Определение по дело №112/2023 на Административен съд - Габрово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 13 юни 2023 г.
Съдия: Диян Димитров Атанасов
Дело: 20237090700112
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 12 юни 2023 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 570

 

гр. Габрово, 13.06.2023 г.

 

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДГАБРОВО, в закрито разпоредително заседание на тринадесети юни през две хиляди двадесет и трета година в състав:

                                                                            

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯН АТАНАСОВ

 

като разгледа докладваното от съдия Атанасов адм. дело № 112 по описа на съда за 2023 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от АПК, във връзка с чл. 65 ал. 4 от Наредба № 22 от 14.12.2015 г. за прилагане на подмярка 19.2 "Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие" на мярка 19 "Водено от общностите местно развитие" от ПРСР за периода 2014-2020 г.

Образувано е по жалба на Община Трявна, представлявана от кмета С. К., против Заповед за отказ, издадена от И. И. - зам. изпълнителен директор на Държавен Фонд „Земеделие", с която е отхвърлено изцяло проектно предложение ВG06RDNP001-19.376-0002 в ИСУН и наименование „Информационно - визуална система за ориентация към туристическите обекти в Община Трявна" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура за подбор на проекти № ВG06RDNP001-19.376-S1 от Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. в размер на 17 450,00 лв. без ДДС, от които 15 705,00 лв. от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и 1745,00 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България, с бенефициент ОБЩИНА ТРЯВНА, ЕИК по Булстат: *********.

Жалбоподателят отправя искане към съда да постанови решение, с което да отмени изцяло обжалвания административен акт и да присъди на Община Трявна направените по делото разноски.

Административният орган е изпратил преписката по издаване на оспорвания акт и е представил списък на страните в производството по издаването му.

При извършената проверка на редовността на жалбата съдът констатира, че към нея не е приложен документ за платена държавна такса в размер на 50 лева, дължима на осн. т. 2б, б. „Б“ от Тарифа № 1 към Закона за държавните такси - нередовност по чл. 151, т. 3 от АПК. При това положение на жалбоподателя следва да се предостави законовата възможност да отстрани посочената нередовност, като му бъде указано, че ако не стори това, производството ще бъде прекратено. За процесуална икономия и тъй като жалбата удовлетворява останалите изисквания за редовност и допустимост, като подадена в законоустановения срок от заинтересовано лице, делото ще бъде насрочено за разглеждане в о.с.з. с призоваване на страните.

Водим от горното и на осн. чл. 154, ал. 1 и чл. 157, ал. 1, чл. 158 ал. 1 и чл. 163 от АПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

КОНСТИТУИРА страните в производството:

ЖАЛБОПОДАТЕЛ: ОБЩИНА ТРЯВНА, ЕИК:*********, с адрес гр. Трявна, обл. Габрово, ул. „Ангел Кънчев“ №21, представлявана от С.К.К.– кмет.

ОТВЕТНИК: Заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ И.И., с адрес гр. София, бул. „Цар Борис III“ № 136, с пълномощник юрисконсулт М.М..

УКАЗВА на жалбоподателя в седмодневен срок от получаване на съобщението да отстрани посочената в обстоятелствената част на определението нередовност, като заплати държавна такса в размер на 50,00 /петдесет/ лева по сметка на Административен съд – Габрово и в същия срок представи по делото удостоверяващия плащането й документ.

НАСРОЧВА  делото за 13.07.2023 г. от 11,00 ч., за когато да се призоват страните, като им се изпрати и препис от настоящото определение.

 УКАЗВА на оспорващата страна, че в нейна тежест е оборването на констатациите в обжалвания административен акт, както и доказване на фактите, на които основава своите възражения и от които черпи благоприятни последици.

УКАЗВА на ответника, че предвид разпределението на доказателствената тежест /чл. 170, ал. 1 от АПК/ в негова тежест е да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения административен акт, и изпълнението на законовите изисквания при издаването им, вкл. компетентността на издателя. Ответникът следва да установи, че титуляр на електронния подпис, с който е подписан оспореният акт, е посоченият за издател на акта административен орган в лицето на заемащото посочената длъжност физическо лице.

УКАЗВА на ответника, че в 14-дневен срок от получаване на настоящото разпореждане може да представи писмен отговор и да посочи доказателства, както и да приложи писмени такива.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                                      СЪДИЯ:

 

           /Д. Атанасов/