Решение по дело №70/2019 на Районен съд - Ботевград

Номер на акта: 1490
Дата: 4 октомври 2019 г. (в сила от 5 март 2020 г.)
Съдия: Цветанка Атанасова Гребенарова
Дело: 20191810200070
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 4 февруари 2019 г.

Съдържание на акта

                                               Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                                № 1490

                                            гр.Б.,04.10.2019г.                                   

 

                                      В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Б.СКИ РАЙОНЕН СЪД,наказателно отделение, трети съдебен състав, в публично заседание на пети юли две хиляди и деветнадесета година,   в състав :

 

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЦВЕТАНКА ГРЕБЕНАРОВА

при секретар Ива Тодорова, като разгледа докладваното от съдия ГРЕБЕНАРОВА АНД №70 по описа за 2019 година и за да се произнесе,взе предвид следното :

                 Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

                     „Т.” ООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Б., област Софийска, ул.„Ц.О. № **, представлявано от управителя Т.П.М., с ЕГН ********** чрез адвокат С.М. от САК е обжалвало в законния срок наказателно постановление № 207/2018 от 04.01.2019г., издадено от Председателя на Държавната комисия  по хазарта/ДКХ/ , с което  за допуснато нарушение на  чл.45,ал.2,т.4 от Закона за хазарта / ЗХ /  , на основание чл.110,ал.1 от Закона за хазарта / ЗХ /  му е  наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 5000.00/пет хиляди/ лева,като излага съображения за незаконосъобразност на същото, поради издаването му при съществени нарушения на процесуалните правила и неправилно прилагане на материалния закон и  моли да бъде отменено, със законните последици.

                      В съдебно  заседание  „Т.” ООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Б., област Софийска, ул. „Ц.О.” №**, чрез пълномощника си адвокат С.М. и управителя Т.П.М. , поддържа жалбата си и моли да бъде уважена със законните последици съобразно изложените в нея и в съдебно заседание доводи.

                       Въззивната организация – Държавната комисия  по хазарта,чрез пълномощника си гл.юрисконсулт Т.Т.в съдебно заседание оспорва жалбата като неоснователна и моли да бъде потвърдено издаденото наказателно постановление като законосъобразно в предвид събраните по делото доказателства.

                                   Б.ска районна прокуратура,редовно призована,не изпраща представител в съдебно заседание и не ангажира становище по жалбата.

                Съдът след като прецени събраните по делото доказателства,прие за установено следното от фактическа страна :        

                Съдът приема,че от приложените по делото писменни доказателства :  АУАН № ******/207/26.11.2018г.; възражение до ДКХ от управителя на „Т.“ ООД; писмо от ДКХ до управителя на „Т.“ООД; известие за доставяне;  писмо от ДКХ до управителя на „Т.“ООД; известие за доставяне; констативен протокол №007014/19.10.2018г.; трудов договор № 12/01.10.2018г.; обяснения от А. М.; обяснения от М.П.;пълномощно;  платежно нареждане/вносна бележка от 11.10.2018г.; удостоверение за издаден лиценз за организиране на хазартни игри; приложение към удостоверение;приемо-предавателен протокол;заповед№ П-783/18.10.2018г. на ДКХ; писмо от РУ-Правец, вх. №3827/03.06.2019 г., с приложен план за организиране и провеждане на полицейска операция с рег.№ 517р-16711/ 18.10.2018г. по описа на ОДМВР-София./ заверени ксерокопия/ и събраните гласни доказателства – показанията на свидетелите В.Д.К. – актосъставител, на длъжност „главен инспектор” в дирекция „Лицензионна и контролна дейност” в ДКХ – гр.София,  М. Н.М., на длъжност „старши инспектор” в дирекция „Лицензионна и контролна дейност” в ДКХ – гр.София и Г.Г.К.,на длъжност „ инспектор“ в ИП при РУ-Правец, се установява следната фактическа обстановка, отразена и в наказателното постановление, а именно : на 19.10.2018г. свидетелите В.Д.К. и М. Н.М.,служители в дирекция „Лицензионна и контролна дейност” в ДКХ – гр.София, на основание заповед №П-783/18.10.2018г. на председателя иа ДКХ, съвместно с Г.К. – „инспектор“ в ИП при РУ-Правец, в присъствието на Т.П.М., с ЕГН; ********** - управител на „Т.“ ООД и М.П. Цоков ,с ЕГН: **********, иа длъжност“ крупие“, извършили проверка по Закона за хазарта, в игрална зала с адрес гр.Б., област Софийска, пл.„Н.В.” № 5, в която се организират хазартни игри с игрални автомати от „Т.“ ООД, съгласно удостоверение за издаден лиценз  №000030-15353/29.12.2017г. на ДКХ.При проверката са изискани документите за самоличност на намиращите се в игралната зала лица  съвместно с крупието Митко Цоков,като е установено, че в игралната зала е допуснато лицето А.В. М., с ЕГН **********,с постоянен адрес ***, без документи, удостоверяващи неговата самоличност /лична карта, паспорт, свидетелство за управление иа моторно превозно средство/.Проверяващите снели писменни обяснения от управителя на игралната зала и лицето без документи за самоличност, като неговите имена и лични данни са установени от доброволно даденото от него писменно обяснение.За направените констатации е съставен констативен протокол №007034/19.10.2018г. с приложения. Св. В.Д.К. съставил АУАН №******/207/26.11.2018г. на дружеството,за нарушение на разпоредбата на чл.45,ал.2,т.4 от ЗХ, в присъствието на св. М.М. и управителя на дружеството Теменужка Микова,на която и бил предявен за запознаване със съдържанието и за подпис и същата го подписала,като депозирала  писменно възражение в тридневен срок от връчването му съгласно чл.44,ал.1 от ЗАНН.                     

                  Съдът счита,че жалбата е допустима,тъй като е депозирана в срока по  чл.59,ал.2 вр. ал.1 от ЗАНН и в предвид размера на  наложеното административно наказание “имуществена санкция” в размер на 5000.00 лева, наказателното постановление подлежи на съдебен контрол с оглед неговата законосъобразност.

                 Съдът приема,че разгледана по същество,жалбата е неоснователна по следните съображения :

                  Съдът намира,че е  доказано безспорно нарушение на  на чл. 45, ал. 2, т.4 от ЗХ, който постановява забрана в игралните зали и в игралните казина да се допуска присъствието на лица, без документи, удостоверяващи тяхната самоличност, тъй като при извършената проверка на 19.10.2018 г. в игрална зала с адрес гр. Б., област Софийска, пл. „Н.В.” № 5, в която се организират хазартни игри с игрални автомати от „Т.“ ООД, е установено, че в игралната зала е допуснато лице без документи, удостоверяващи неговата самоличност.Изложените фактически обстоятелства се установяват от показанията на свидетелите В.Д.К. и М.М.– служители в дирекция „Контрол и правни дейности” в ДКХ и Г.К. ***,които съдът възприема като еднопосочни, обстоятелствени, непротиворечиви и взаимнодопълващи се.Не се представиха доказателства,с които да се обори съдържанието на АУАН №******/207/26.11.2018г.,при което съдът приема,че вярно отразява изложените фактически обстоятелства.Съдът не кредитира показанията на св. Петър Петров, в частта,в която установява,че станал свидетел на скандал в игралната зала, която посетил месец октомври 2018г. и влязъл Сашо и не представил личната си карта,която била поискана от проверяващите в залата лица и се развикал,тъй като установява,че влязъл в игралната зала след 21.00 часа,а по обясненията на св.А.К. същия е посетил залата по-рано към 20.30ч.,при което не би могъл да свидетелства за достоверни факти,станали преди посещението на игралната зала.Съдът не кредитира и показанията на св.Р.Д. П.в частта,в която твърди,че Сашо влязъл в залата и крупието го попитало има ли лична карта и той не му я дал и след станалия скандал си тръгнал,след което се върнал с групата проверяващи,тъй като са в противоречие със свидетелските показания на свидетелите В.Д.К., М.М. и Г.К.,които установяват,че когато влезли в игралната зала А.К. играел на игрален автомат,при което се явяват изолирани. Съдът не приема и показанията на св.А.К.,с които установява,че при влизането в залата крупието му поискало лична карта и след като не му показал документа си за самоличност си тръгнал, но на вратата го посрещнали проверяващите,които били 10-15 човека и го върнали в залата,като му поискали лична карта и той не им представил такава,тъй като не се потвърждават от останалите доказателства по делото и целят да омаловажат поведението му и представят фактите по благоприятен за санкционираното юридическото лице начин.

                   Наказателното постановление е издадено от оправомощено длъжностно лице, съгласно чл.31,ал.1,т.11 от Закона за хазарта.

.             Относно наложеното наказание „имуществена санкция” в размер на 5000.00 лева съдът приема,че е съответно на допуснатото нарушение и правилно определено в минимален размер,тъй като от деянието няма настъпили имуществени вреди и с него не се засягат в значителна степен обществените отношения в тази сфера.

                   При тези обстоятелства наказателното постановление следва да бъде потвърдено в изложения по –горе смисъл.

                   По изложените съображения и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН   Б.ски районен съд

                                                    Р   Е   Ш   И   :

                    ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 207/2018 от 04.01.2019г., издадено от Председателя на Държавната комисия  по хазарта/ДКХ/  против „Т.” ООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Б.,област Софийска, ул.„Ц.О. № **, представлявано от управителя Т.П.М., с ЕГН **********, с което  за допуснато нарушение на  чл.45,ал.2,т.4 от Закона за хазарта / ЗХ /, на основание чл.110,ал.1 от Закона за хазарта / ЗХ /  му е  наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 5000.00/пет хиляди/ лева,като законосъобразно.

                   РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му, пред АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – СОФИЯ ОБЛАСТ.

 

                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ :