Решение по дело №61/2019 на Районен съд - Лом

Номер на акта: 162
Дата: 26 ноември 2019 г. (в сила от 13 декември 2019 г.)
Съдия: Борислава Славчева
Дело: 20191620200061
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 8 февруари 2019 г.

Съдържание на акта

   

                                      Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

   

                                                  

                                                      

 

 

                                         Гр.Лом, 26.11.2019г.

                      

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на четиринадесети май две хиляди и деветнадесета, година, в състав:                                                                           

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.П., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 61/19г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

        

        Жалбоподателят В.П.Я. с ЕГН ********** *** издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи Наказателно постановление № 18-0294-001587 от 07.01.2019г., с което са му наложени:

         - на осн. чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП - административни наказания „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и 1 /един/ месец лишаване от право да управлява МПС,

         -  на осн. чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП, за нарушение на чл.25, ал.1 от ЗДвП административно наказание „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/, с молба да бъде отменено изцяло като неправилно и незаконосъобразно.       

        В с.з. жалбоподателят редовно призован се явява лично, поддържа оплакванията в жалбата и искането да бъде отменено издаденото НП, като неправилно и незаконосъбразно, тъй като не е извършил административните нарушения, за които е бил санкциониран.

       Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 18-0294-001587 от 07.01.2019г. издадено от Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи на жалбоподателят В.П.Я. ***, са му наложени на осн. чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП - административни наказания „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и 1 /един/ месец лишаване от право да управлява МПС, и на осн. чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП, за нарушение на чл.25, ал.1 от ЗДвП административно наказание „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/, за това, че на 15.12.2018г. около 11,20ч. в гр.Лом, на ул.“Пристанищна“ срещу Централен вход на ЖП Гара Лом управлява лек автомобил, марка „Опел“, модел „Астра“, с рег.№ М 63 45 АМ, собственост на П. Н. Г. от гр.Лом, което е с прекратена регистрация на 23.10.2018г. и при извършване на маневра движение на заден ход, за да излезе от паркирано състояние реализира ПТП с минимални материални щети с лек автомобил марка „ Фиат“, който е напуснал.

         В с.з. жалбоподателят редовно призован не се явява, не се представлява. В депозираната жалба оспорва издаденото НП, с искане за отмяната му като незаконосъобразно, тъй като не е извършил нарушенията за които е санкциониран. 

        Въззиваемият не се явява, не се представлява.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

        По същество жалбата се явява неоснователна.

        От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

        На 15.12.2018г. свидетелите Г.Г. и М.Г., двамата полицейски служители в РУ гр.Лом били на смяна, когато около 11,20ч. дежурния ОДЧ при РУ гр.Лом ги изпратил на проверка във връзка с постъпил сигнал за възникнало ПТП, в района на ЖП Гара Лом. Пристигайки на мястото жалбоподателят им обяснил, че е управлявал автомобил, марка „Опел“, модел „Астра“, с рег.№ М 63 45 АМ, и при извършване на маневра движение на заден ход, за да излезе от паркирано състояние е реализирал ПТП с минимални материални щети с лек автомобил марка „ „Фиат“, който е напуснал, но не е видял регистрационния номер на автомобила.

         Полицейските служители извършили проверка за регистрация на управляваното от Я. МПС и установили, че същото е собственост на П. Н. Г. от гр.Лом и е с прекратена регистрация на 23.10.2018г.

       На място св.Г. в присъствието на св.Г. и на жалбоподателят му съставил АУАН № 1629 от 15.12.2018г. в който описал установените нарушения по чл.140, ал.1 от ЗДвП по чл.25, ал.1 от ЗДвП.

      Впоследствие възоснова на съставеният АУАН, АНО издал атакуваното НП, с което наложил на Я. на осн. чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП - административни наказания „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и 1 /един/ месец лишаване от право да управлява МПС, и на осн. чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП, за нарушение на чл.25, ал.1 от ЗДвП административно наказание „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/.

      С постановление от 16.01.2019г. прокурор при ЛРП Г.Цветанов е отказал да образува ДП за престъпление по чл.345, ал.2 от НК, тъй като е приел, че Я. е нарушил разпоредбата на чл.143, ал.15 от ЗДвП и след закупуване на въпросното МПС не е изпълнил задължението си да го регистрира в КАТ, поради което е било извършено служебно отбелязване в автоматизираната информационна система, с което е прекратена регистрацията на автомобила, и е приел, че Я. следва да носи административно-наказателна отговорност за нарушение по чл.140 и чл.143 от ЗДвП, поради което е изпратил преписката на АНО за издаване на НП.

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

       В нормата на чл.25, ал.1 от  ЗДвП законодателят е регламентирал, задължението на водач на водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да заобиколи пътно превозно средство, да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.

      За нарушение на същата разпоредба е предвидена административно-наказателна отговорност в чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП „глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/, за всеки който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, ако деянието не съставлява престъпление.                                              

        В нормата на чл.140 от ЗДвП е регламентирано, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места, като за нарушение на същата е предвидена административнонаказателна отговорност в чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП – „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 1 /един/ до 6 /шест/ месеца и с глоба от 50лв /петдесет лева/ до 200лв /двеста лева/ водач.                                                                      

      От събраните по делото доказателства безспорно е установено, че жалбоподателят е извършил нарушенията за които е санкциониран, а именно, че е управлявал нерегистрирано МПС и при извършена маневра движение на заден ход е реализирал ПТП, с материални щети.

      Съдът намира, че правилно АНО е ангажирал неговата административнонаказателна отговорност, като е съобразил разпоредбата на чл.27 от ЗАНН и е наложил минималните предвидени наказания за извършените две нарушения.

       Водим от горното съдът намира, че депозираната жалба се явява неоснователна, поради което я остави без уважение, и потвърди  атакуваното НП, като правилно и законосъобразно, за това  и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

                                         Р  Е  Ш  И  :

  

 

 

        ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0294-001587 от 07.01.2019г. издадено от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на жалбоподателят В.П.Я. с ЕГН ********** *** са му наложени: на осн. чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП - административни наказания „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и 1 /един/ месец лишаване от право да управлява МПС, и на осн. чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП, за нарушение на чл.25, ал.1 от ЗДвП административно наказание „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/, с молба да бъде отменено изцяло, като ПРАВИЛНО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

            

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне. 

 

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.                                                  

 

 

                                                                          РАЙОНЕН  СЪДИЯ :