Решение по дело №275/2020 на Административен съд - Перник

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 11 април 2022 г. (в сила от 4 май 2022 г.)
Съдия: Мария Петкова Христова
Дело: 20207160700275
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 10 април 2020 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

№ 50

гр. Перник, 11.04.2022 година

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

         Административен съд–Перник, в открито съдебно заседание на седемнадесети март през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

                                                                           Съдия: Мария Христова

         При секретаря Наталия Симеонова, като разгледа докладваното от съдия Христова административно дело № 275/2020г. по описа на съда, за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 409 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК.

Образувано е по молба с вх. № 671 от 24.02.2022г. от В.И.И., с адрес ***, с която иска да му бъде издаден дубликат на изпълнителен лист, издаден по адм. дело № 275/2020 г. по описа на Административен съд-Перник на 22.10.2020г. и получен от пълномощника му на 28.10.2020г., с който Регионална дирекция „Автомобилна администрация“-София е осъдена да му заплати сумата от общо 410лв., представляващи разноски по делото.

В молбата са изложени обстоятелства, че издаденият изпълнителен лист не е достигнал до него поради смъртта на адвоката, който го е представлявал в съдебното производство. Посочено е още, че изпълнителният лист не е открит.

Ответната страна не излага становище по основателността на искането и не изпраща представител в съдебно заседание.

Административен съд-Перник, като взе пред вид доводите на страните и доказателствата по делото, намери за установено следното:

С Решение № 421 от 09.10.2020г., постановено по адм. дело № 275/2020 г. по описа на Административен съд-Перник е отменена като незаконосъобразна заповед № ДН-56-4 от 11.03.2020г., издадена от директор на РД“АА“-София, с която на В.И.И. е било наложено дисциплинарно наказание „забележка“. В полза на жалбоподателя В.И.И. са присъдени направени по делото разноски, като Регионална дирекция „Автомобилна администрация“-София е осъдена да му заплати сумата от 410леа, направени съдебни разноски по делото. 

Видно от приложените доказателства по адм. дело № 275/2020 г., по молба на адвокат В.Б., пълномощник на жалбоподателя е издаден изпълнителен лист за присъдени разноски в общ размер на 410 лева, който е получен лично от него на 28.10.2020 г. (вж. л. 129).

Съгласно чл. 409, ал. 1 от ГПК, приложим субсидиарно в административния процес на осн. чл. 144 АПК, ако първообразният изпълнителен лист бъде изгубен или унищожен, съдът който го е издал, по писмена молба на молителя, издава дубликат от него въз основа на акта, по който е издаден първообразът. От тълкуването на цитираната норма следва, че издаването на дубликат на изпълнителен лист предполага установяване на следните кумулативни предпоставки: 1. издаденият изпълнителен лист да е изгубен или унищожен, т. е. същият - не се намира в държане на молителя и 2. молителят да разполага с изпълнително основание, въз основа на което е бил издаден първоначалният изпълнителен лист. Производството се инициира с писмена молба до съда, от лицето в чиято полза първоначално е бил издаден изпълнителният лист (арг. от чл. 409, ал. 3 ГПК).

В производства от вида на настоящото съдът дължи проверка на факта дали първообразът на изпълнителният лист е изгубен или унищожен, тежестта за доказване на което се носи от молителя. Без значение за основателността на искането са, както причините поради които е настъпило някое от посочените обстоятелства, така и дали вината за това е на молителя или не. Длъжникът от своя страна разполага с възможността да оборва твърденията на молителя, както и да направи възражения за погасяването на дълга, въз основа на обстоятелства, настъпили след установяване на съществуването му, в конкретния казус - след влизането в сила на решението, с което е задължен за съдебни разноски. В случая ответникът не оспорва тезата на молителя.

По делото също така липсва спор сумата да е заплатена от ответната страна, респ. да е образувано изпълнително производство.

Въз основа на изложеното и от събраните по делото писмени доказателства, настоящия състав приема, че е доказан фактът на издаване на изпълнителен лист в полза на молителя за сумата от 410 лв.

Доказателства за погасяване на това задължение не са ангажирани по делото. Не са налице и такива, които да сочат положителни факти, оборващи твърдението на молителя за изгубване на изпълнителния лист, а именно, че оригиналът на изпълнителния лист е в наличност и че се намира в нечие държане.

Поради изложеното и при липсата на възражения за погасяване на задължението, съдът счита, че молбата на В.И.И. за издаване на дубликат от изпълнителния лист въз основа на влязло в сила съдебно решение по адм. дело № 275/2020г. по описа на Административен съд-Перник, е основателна и следва да бъде уважена.

Водим от горното и на основание чл. 409, ал. 1 и ал. 4 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК, съдът

Р Е Ш И:

ИЗДАВА в полза на В.И.И., с ЕГН **********, с адрес ***  дубликат на изпълнителен лист, издаден на 22.10.2020 г., въз основа на влязлото в сила Решение № 421 от 09.10.2020 г., постановено по адм. дело № 275/2020 г. от Административен съд-Перник, като се направи надлежна бележка върху акта по реда на чл. 406, ал. 3 от ГПК.

Решението може да се обжалва от страните в 14-дневен срок от съобщаването му пред Върховен административен съд.

 

 

 

Съдия:/п/