с вместимост 120 литра на обща стойност  916.40 лв., от владението на собственика им О.В.П.  с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила /удари по лицето и по тялото, причинили на пострадалия болка и страдание/ и  заплашване /заплахи с убийство и отрязване на пръстите/ - престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

2. За това престъпление и на осн. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК да му бъде наложено наказание «лишаване от свобода» за срок от една година, което на осн. чл. 61, т. 2, вр. чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС да изтърпи при първоначални «строг» режим и изтърпяване в затвор.

 

III. Подсъдимият - В.Т.О. - роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, безработен, женен, осъждан с   ЕГН ********** се признава  за виновен   в  това,  че:

1. На 02.02.2011 г. в с. Н., общ. Р., в съучастие като съизвършител с В.А.С., А.В.Т. и Б.С.Т. отнел чужди движими вещи - 30.00 лв., златна верижка със златно кръстче с общо тегло 24 грама, мобилен телефон “Нокиа”, медно котле с дръжка, медни тръби за казан и меден казан за варене на ракия с вместимост 120 литра на обща стойност  916.40 лв., от владението на собственика им О.В.П.  с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила /удари по лицето и по тялото, причинили на пострадалия болка и страдание/ и заплашване /заплахи с убийство и отрязване на пръстите/. - престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

2. За това престъпление и на осн. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК да му бъде наложено наказание «лишаване от свобода» за срок от една година, което на осн. чл. 61, т. 2, вр. чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС да изтърпи при първоначални «строг» режим и изтърпяване в затвор.

III. Подсъдимият - А.В.Т. - роден на *** ***, българин, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, неосъждан, с  ЕГН ********** се признава  за виновен   в  това,  че:

1. На 02.02.2011 г. в с. Н., общ. Р., в съучастие като съизвършител с В.А.С., В.Т.О. и Б.С.Т., отнел чужди движими вещи - 30.00 лв., златна верижка със златно кръстче с общо тегло 24 грама, мобилен телефон “Нокиа”, медно котле с дръжка, медни тръби за казан и меден казан за варене на ракия с вместимост 120 литра на обща стойност  916.40 лв., от владението на собственика им О.В.П.  с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила /удари по лицето и по тялото, причинили на пострадалия болка и страдание/ и  заплашване /заплахи с убийство и отрязване на пръстите/. - престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

2. За това престъпление и на осн. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК да му бъде наложено наказание «лишаване от свобода» за срок от една година, чието изтърпяване да бъде отложено на осн. чл. 66, ал. 1 от НК да бъде отложено за срок от три години.

IV. Разноските направени по досъдебно производство № 58/2011 год. по описа на  РУП - МВР – гр. Р.  за експертизи  в размер на 130.00 лева,  да се възложат на  четиримата подсъдими  солидарно, като същите следва да бъдат заплатени  по сметката на РУП - МВР – гр. Р.

 

                                              ПРОКУРОР:………….........                                      

                                                  /Албена Стоилова/                                                    

 

ЗАЩИТНИК:                                                             ОБВИНЯЕМ:

         /адв. А./                                                               /В. С./

 

                                         

ЗАЩИТНИК:                                                              ОБВИНЯЕМ:

        /адв. Б./                                                                   /В. О./

 

                                   

ЗАЩИТНИК:                                                               ОБВИНЯЕМ:

                      /адв. В./                                                            /А. Т./                                          

                          

                                

 Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

Приема и прилага по делото като доказателства така представената разписка, от която е видно че процесуалният представител на пострадалия В. е получил от подсъдимите сумата от 920 лв., представляваща размера на причинените имуществени вреди по делото.

Прокурорът – постигнали сме споразумение със защитниците на трима от подсъдимите. Предлагам след като ги разгледате и в случай, че намерите същите за съответстващи на закона и морала да ги одобрите

Адв.А. – моля да приемете споразуменията за разглеждане и да ги одобрите. Като по отношение на подсъдимия Т. да докладвате делото на председателя на ОС Перник за определяне на нов съдия

Адв.Б. – моля да одобрите споразумението, което не противоречи на закона и морала като се произнесете и по мярката за неотклонение.

Адв.В. – моля да одобрите споразуемението

Подсъдимияг С. – моля да одобрите споразумението

Подсъдимият О. – моля да одобрите споразумението

Подсъдимият Т. – моля да одобрите споразумението

Съдът след съвещание намира, че така постигнатите споразумения са допустими по смисъла на чл.371 ал.2 от НПК, съдържат съгласие по всички въпроси по чл.381 ал.5 от НПК. Видно от представената в днешното с.з. разписка на пострадалия О.В. са възстановени изцяло причинените му имуществени вреди в резултат на деянието, като същият не е конституиран по делото като граждански ищец и частен обвинител. Същевременно на основание чл.384 ал.3 от НПК е изразено съгласие от подсъдимия Б.Т. по отношение на който не е сключено споразумение.

Поради това съдът намира, че така постигнатото споразумение на основание чл.382 ал.7 от НПК следва да бъде одобрено поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ОДОБРЯВА така постигнатите споразумения между Окръжна прокуратура Перник от една страна и от друга страна подсъдимите В.А.С., В.Т.О. и А.В.Т., които споразумения са конкретно вписани по-горе.

Определението на съда е окончателно.

Съдът след съвещание намери, че по отношение на подсъдимия В.А.С. са налице условията по чл.68 ал.1 от НК тъй като настоящото деяние е извършено в изпитателния срок по наложеното му наказание "Лишаване от свобода" за срок от шест месеца по НОХД № 742/2010 г. по описа на РС П. и поради което на основание чл.383 ал.2 от НПК вр.чл.68 ал.1 от НПК това наказание следва да бъде приведено в изпълнение, което да бъде изтърпявано при първоначален строг режим в затвор, поради което съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИВЕЖДА в изпълнение наказанието от шест месеца "Лишаване от свобода" наложено на подсъдимия В.А.С. – със снета по-горе самоличност, наложено му по НОХД № 742/2010 г. по описа на РС П., което наказание следва да бъде изтърпявано при първоначален СТРОГ режим в Затвор.

Съдът служебно се занима с мерките за неотклонение, взети по отношение на подсъдимите сключили споразумения като предвид така постигнатите споразумения мерките им за неотклонения следва да бъдат отменени, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ОТМЕНЯ мерките за неотклонение „Подписка” взети по отношение на всеки един от тримата подсъдими В.Т.О., А.В.Т. и В.А.С..

Предвид така одобрените споразумения по отношение на подсъдимите В.Т.О., А.В.Т. и В.А.С. наказателното производство по отношение на тях следва да бъде прекратено на основание чл.24 ал.3 от НПК.

По отношение на подсъдимия Б.С.Т. наказателното производство следва да продължи като настоящият съдебен състав следва да бъде отведен от по-нататъшното участие в наказателното производство на основание чл.29 ал.1 т.1 б.Б от НПК във връзка с което делото да се докладва на Председателя на ПОС за определяне на друг съдия-докладчик и съответно друг съдебен състав.

Водим от горното съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по отношение на подсъдимите В.Т.О., А.В.Т. и В.А.С..

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред САС в 7 дневен срок, считано от днес.

Делото да се докладва на Председателя на ПОС за определяне на друг съдия-докладчик, съответно друг съдебен състав във връзка с продължаване наказателното производство срещу подсъдимия Б.С.Т..

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

1.

 

2.

 

Заседанието завърши в 10,30 часа.

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

СЕКРЕТАР: