Определение по дело №493/2019 на Районен съд - Свиленград

Номер на акта: 285
Дата: 24 юли 2019 г. (в сила от 24 юли 2019 г.)
Съдия: Добринка Димчева Кирева
Дело: 20195620200493
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 19 юли 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

Година 2019                                                                        Град Свиленград

Свиленградски районен съд                                            наказателен състав

На двадесет и четвърти юли           две хиляди и деветнадесета  година

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                       

                                                Председател: ДОБРИНКА КИРЕВА                                                                      Членове:

                                 Съдебни заседатели: 1. С.К.

                                                                   2. В.В.

 

Секретар: Ц.Д.

Прокурор: Цветослав Лазаров

сложи за разглеждане докладваното от съдия КИРЕВА

НОХД № 493 по описа на съда за 2019 година

На именното повикване в 14.00 часа се явиха:

Производство по реда на глава ХХІХ от НПК във вр.с чл.384а,ал.2 от НПК..

Страна Районна прокуратура - Свиленград, редовно призована, изпраща представител –  Прокурор Цветослав Лазаров.

Подсъдимият И.Н.К., редовно призован, се явява лично и с адв. П.К., упълномощен защитник от Досъдебното производство.

Страна А.М.Г. –подсъдим по основното производство по НОХД №451/2019г. по описа на РС Свиленград, редовно призован чрез защитника си, не се явява. За него се явява адв. М.В., служебен защитник от Досъдебното производство, редовно призована.

Пострадалият А.М.А., редовно призова, не се явява.

От същият е постъпила молба с вх.№11498/24.07.2019год.,в която пострадалият  сочи,че е редовно призован по делото като пострадал,но не можел да се яви в съдебно заседание. Сочи възстановяване на нанесените му щети и ,че бил съгласен със сключеното споразумение .

По хода на делото.

Прокурорът – Да се даде ход на делото.

Адв. К.    – Да се даде ход на делото.

Подсъдимият И.Н.К. – Да се даде ход на делото.

Адв. М.В.- Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което        

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Сне се самоличността на подсъдимия.

Подсъдимият И.Н.К., роден на *** ***, ЕГН: **********, български гражданин от ромски произход, с адрес за призоваване в страната: **********, неженен, основно образование, безработен, неосъждан.

На основание чл. 274, ал.1 от НПК се разясниха на страните правото им на отводи срещу състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Прокурорът – Нямам искания за отводи и възражения против състава на съда, защитника на подсъдимия и  секретаря.

Адв. К. – Нямам искания за отвод и възражения срещу състава на съда, прокурора и секретаря.

Подсъдимият И.Н.К.- Не възразявам против състава на съда, прокурора, защитника и  секретаря.

Адв. М.В.- Не възразявам против състава на съда, прокурора, защитника и  секретаря.

На основание чл.274, ал.2 от НПК се разясниха на страните правата им предвидени в НПК.

Подсъдимият И.Н.К.– Разяснени са ми правата.

Съдът докладва внесеното споразумение.

Прокурорът – Представили сме споразумение, което сме подписали с адв. К., защитник на подсъдимия И.Н.К., което поддържам и с което уреждаме всички въпроси по чл. 381, ал.5 от НПК. Моля производството по делото да бъде прекратено с одобряване на представеното споразумение,доколкото и пострадалият също не възразява.

Адв. К. - Поддържам споразумението, което сме подписали. Моля производството по делото да бъде прекратено с одобряване на представеното споразумение. 

Подсъдимият И.Н.К. – Поддържам споразумението, което сме подписали. Моля производството по делото да бъде прекратено с одобряване на представеното споразумение.

Адв. М.В.- Не възразявам срещу сключеното споразумение,а що се отнася до моят подзащитен,считам че не би възразил ,но тъй като същият отсъства и спрямо него производство по основното дело най-вероятно ще се разгледа р.по реда на задочното производство,считам че с моето изявление са изпълнени изискванията на закона за даване на съгласие.

На основание чл. 382, ал.4 от НПК Съдът запитва подсъдимия  И.Н.К., разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

Подсъдимият И.Н.К. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Известно ми е, че одобреното споразумение има характера на влязла в сила присъда. Подписал съм споразумението доброволно.

 

          Съдът, след като взе предвид категоричното и безусловно съгласие относно съдържанието на окончателното споразумение  и доколкото не предлага на основание чл.382, ал.5 от НПК, промени в постигнатото споразумение,

О П Р Е Д Е Л И:

          ВПИСВА съдържанието на окончателното споразумение в съдебния протокол, както следва:

        Днес, 24.07.2019 год. в гр. Свиленград между подписаните Цветослав Лазаров – прокурор при Районна прокуратура гр. Свиленград и адв. П.К. - адвокат от Адвокатска колегия гр. Хасково, защитник на И.Н.К. - подсъдим по НОХД № 493/2019 г. по описа на РС-Свиленград, като констатирахме, че са налице условията визирани в чл.381 и следващите от НПК, постигнахме помежду си споразумение за решаване на делото в съдебното производство, включващо съгласието по всички въпроси посочени в по чл.381, ал.5 и при условията на чл.381, ал.4 от НПК, а именно:

 

      Подсъдимият И.Н.К., роден на *** ***, ЕГН: **********, български гражданин от ромски произход, неженен, неосъждан, основно образование, безработен, адрес за призоваване в страната: ********** се признава за виновен  в това, че

 Пред нощта на 30/31.01.2019 г. в гр. Свиленград, в съучастие, като извършител с А.М.Г. ***, чрез разрушаване на преграда здрава направена за защита на имот /счупване на стъкло на предна лява врата и задно панорамно стъкло на товарен автомобил марка „Форд“,  модел „Транзит“ с рег. № Х 2589 АТ/, отнел чужди движими вещи – моторен трион марка „Bosch“, в едно с нож марка „Oregon Double Guard 91“ и верига; перфоратор марка „Rapter“, модел „RRHQ-ID-300“, със сериен номер „RR44002“; нивелир марка „Vesto“; бъркачка за строителни смеси; моторен трион марка „Dolmar Es-3“ с мощност 1500W, в едно с нож марка „Oregon Advance Cut“ и верига; перфоратор марка „Sparky“; моторен трион марка „Elektrolux Partner 351“, в едно с нож марка „Oregon Double Guard 91“ и верига; ъглошлайф марка „Casals“, модел „VAX20/23OS“ в едно с нож; ъглошлайф марка „Raider“, модел „RD-AG35“, със сериен номер 020137; ъглошлайф марка „Premium“, със сериен номер **********; ъглошлайф с предпазител марка „Raider“, модел „RD-AG38“, със сериен номер 020201; перфоратор марка „Raider“ и акумулатор с № C3C3012421109541673, всичко на обща стойност 792 лева от владението на А.М.А. ***, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са били върнати,

-  престъпление по чл.197, т.3 вр. с чл.195, ал.1, т.3, вр. с чл.194, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК.

 

За извършеното от подсъдимия И.Н.К., със снета по-горе самоличност престъпление по чл.197, т.3 вр. с чл.195, ал.1, т.3, вр. с чл.194, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК, на основание чл. 197, т.3 вр. с чл.195, ал.1, т.3, вр. с чл.194, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 вр. с  чл.55, ал.1, т.2 , б. „б“, вр. с чл.42а, ал. 2, т.1, т.2 и т.6 и чл.42б от НК се налага наказание „Пробация” със следните пробационни мерки:

- „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от 1 /една/ години с периодичност два пъти седмично;

- „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 1 /година/ години;

- „Безвъзмезден труд в полза на обществото“ в размер на 100 часа годишно за срок от 1 /една/ година;

На основание чл.205, ал.1 от ЗИНЗС, наказанието „Пробация“, следва да се изпълни по настоящия адрес ***.

На основание чл.59, ал.2 вр. с ал.1, т.1 от НК от наложеното на подсъдимия И.Н.К., наказание „Пробация“ да се приспадне времето, през което същия е бил задържан по реда на ЗМВР на 14.02.2019 г.

2. Причинените имуществени вреди от престъплението извършено от подсъдимия И.Н.К. са възстановени.

3. По делото няма иззети веществени доказателства, които са необходими за нуждите на наказателното производство.

4. От направените по делото разноски общо в размер на 84,00 /осемдесет и четири/ лева за възнаграждение на вещо лице по назначена и извършена Оценъчна експертиза - сумата от 42,00 /четиридесет и два/ лева, явяващи се половината от така направените разноски се възлагат на основание чл.189, ал.3 от НПК за заплащане от подсъдимия И.К..

         За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл.381, ал.2 от НПК допуска постигането на споразумение за решаване на делото.

На подсъдимият И.Н.К. бе разяснен смисъла на настоящото споразумение и същия декларира, че е съгласен с него и се отказват от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ДЕКЛАРАЦИЯ

Подписаният И.Н.К., ЕГН: **********, адрес: *** ДЕКЛАРИРАМ, че съм съгласен със сключеното споразумение, досежно извършеното от мен престъпление и се отказвам от съдебното разглеждане на делото по общия ред, за което се подписвам.

                                                          ПОДСЪДИМ: …………………………......           

                                                                                         (И.Н.К.) 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Районна прокуратура

Гр. Свиленград

 

ПРОКУРОР: ...................................         ЗАЩИТНИК: ..............................

             (Цветослав Лазаров)                      (адв. П.К.)

 

        

                                                                     ПОДСЪДИМ: ................................

                                                                                    (И.К.)

 

 

 

Съобразявайки се с текста на окончателното споразумение, Съдът намира, че то не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.

    Поради гореизложеното и на основание чл. 382, ал.7 НПК, Съдът

 

                                О П Р Е Д Е Л И: 

 

  ОДОБРЯВА постигнатото между Прокурор Цветослав Лазаров при Районна прокуратура – Свиленград и адв.  П.К. *** – защитник на подсъдимия И.Н.К.,  СПОРАЗУМЕНИЕ, както следва:

 І. ПРИЗНАВА подсъдимия И.Н.К., роден на *** ***, ЕГН: **********, български гражданин от ромски произход, с адрес за призоваване в страната: **********, неженен, основно образование, безработен, неосъждан,

ЗА ВИНОВЕН в това, че:

През нощта на 30/31.01.2019 г. в гр. Свиленград, в съучастие, като извършител с А.М.Г. ***, чрез разрушаване на преграда здрава направена за защита на имот /счупване на стъкло на предна лява врата и задно панорамно стъкло на товарен автомобил марка „Форд“,  модел „Транзит“ с рег. № Х 2589 АТ/, отнел чужди движими вещи – моторен трион марка „Bosch“, в едно с нож марка „Oregon Double Guard 91“ и верига; перфоратор марка „Rapter“, модел „RRHQ-ID-300“, със сериен номер „RR44002“; нивелир марка „Vesto“; бъркачка за строителни смеси; моторен трион марка „Dolmar Es-3“ с мощност 1500W, в едно с нож марка „Oregon Advance Cut“ и верига; перфоратор марка „Sparky“; моторен трион марка „Elektrolux Partner 351“, в едно с нож марка „Oregon Double Guard 91“ и верига; ъглошлайф марка „Casals“, модел „VAX20/23OS“ в едно с нож; ъглошлайф марка „Raider“, модел „RD-AG35“, със сериен номер 020137; ъглошлайф марка „Premium“, със сериен номер **********; ъглошлайф с предпазител марка „Raider“, модел „RD-AG38“, със сериен номер 020201; перфоратор марка „Raider“ и акумулатор с № C3C3012421109541673, всичко на обща стойност 792 лева от владението на А.М.А. ***, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са били върнати -  престъпление по чл.197, т.3 вр. с чл.195, ал.1, т.3, вр. с чл.194, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК,

поради което и на основание чл. 197, т.3 вр. с чл.195, ал.1, т.3, вр. с чл.194, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 вр. с  чл.55, ал.1, т.2 , б. „б“, вр. с чл.42а, ал. 2, т.1, т.2 и т.6 и чл.42б от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „Пробация” със следните пробационни мерки:

 „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от 1 /една/ година с периодичност два пъти седмично;

 „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 1 /година/ години и

„Безвъзмезден труд в полза на обществото“ в размер на 100 часа годишно за срок от 1 /една/ година.

ПОСТАНОВЯВА на основание чл.205 ал.1 от ЗИНЗС  наказанието „Пробация” ДА СЕ ИЗПЪЛНИ по настоящия адрес на  подсъдимия, а именно: **********.

ПОСТАНОВЯВА, на основание чл.59, ал.2 вр. с ал.1, т.1 от НК от наложеното на подсъдимия И.Н.К., наказание „Пробация“, да се приспадне времето, през което същият е бил задържан по реда на ЗМВР на 14.02.2019 г.за срок от 24 часа,като  1/един/ ден задържане се зачита за 3/три/ дни пробация.

На основание чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия И.Н.К., със снета по делото самоличност, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, по бюджета на МВР, вносими по сметка на ОД на МВР - Хасково, направените по делото разноски в размер 42,00 лв. /четиридесет и два лева/ - в Досъдебното производство, представляващи разноски за Оценъчна експертиза. 

 

С оглед горното и на основание чл.24,ал.3 от НПК, Съдът 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 493/2019г. по описа на Районен съд – Свиленград, водено срещу И.Н.К., за престъпление по чл.197, т.3 вр. с чл.195, ал.1, т.3, вр. с чл.194, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК. 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване или протест.

 

 

Прокурорът – С оглед влязлото в сила споразумение считам, че е отпаднала нуждата от взетата мярка за неотклонение, поради което моля съда същата да бъде отменена.

Адв. К.  – Съгласна съм с казаното от представителя на прокуратурата.

Подсъдимият И.Н.К.– Придържам се казаното от защитника ми.

 

 

Съдът счита, че доколкото наказателното производство е прекратено с влязъл в сила съдебен акт, то следва мярката за неотклонение, взета спрямо подсъдимия на досъдебното производство да бъде отменена, поради което съдът       

 

О П Р Е Д Е Л И: №

 

ОТМЕНЯ взетата на досъдебното производство мярка за неотклонение „Подписка” на подсъдимия И.Н.К.,  с ЕГН ********** ***.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване или протест.

 

Делото да се изпълни незабавно,като изисканото НОХД №451/2019г. по описа на РС Свиленград,ведно с досъдебното производство- да се върне за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

На основание Заповед №540/13.11.2017г. на Адм.ръководител на РС Свиленград -след изпълнението настоящото производство ,същото да се изпрати незабавно за прилагане по НОХД №451/2019г. по описа на РС Свиленград , като се докладва на съдия докладчика.

Заседанието завърши в 14.15 часа.

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

 

 

                            СЪДИЯ:.......................

 

 

      Съдебни заседатели: 1. .......................

                                            /С. К./

 

 

                                         2. .......................

                                             /В. В./

 

 

                   СЕКРЕТАР:.........................