Определение по дело №3771/2010 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 440
Дата: 16 март 2012 г.
Съдия: Мая Николова Стефанова
Дело: 20102120203771
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 21 септември 2010 г.

Съдържание на акта Свали акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

 

Година 2012                                                          град БУРГАС

БУРГАСКИ РАЙОНЕН СЪД                              Наказателна колегия

На шестнадесети март                                         година 2012

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАЯ СТЕФАНОВА

Съдебни заседатели:

                                      

Секретар: Райна Жекова

Прокурор: КРАСИМИРА ХРИСТОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията Стефанова

НОХД № 3771 по описа за 2010 година

 

На именното повикване в 15.00 часа се явиха:

 

Осъденият Х.Г.Т. – редовно призован, се явява лично.

За него се явява адв.С.В. от БАК – надлежно упълномощена и редовно призована.

 

За Районна прокуратура – Бургас – редовно призовани, явява се прокурорът Красимира Христова.

 

По хода на делото

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ.В.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът по хода на делото

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Настоящото производство е по реда на чл. 414, ал. 1, т. 1, вр.                   чл. 414, ал. 2 от НПК и е образувано по повод постъпило писмо от ОС „Изпълнение на наказанията”, Сектор „Пробация” – град Б., в което желаят съдът да се произнесе с тълкуване как следва да се изпълнява наложената мярка „Безвъзмезден труд в полза на обществото” в размер на 200 /двеста/ часа за срок от 2 /две/ години.

ПРОКУРОРЪТ: Няма да соча други доказателства. Да се приключи съдебното следствие.

АДВ.В.: Няма да сочим други доказателства. Да се приключи съдебното следствие.

 

Съдът по доказателствата

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРОЧИТА приложените по делото писмени доказателства.

ПРИКЛЮЧВА тяхното събиране.

 

Дава думата за съдебни прения.

 

ПРОКУРОРЪТ: В хода на съдебното производство по НОХД 3771/2010 година по описа на БРС постигнахме споразумение, което съдът одобри, като пробационната мярка „Безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 200 /двеста/ часа” решихме да бъде изпълнена в рамките на 2 /две/ последователни календарни години. Вероятно пробационната служба заради това е направила искането, защото не е могла да разбере дали в рамките на 1 /една/ или на 2 /две/ календарни години следва да се изпълни наказанието.

АДВ.В.: Присъединявам се към казаното от прокурора. Действително се бяхме споразумели тези 200 /двеста/ часа моят клиент да изтърпи в период от 2 /две/ последователни календарни години.

ОСЪДЕНИЯТ: Съгласен съм с казаното от прокурора и от моя защитник.

 

Съдът, за да се произнесе по направеното искане от ОС „Изпълнение на наказанията”, Сектор „Пробация” – град Б. за тълкуване на влязло в сила определение за одобряване на споразумение в хода на съдебното производство по НОХД 3771/2010 година по описа на БРС, взе предвид следното:

В хода на съдебното производство по НОХД 3771/2010 година по описа на БРС на подсъдимия Т. е определено наказанието „пробация” за престъпление по чл. 343б, ал. 2, вр. ал. 1 и чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” от НК. Пробацията включва следните пробационни мерки:

1. Задължителна регистрация по настоящ адрес *** – за срок от 2 /две/ години, с периодичност за явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично.

2. Задължителни периодични срещи с пробационен служител – за срок от 2 /две/ години.

3. Безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на                   200 /двеста/ часа за срок от 2 /две/ години и глоба в размер на 300.00 /триста/ лева.

 

Определението, с което е одобрено споразумението, сключено в хода на съдебното производство, е влязло в законна сила на                           01.10.2010 година.

В горепосоченото определение за одобряване на споразумение посочената продължителност на третата пробационна мярка, а именно „Безвъзмезден труд в полза на обществото” в размер на 200 /двеста/ часа за срок от 2 /две/ години е породила затруднение относно изпълнението, поради което и на основание чл. 414, ал. 1, т. 1 от НПК съдът следва да постанови определение, с което да отстрани това затруднение. Съгласно чл. 42а, ал. 3, т. 3 от НК цитираната пробационна мярка може да бъде с продължителност за не повече от 3 /три/ поредни години, като размерът й варира от 100 /сто/ до 320 /триста и двадесет/ часа годишно. За тази пробационна мярка подсъдимият Х.Т., неговият защитник адв.В. и прокурорът Красимира Христова са счели, че следва да се наложи 200 /двеста/ часа, които да бъдат изпълнени за 2 /две/ последователни календарни години. Предвид това и настоящият състав е на мнение, че следва да внесе пояснение в този смисъл.

 

С оглед на горното и на основание чл. 414, ал. 1, т. 1 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОСТАНОВЯВА продължителността на пробационната мярка „Безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 200 /ДВЕСТА/ ЧАСА за срок от 2 /ДВЕ/ ГОДИНИ, наложена на осъдения Х.Г.Т., ЕГН ********** с влязло в сила определение на съда за одобряване на споразумение от 01.10.2010 година, постановено по НОХД 3771/2010 година по описа на БРС, да се разбира в следния смисъл:

 

„Безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на                   200 /ДВЕСТА/ ЧАСА общо за срок от 2 /ДВЕ/ ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ КАЛЕНДАРНИ ГОДИНИ.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

След постановяване на определението съдът го обяви в присъствието на прокурора, осъдения Х.Т. и адв.В.

                                                       

Заверен препис от настоящото определение да бъде изпратен на БРП, както и заверен препис от същото да бъде изпратен до Областна служба „Изпълнение на наказанията”, Сектор „Пробация” в град Б. за сведение и изпълнение.

 

Протоколът е написан в съдебно заседание, което приключи в  15.20 часа.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                      СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР:

 

Вярно с оригинала:

Райна Жекова