Решение по дело №1956/2018 на Районен съд - Несебър

Номер на акта: 386
Дата: 20 декември 2018 г. (в сила от 23 януари 2019 г.)
Съдия: Йорданка Георгиева Майска-Иванова
Дело: 20182150201956
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 5 ноември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

№ 386                                                        20.12.2018г.                                             гр.Несебър

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

НЕСЕБЪРСКИ РАЙОНЕН СЪД                              НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

на шести декември                                        две хиляди и осемнадесета година

в публично заседание в състав:

        Председател: Йорданка Майска-Иванова

Секретар: Красимира Любенова

като разгледа докладваното от съдия Майска

АНДело № 1956 по описа за 2018г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по повод жалбата на П.Н.К. с ЕГН-********** ***, заявена чрез пълномощника адв.В.А. от БАК, съдебен адрес *** против Наказателно постановление/НП/ № 18-0304-002692/30.08.2018г. на Началник РУ-Несебър, с което на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/, на жалбоподателя е наложено административно наказание – глоба в размер на 50 лева и са отнети 6 контролни точки и на осн.чл.185 от ЗДвП е наложена глоба в  размер на 20лв..  Моли се съдът да постанови решение, с което да отмени обжалваното наказателно постановление, като незаконосъобразно, с твърдения за допуснати процесуални нарушения при съставяне на АУАН, при  оспорване фактическата обстановка описана в АУАН и НП, като се сочат че са налице разминавания досежно мястото на извършване на нарушението и управляваното МПС между АУАН и НП.  Представя писмени доказателства.

За РУП-гр.Несебър, представител не се явява. Представят писмени и ангажират гласни доказателства.

Съдът намира, че жалбата е подадена в срок пред надлежната инстанция от лице, което има правен интерес и съдържа изискуемите по закон реквизити, поради което е процесуално допустима.

След поотделна и съвокупна преценка на събраните по делото писмени и гласни доказателства, съдът приема за установено от фактическа и правна страна следното:

На жалбоподателя е съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № 843005/17.08.2018г. за това, че същата дата „..около 17,10ч. в гр.Несебър до х-л Посейдон в посока к/с Северина управлявал л.а.Сеат Ибиза  с рег.№ *****собственост на Красимира Николаева Костадинова с ЕГН-********** като по време на управление не използва обезопасителен колан, с който е оборудван автомобила и не включва къси светлини или светлини през деня“. Нарушенията са квалифицирани от актосъставителя по чл.137а, ал.1 от ЗДвП и чл.70, ал.3, т.2 от ЗДвП.

В показанията си актосъставителя Т. сочи, че въпреки запознаването със АУАН не си спомня нищо от случая. Потвърждава, че акта е почерка с който е попълнена бланката на акта е негов и подписа за актосъставител е негов, но не може да си спомни конкретния случай.

Административно-наказващият орган е издал обжалваното наказателно постановление против жалбоподателя П.К., с което е приел следната фактическа обстановка, а именно, че на 17.08.2018г. около 17,10ч. в гр.Несебър до к-с Посейдон главна алея в посока к/с Северина управлявал л.а Фолксваген Пасат с рег. № А6549МС, собственост на Красимира Костадинова с ЕГН-**********, като по време на движение не поставя предпазен колан и не включва задължителни светлини или къси светлини.

Съдът в контекста на правомощията си по съдебния контрол, след като провери изцяло и служебно правилността на акта за установяване на административното нарушение и обжалваното наказателно постановление без да се ограничава с обсъждане на посочените в жалбата доводи, констатира допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, водещи до отмяна на атакуваното наказателно постановление.

В издаденото въз основа на цитирания АУАН, наказателно постановление е посочена фактическа обстановка, досежно управлявания лек автомобил, като в НП е посочено, че нарушението е извършено с други марка, модел и регистрационен номер МПС, каквито не са установявани в АУАН.  Актосъставителя надлежно е вписал в АУАН всички индивидуализиращи управляваното МПС белези, необходими за нуждите на административнонаказателното производство, включително надлежно са вписани и данните на собственика му с посочване на трите имена и ЕГН. Представя се по делото и  свидетелство за регистрация част ІІ на МПС/вж.л.15 по дело/, посочено в АУАН, видно от което данните на автомобила, напълно съвпадат с отразяването в акта, но не и с данните в НП. При съмнение или неясноти по записванията в акта /каквито в случая не са налице/ служителите на МВР разполагат с достатъчно информационни масиви, за да извършат съответните справки и да издадат коректно НП, но това не е сторено.Горното съставлява самостоятелно основание за отмяна на наказателното постановление, тъй като със същото жалбоподателят е наказан за деяние, извършено на по начин и със средства, каквито не са констатирани по предвидения в ЗАНН ред.

По изложените съображения съдът намира, че атакуваното наказателно постановление е незаконосъобразно, поради което следва да бъде отменено изцяло.    

Мотивиран от горното съдът

 

Р     Е     Ш     И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление/НП/ № 18-0304-002692/30.08.2018г. на Началник РУ-Несебър, с което на П.Н.К. с ЕГН-********** *** на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ е наложено административно наказание – глоба в размер на 50 лева и са отнети 6 контролни точки и на осн.чл.185 от ЗДвП е наложена глоба в  размер на 20лв..

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Административен съд-гр.Бургас.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: