Решение по дело №2055/2018 на Районен съд - Кюстендил

Номер на акта: 85
Дата: 18 март 2019 г. (в сила от 4 април 2019 г.)
Съдия: Николай Александров Николов
Дело: 20181520202055
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 31 декември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р    Е    Ш    Е     Н     И     Е

 

гр.Кюстендил, 18.03.2019г.

 В    И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

Кюстендилският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и първи февруари две хиляди и деветнадесета година, в състав :

                                                          Районен съдия : Николай Николов             

при секретаря  Валентина Спирова,

като разгледа докладваното от съдията АНД №2055 по описа на съда за 2018г., за да се произнесе, взе предвид:

 

 

 

 

Делото е образувано по жалба от Л.И., ЕГН ********** *** срещу наказателно постановление №18-1139-002097 от 13.12.2018г., издадено от началник сектор “ПП” към ОДМВР-гр.Кюстендил, с което на жалбоподателя на основание чл.175, ал.3, пр.2 ЗДвП са наложени административни наказания - “глоба” в размер на 200 лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 месеца.

Претендира се отмяна на атакуваното постановление, като се излагат доводи за неговата незаконосъобразност, а по същество, че деянието е случайно.

Наказващият орган не е взел участие в производството.

Районен съд-гр.Кюстендил, след като се запозна с доказателствата по делото и прецени същите поотделно и в тяхната съвкупност, намери за установено следното:

На 10.12.2018г. около 13:50ч. в гр.Кюстендил при кръстовището, образувано от ПП-6 и ВП ІІ-62 в посока към ул.“София“ жалбоподателят управлявал собствения си лек автомобил Алфа Ромео с рег.№*** Бил спрян проверка от полицейските служители – свидетелите К. и В., които установили, че задната регистрационна табела липсва. Приели, че е нарушена разпоредбата на чл.140, ал.1 ЗДвП.

Съставен бил АУАН, предявен и връчен на нарушителя.

Въз основа на акта на 13.12.2018г. е издадено атакуваното НП. В постановлението са възпроизведени фактическите констатации по АУАН. Прието е, че с деянието е нарушен чл.140, ал.1 ЗДП. Наложено са визираните наказания на основание чл.175, ал.3, пр.2 ЗДП.

Горната фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства, а именно: документите, съдържащи се в административнонаказателната преписка и показанията на посочените свидетели.

В събрания доказателствен материал не се констатираха противоречия, които следва да бъдат обсъждани.

Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок, срещу подлежащ на атакуване акт и от лице, което има право на такава.

Разгледана по същество, жалбата е основателна, по следните съображения:

В хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени нарушения на процесуални правила, обосноваващи отмяната на атакуваното НП. Това е така, защото:

 

АУАН е съставен и връчен на 10.12.2018г. Съгласно разпоредбата на чл.44, ал.1 ЗАНН, освен възраженията при съставяне на акта в 3-дневен срок от подписването му, нарушителят може да направи и писмени възражения по него. Посочената разпоредба е императивна и е предвидена с цел осигуряване на възможност на нарушителя да упражни правото си на предварителна защита срещу направените в акта констатации, а именно - да оспори установената фактическа обстановка и/или да представи нови доказателства. В случая, НП е издадено на 13.12.2018г., т.е. преди изтичане на тридневния срок за писмени възражения срещу акта. Последното е сторено при липса на предпоставки за приложение на чл.44, ал.4 ЗАНН. С оглед на това, АНО е ограничил правото на защита на нарушителя, като го е лишил от обективната възможност да упражни правото си по чл.44, ал.1 ЗАНН.

По същество следва да се посочени следното:

Установено бе, че при посочените в НП условия жалбоподателят е управлявал регистрирано МПС без задна регистрационна табела, при което правилно е прието, че е нарушена разпоредбата на чл.140, ал.1 ЗДвП.

При така установената фактология коректно е приложен материалния закон. Санкционната норма, относима към установените факти е приложената - чл.175, ал.3 ЗДвП.

Въпреки горното, поради опорочаване процедурата по издаване на процесното НП, същото следва да се отмени.

Воден от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление №18-1139-002097 от 13.12.2018г., издадено от началник сектор “ПП” към ОДМВР-гр.Кюстендил, с което Л.И., ЕГН ********** *** на основание чл.175, ал.3, пр.2 ЗДвП са наложени административни наказания - “глоба” в размер на 200 лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 месеца.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд-гр.Кюстендил в 14-дневен срок от съобщаването му.

 

Районен съдия: