Споразумение по дело №720/2020 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 33
Дата: 12 май 2020 г. (в сила от 12 май 2020 г.)
Съдия: Розалия Красимирова Шейтанова
Дело: 20205300200720
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 7 май 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л  

№ 33

гр. Пловдив, 12.05.2020 год.

 

ПЛОВДИВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, наказателно отделение в публично съдебно заседание на дванадесети май две хиляди и двадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОЗАЛИЯ ШЕЙТАНОВА

 

при участието на секретар Гергана Спасова  и прокурор Тодор Павлов, сложи за разглеждане НОХД № 720 по описа за 2020 година, докладвано от Председателя.

На именното повикване в 9,30 часа се явиха:

ОБВИНЯЕМИЯТ П.М.М., редовно призован се явява лично и със защитника си адв. Г.К., редовно упълномощен, в качеството на негов защитник.

ОБВИНЯЕМИЯТ М.И.П., редовно призован се явява лично и със защитника си адв. Т.К., редовно упълномощена, в качеството на негов защитник.

Явява се представител на ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА гр. ПЛОВДИВ – прокурор ТОДОР ПАВЛОВ.

 

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

АДВ. К.: Моля да се даде ход на делото.

ОБВ. М.: Да се даде ход на делото.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

ОБВ. П.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че няма процесуални пречки за гледане на делото в днешното съдебно заседание, съгласно Заповед РД № 58 от 10.04 2020 г. на Председателя на ОКРЪЖЕН СЪД – ПЛОВДИВ. Ето защо

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Сне се самоличността на обвиняемите:

П.М.М. - роден на *** ***, българин, българско гражданство, със средно образование, неженен, неработещ, осъждан, ЕГН **********.

ОБВ. М.: Наясно съм, че днешното производство е за одобряване на споразумението, което постигнахме.

М.И.П. - роден на *** ***, , българин, българско гражданство, със средно специално образование, неженен, работещ, осъждан, ЕГН **********.

ОБВИНЯЕМИЯТ П.: Наясно съм, че днешното производство е за одобряване на споразумението, което постигнахме.

 

Съдът РАЗЯСНИ на обвиняемите правата по чл. 55 НПК.

Съдът РАЗЯСНИ на страните правата, които имат в процеса по чл. 274 и чл. 275 НПК.

 

ПРОКУРОР: Нямам отводи и нови искания. Моля да одобрите постигнатото с обвиняемите и защитниците им споразумение. Същото не противоречи на закона, морала и добрите нрави, както и на събраните по делото доказателства, поради което моля да го одобрите в представения му вид.

АДВ. К.: Нямам отводи и нови искания. Моля да одобрите постигнатото споразумение като непротиворечащо на закона и морала.

Представям удостоверение за постоянен адрес на клиента ми.

ОБВ. М.: Моля да одобрите постигнатото споразумение.

АДВ. К.: Нямам отводи и нови искания. Моля да одобрите постигнатото споразумение като непротиворечащо на закона и морала.

Не възразявам да се приеме представеното писмено доказателство.

ОБВ. П.: Моля да одобрите постигнатото споразумение.

ПРОКУРОР: Да се приеме представеното писмено доказателство.

 

СЪДЪТ намира, че няма пречка да бъде прието представеното писмено доказателство, поради което

О П Р Е Д Е Л И

ПРОЧИТА и ПРИЕМА представеното писмено доказателство – удостоверение за постоянен адрес.

 

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И

ДОКЛАДВА СЕ внесеното споразумение от 04.05.2020 г. за решаване на делото по приложеното досъдебно производство № 951/2019 г. по описа на РУ на МВР гр. Асеновград, сключено между Окръжна прокуратура - Пловдив, представляван от прокурор ТОДОР ПАВЛОВ, обв. П.М.М., защитникът му адв. Г.К., обвиняемият М.И.П. и защитникът му адв. Т.К..

ОБВ. М.: Разбирам смисъла на обвинението и на споразумението, което съм подписал. Признавам се за виновен по обвинението, което ми е повдигнато. Разбирам споразумението и неговите последици. Съгласен съм с това споразумение и доброволно го подписах. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

ОБВИНЯЕМИЯТ П.: Разбирам смисъла на обвинението и на споразумението, което съм подписал. Признавам се за виновен по обвинението, което ми е повдигнато. Разбирам споразумението и неговите последици. Съгласен съм с това споразумение и доброволно го подписах. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

  СЪДЪТ намира, че внесеното Споразумение за решаване на делото, сключено на 04.05.2020 г. за решаване на делото по приложеното досъдебно производство № 951/2019 г. по описа на РУ на МВР гр. Асеновград, сключено между Окръжна прокуратура - Пловдив, представлявана от прокурор ТОДОР ПАВЛОВ, обв. П.М.М., защитникът му адв. Г.К., обвиняемият М.И.П. и защитникът му адв. Т.К., съответства на събраните по делото доказателства, същото е съобразено с изискванията на чл. 382, ал.7 и  чл. 381, ал.4 и ал.5 от НПК и съдържанието му следва да се отрази в съдебния протокол в окончателния му вид, както следва:

Обвиняемият П.М.М., роден на *** ***, българин, българско гражданство, със средно образование, неженен, неработещ, осъждан, ЕГН **********, е извършил виновно престъпление по чл. 354 а ал.1 вр. чл. 26 ал. 1 от НК за това, че, през времето от 28.11.2019 г. до 05.12.2019 г. в с. Л., обл.П. при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и е разпространил високорискови наркотични вещества - марихуана с общо нето тегло 361,201 гр. на обща стойност 2167,206 лв. и метамфетамин с общо нето тегло 0,907 гр. на обща стойност 27,21 лв., съгласно постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, както следва:

-         на 28.11.2019 г. в с. Л., обл. П., без надлежно разрешително е разпространил - продал на Ф.Р.А., ЕГН **********, високорисково наркотично вещество - марихуана с общо нето тегло 0,681 гр. и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинов /ТХК/ 11,8 тегловни % на стойност 4,086 лв.

-         на 02.12.2019 г. в с. Л., обл. П., без надлежно разрешително е разпространил - продал на А.М.П., ЕГН **********, високорискови наркотични вещества - марихуана с общо него тегло 0,384 гр съдържание на активен компонент тетрахидроканабинов /ТХК/ 2,18 тегловни % на стойност 2,3 лв., марихуана с общо нето тегло 1,456 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинов /ТХК/ 9,9 тегловни % на стойност 8,7 лв. и метамфетамин с нето тегло 0,907 гр. и съдържание на активен компонент амфетамин 33,6% на стойност 27,2 лв., всички наркотични вещества на обща стойност 38,2 лв.

-         На 05.12.2019 г. в с. Л., обл. П., без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества марихуана с общ нето тегло 358,68 гр. и съдържание на ТХК 20,6 тегловни % на стойност 2152,08 лв

 

Обвиняемият П.М.М., със снета самоличност, е извършил ВИНОВНО престъпление по чл. 270 ал.1 от НК, за това, че на 05.12.2019 г. в с. Л., обл. П., противозаконно е пречил на орган на властта - А.К. - *** и Н.А.- ***да изпълнят задълженията си по ЗМВР:

-                   по чл.61 ал.4 от ЗМВР - „За пресичане на престъпления полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери“;

-                   по чл.67 от ЗМВР - „Полицейските органи предотвратяват, пресичат, разкриват и разследват престъпления“;

-                   по чл.70 ал.1 т.1 от ЗМВР - „Полицейските органи могат да извършат проверки за установяване самоличността на лице: 1) за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред“;

като не е изпълнил полицейско разпореждане да остане на място - чл.64 ал.2 от ЗМВР - 2) „При невъзможност да се издадат писмено разпорежданият могат да се издават устно или чрез действия, чийто смисъл е разбираем за лицата, за които се отнасят“, за да му бъде извършена полицейска проверка и такава за съпричастността му в извършване на престъпление по чл.354а ал.1 от НК, като е избягал от местопрестъплението и се е укрил.

За така извършеното от обвиняемия П.М.М. престъпление по чл. 354 а ал.1 вр.чл.26 ал.1 от НК, се ОПРЕДЕЛЯ при условията на чл. 55 ал.1 т.1 и ал.2 от НК наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА и ДВА МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на 2 500 /две хиляди и петстотин/ лв.

За така извършеното от обвиняемия П.М.М. престъпление по чл. 270 ал.1 от НК, се ОПРЕДЕЛЯ при условията на чл. 54 ал.1 от НК наказание в размер на ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл.23 ал.1 от НК се ОПРЕДЕЛЯ едно общо най-тежко наказание на обв. П.М.М. в размер на ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на 2 500 /две хиляди и петстотин/ лв.

Наказанието в размер на ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА на обв. П.М.М. ДА СЕ ИЗТЪРПИ при първоначален „СТРОГ“ режим.

На основание чл.59 ал.1 и ал.2 НК ПРИСПАДА времето през което обвиняемият П.М.М. е бил задържан под стража - от 11.12.2019 г. до влизане на споразумението в сила, като 1 ден задържане се равнява на 1 ден лишаване от свобода.

 

Обвиняемият М.И.П., роден на *** ***, българин, българско гражданство, със средно образование, неженен, неработещ, осъждан, ЕГН **********, е извършил виновно престъпление по чл. 270 ал.1 от НК, за това, че на 05.12.2019 г. в с. Л., обл. П., противозаконно е пречил на орган на властта - А.К. - *** и Н.А.- *** да изпълнят задълженията си по ЗМВР:

-                   по чл.61 ал.4 от ЗМВР - „За пресичане на престъпления полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери“;

-                   по чл.67 от ЗМВР - „Полицейските органи предотвратяват, пресичат, разкриват и разследват престъпления“;

-                   по чл.70 ал.1 т.1 от ЗМВР - „Полицейските органи могат да извършат проверки за установяване самоличността на лице: 1) за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред“;

като не е изпълнил полицейско разпореждане да остане на място - чл.64 ал.2 от ЗМВР - 2), При невъзможност да се издадат писмено разпорежданията могат да се издават устно или чрез действия, чийто смисъл е разбираем за лицата, за които се отнасят“, за да му бъде извършена полицейска проверка и такава за съпричастността му в извършване на престъпление по чл. 354 а ал. 1 от НК, като е избягал от местопрестъплението и се е укрил.

За така извършеното от обвиняемия М.И.П. престъпление по чл.270 ал.1 от НК, се ОПРЕДЕЛЯ наказание при условията на чл. 54 ал.1 от НК - ГЛОБА в размер на 1 000 /хиляда/ лв.

На основание чл. 59 ал. 1 и ал. 2 НК ПРИСПАДА времето, през което обвиняемият М.И.П. е бил задържан - от 11.12.2019 г. до 13.12.2019 г., като 1 ден задържане се равнява на 1 ден лишаване от свобода.

 

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

 

- На основание чл.354 а, ал. 6 от НК предметите и средствата на престъплението - 1 бр. прозрачен полиетиленов плик, съдържащ остатък от марихуана след изследване с него тегло 355,75 гр., изпратен за съхранение в ЦМУ – София, да се ОТНЕМАТ в полза на Държавата, за да бъдат унищожени по надлежния ред.

 

Обвиняемият П.М.М., следва да бъде осъден ДА ЗАПЛАТИ направените разноски по делото в размер на 177,47  /сто седемдесет и седем лева и 47 ст./ лева, за 2 съдебно - химически експертизи и дактилоскопна експертиза по сметка на ОД на МВР гр. ПЛОВДИВ.

 

 С П О Р А З У М Е Л И  С Е:

 

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА -  ПЛОВДИВ:

/Прокурор ТОДОР ПАВЛОВ/

 

 

 ОБВИНЯЕМИЯТ:

                     / П.М.М./

 

 

ЗАЩИТНИК:

                   / Адвокат Г.К. /

 

ОБВИНЯЕМ:

                     / М.И.П./

 

ЗАЩИТНИК:

                   / Адвокат Т.К./

 

 

СЪДЪТ намира, че така постигнатото споразумение между страните за решаване на делото не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено и производство по делото да се прекрати, а взетата спрямо обвиняемите мерки за неотклонение – да бъдат отменени, поради което и на основание чл. 384, ал. 3, вр. чл. 382, ал. 7, вр. чл. 24, ал. 3 от НПК,

 

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И

ОДОБРЯВА споразумението, постигнато между Окръжна прокуратура – Пловдив, представлявана от прокурор ТОДОР ПАВЛОВ от една страна и от друга – обв. П.М.М., защитникът й адв. Г.К., обвиняемият М.И.П. и защитникът му адв. Т.К., за решаване на НОХД № 720/2020 г. по описа на Пловдивски окръжен съд, относно следното:

Обвиняемият П.М.М., роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, българско гражданство, със средно образование, неженен, неработещ, осъждан, ЕГН **********, е извършил виновно престъпление по чл. 354 а ал.1 вр. чл. 26 ал. 1 от НК за това, че, през времето от 28.11.2019 г. до 05.12.2019 г. в с. Л., обл. П. при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и е разпространил високорискови наркотични вещества - марихуана с общо нето тегло 361,201 гр. на обща стойност 2167,206 лв. и метамфетамин с общо нето тегло 0,907 гр. на обща стойност 27,21 лв., съгласно постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, както следва:

-         на 28.11.2019 г. в с. Л., обл. П., без надлежно разрешително е разпространил - продал на Ф.Р.А., ЕГН **********, високорисково наркотично вещество - марихуана с общо нето тегло 0,681 гр. и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 11,8 тегловни % на стойност 4,086 лв.

-         на 02.12.2019 г. в с. Л. обл. П., без надлежно разрешително е разпространил - продал на А.М.П., ЕГН **********, високорискови наркотични вещества - марихуана с общо него тегло 0,384 гр съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 2,18 тегловни % на стойност 2,3 лв., марихуана с общо нето тегло 1,456 гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 9,9 тегловни % на стойност 8,7 лв. и метамфетамин с нето тегло 0,907 гр. и съдържание на активен компонент амфетамин 33,6% на стойност 27,2 лв., всички наркотични вещества на обща стойност 38,2 лв.

-         На 05.12.2019 г. в с. Л., обл. П., без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества марихуана с общ нето тегло 358,68 гр. и съдържание на ТХК 20,6 тегловни % на стойност 2152,08 лв.

 

Обвиняемият П.М.М., със снета самоличност, е извършил ВИНОВНО престъпление по чл.270 ал.1 от НК, за това, че на 05.12.2019 г. в с. Л., обл. П., противозаконно е пречил на орган на властта - А.К. - *** и Н.А.- ***да изпълнят задълженията си по ЗМВР:

-                   по чл.61 ал.4 от ЗМВР - „За пресичане на престъпления полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери“;

-                   по чл.67 от ЗМВР - „Полицейските органи предотвратяват, пресичат, разкриват и разследват престъпления“;

-                   по чл.70 ал.1 т.1 от ЗМВР - „Полицейските органи могат да извършат проверки за установяване самоличността на лице: 1) за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред“;

като не е изпълнил полицейско разпореждане да остане на място - чл.64 ал.2 от ЗМВР - 2) „При невъзможност да се издадат писмено разпорежданията могат да се издават устно или чрез действия, чийто смисъл е разбираем за лицата, за които се отнасят“, за да му бъде извършена полицейска проверка и такава за съпричастността му в извършване на престъпление по чл.354а ал.1 от НК, като е избягал от местопрестъплението и се е укрил.

За така извършеното от обвиняемия П.М.М. престъпление по чл354а ал.1 вр.чл.26 ал.1 от НК, се ОПРЕДЕЛЯ при условията на чл. 55 ал.1 т.1 и ал.2 от НК наказание в размер на ЕДНА |ГОДИНА и ДВА МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на 2 500 /две хиляди и петстотин/ лв.

За така извършеното от обвиняемия П.М.М. престъпление по чл.270 ал.1 от НК, се ОПРЕДЕЛЯ при условията на чл. 54 ал.1 от НК наказание в размер на ЧЕТИРИ  МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл.23 ал.1 от НК се ОПРЕДЕЛЯ едно общо най-тежко наказание на обв. П.М.М. в размер на ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на 2 500 /две хиляди и петстотин/ лв.

Общото най-тежко наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА, обв. П.М.М. ДА ИЗТЪРПИ при първоначален „СТРОГ“ режим.

На основание чл.59 ал.1 и ал.2 НК ПРИСПАДА времето през което обвиняемия П.М.М. е бил задържан под стража - от 11.12.2019 г. до влизане на определението за одобряване на споразумението в сила, като 1 ден задържане се равнява на 1 ден лишаване от свобода.

 

Обвиняемият М.И.П., роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, българско гражданство, със средно образование, неженен, неработещ, осъждан, ЕГН **********, е извършил виновно престъпление по чл. 270 ал.1 от НК, за това, че на 05.12.2019 г. в с. Л., обл. П., противозаконно е пречил на орган на властта - А.К. - *** и Н.А.- *** да изпълнят задълженията си по ЗМВР:

-                   по чл.61 ал.4 от ЗМВР - „За пресичане на престъпления полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери“;

-                   по чл.67 от ЗМВР - „Полицейските органи предотвратяват, пресичат, разкриват и разследват престъпления“;

-                   по чл.70 ал.1 т.1 от ЗМВР - „Полицейските органи могат да извършат проверки за установяване самоличността на лице: 1) за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред“;

като не е изпълнил полицейско разпореждане да остане на място - чл.64 ал.2 от ЗМВР - 2) ,При невъзможност да се издадат писмено разпорежданията могат да се издават устно или чрез действия, чийто смисъл е разбираем за лицата, за които се отнасят“, за да му бъде извършена полицейска проверка и такава за съпричастността му в извършване на престъпление по чл.354а ал.1 от НК, като е избягал от местопрестъплението и се е укрил.

За така извършеното от обвиняемия М.И.П. престъпление по чл.270 ал.1 от НК, се ОПРЕДЕЛЯ наказание при условията на чл. 54 ал.1 от НК - ГЛОБА в размер на 1 000 /хиляда/ лв.

На основание чл.59 ал. 1 и ал.2 НК ПРИСПАДА времето, през което обвиняемият М.И.П. е бил задържан - от 11.12.2019 г. до 13.12.2019 г., като 1 ден задържане се равнява на 1 ден лишаване от свобода.

 

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

- На основание чл.354а, ал.6 от НК предметите и средствата на престъплението - 1 бр. прозрачен полиетиленов плик, съдържащ остатък от марихуана след изследване с него тегло 355,75 гр., изпратен за съхранение в ЦМУ – София, се ОТНЕМАТ в полза на Държавата, за да бъдат унищожени по надлежния ред.

ОСЪЖДА на основание чл. 189 ал. 3 от НПК обвиняемият П.М.М., ДА ЗАПЛАТИ направените разноски по делото в размер на 177,47  /сто седемдесет и седем лева и 47 ст./ лева, по сметка на ОД на МВР гр. ПЛОВДИВ.

             ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 720/2020  г. по описа на Пловдивски окръжен съд.

ОТМЕНЯ взетите мерки за неотклонение спрямо обвиняемите, както следва за обв. П.М.М. – „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА  и обв. М.И.П. – „ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ“ – в размер на 1 000 /хиляда/ лева.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10,00 часа.

 

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                           СЕКРЕТАР: