Решение по дело №594/2020 на Районен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 29 март 2021 г. (в сила от 14 април 2021 г.)
Съдия: Свилена Стоянова Давчева
Дело: 20202230200594
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 19 май 2020 г.

Съдържание на акта

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  № 260128

гр.Сливен, 29.03.2021 г.

 

В    И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

    Сливенският районен съд, наказателно отделение, шести състав, в публично съдебно заседание на двадесет и осми януари през две хиляди двадесет и първа година в състав :

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  СВИЛЕНА ДАВЧЕВА

 

при секретаря Марияна Семкова, като разгледа докладваното от  съдията АНД № 594 по описа за 2020 г. на СлРС, за да се произнесе, съобрази следното:

         Производството е по повод жалба на С.Р.А. ЕГН ********** против наказателно постановление № 20-0804-001102/04.05.2020 год, издадено от Началник група към ОДМВР Сливен, сектор "Пътна полиция" Сливен, с което на жалбоподателя на основание чл. 179 ал.2 вр. чл. 179, ал.1, т.5от ЗДвП е наложена глоба в размер на 200.00 лв. за нарушение на чл. 6, т.1 от ЗДвП, както и на основание чл. 185 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 20.00 лева за нарушение на чл. 190, ал.3 от ЗДвП.

          Жалбоподателят, редовно призован се представлява отпроцесуален представител в с.з., който пледира издаденото наказателно постановление да бъде отменено.

         В с.з. органът, издал обжалваното наказателно постановление не изпраща свой представител.

         Въз основа на събраните по делото доказателства, съдът прие за установена следната фактическа обстановка:

         На 01.05.2020 год., сутринта, в гр. Сливен, на кръстовището на бул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Г. Данчев“ между лек автомобил „Мазда“ с рег. № СН ****АС, управляван от жалбоподателя А. *** посока „Бургаско шосе “и лек автомобил „Фиат“ с рег № СН ****ВВ, управляван от св. И.Л. *** и движещ по бул. „Г. Данчев“ в посока магазин Кауфлан, настъпило ПТП с материални щети и по двата автомобила. На място пристигнал екип на „Пътна полиция“ при ОДМВР Сливен, като младши автоконтрольор П.В. съставил АУАН на жалбоподателя за това че преминавайки на червен светофар е блъснал лекия автомобил на св. Л.. В съставения акт било отразено и че А. е извършил нарушение на чл. 190, ал.3 от ЗДвП. Въз основа на съставения АУАН било издадено и обжалваното НП.

         Горната фактическа обстановка съдът прие за безспорно доказана въз основа на събрания в хода на производството доказателствен материал.

         В хода на производството се събраха две групи свидетелски показания на свидетелите –очевидци. От една страна показанията на св. Г. и св. Л., според който управлявайки лекия си автомобил „Фиат“ е преминал на зелен сигнал на светофара на процесното кръстовище, а от друга страна – на св. А., Б. и Ст. , от чиито показания се заключава, че автомобилът „Фиат“ е преминал на червен сигнал на светофара.

Видно от изготвеното в хода на процеса заключение на назначената и изслушана автотехническа експретиза, чието заключение съдът кредитира напълно като изготвено от вещо лице с необходимата компетентност и в чиято безпристрастност няма основание да се съмнява, единствения категоричен извод, който може да се направи е, че автомобилът „Фиат“ първи е навлязъл в кръстовището. Относно това кой автомобил е преминал на червен и кой на зелен сигнал на светофара, вещото лице не може да отговори.

От показанията на св. А. се установява, че автомобилът, управляван от брат му – жалбоподаталетя А. е преминал на зелен сигнал на светофара. Съдът кредитира тези показания, отчитайки неговата заинтересованост, като брат на жалбоподателя, тъй като същите се подкрепят от показанията на св. Б.и С., за които не се събраха доказателства по делото да са заинтересовани от изхода на спора. В показанията си св. Б.заявява, че се е управлявал автомобила си на около сто метра след този на жалбоподателя и е видял, че се същият е навлязъл в процесното кръстовище на зелен сигнал на светофара. От друга страна от показанията на св. С. се установява, че същият, като пешеходец, се е движил към бул. „Стефан Стамболов“, като е видял как при зелен сигнал на пешеходната пътека на булеварда, от подстанция Комуна се е приближил автомобилът на св. Л., който не е спрял на светофара на кръстовището. Заявява и че непосредствено след удара между двата автомобила е видял, че светофарът за автомобилите, движещи се по бул. „Стефан Стамболов“ е светел със зелен сигнал. Съдът кредитира показанията на тези трима свидетели като непротиворечащи си и взаимнодопълващи се.

От друга страна единствено в показанията на св. Л., който като участник н ПТП е заинтересован от изхода на спора, се твърди, че е преминал на зелен светофар. Св. Г. не заявява, че е видял сигналът на светофара. Единствено сочи, че в дясната лента за движение по бул. „Стефан Стамболов“, преди светофара е имало спрял микробус, но по делото не се събраха категорични доказателства, че този микробус е изчаквал именно на червен сигнал, за да направи завой надясно. Предвид изложеното съдът не кредитира показания на св. Л., тъй като ги намира изолирани и неподкрепени от останалия доказателствен материал.

Ето защо и предвид липсата на категоричност в експертното заключение относно това кое от двете МПС е преминало на червен сигнал на свотофарната уредба, съдът намира че автомобилът „Мазда“ не е преминал на червен светофар, така както е отразено в съставените АУАН и НП и последното в тази му част - за нарушение на чл. 6, т.1 от ЗДвП, следва да бъде отменено, като незаконосъобразно. В случая, предвид събраните гласни доказателствени средства, оборващи отразеното в АУАН, съдът намира за неприложима разпоредбата на чл. 189, ал.2 от ЗДвП.

Относно другото вменено на жалбоподателя нарушение – на чл. 190,ал.3 от ЗДвП, съдът намира, с оглед разпоредбата на чл. 189, ал.2 от ЗДвП, приложената справка за нарушител-водач и липсата на доказателства в обратна насока, че следва да потвърди издаденото наказателно постановление като законосъобразно.

         Ръководен от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

         ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 20-0804-001102/04.05.2020 год, издадено от Началник група към ОДМВР Сливен, сектор "Пътна полиция" Сливен, в частта с която на С.Р.А. ЕГН ********** на основание чл. 185 от ЗДвП е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 20.00 лева за нарушение на чл. 190, ал.3 от ЗДвП, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление № 20-0804-001102/04.05.2020 год, издадено от Началник група към ОДМВР Сливен, сектор "Пътна полиция" Сливен, в частта в която на С.Р.А. ЕГН ********** на основание чл. 179 ал.2 вр. чл. 179, ал.1, т.5 от ЗДвП е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 200.00 лева за нарушение на 6, т.1 от ЗДвП, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд-гр. Сливен в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: