Решение по дело №2284/2021 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 844
Дата: 24 юни 2022 г. (в сила от 16 юли 2022 г.)
Съдия: Диана Георгиева Ганева
Дело: 20217040702284
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 20 септември 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

    Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер    844                                 от 24.06.2022г.,                           град Бургас

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд - Бургас, дванадесети състав, на двадесет и пети май две хиляди двадесет и втора година в публично заседание в следния състав:

 

                    Председател: Диана Ганева

 

при секретаря Й. Б. като разгледа докладваното от съдия Ганева административно дело номер 2284 по описа за 2021 година и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството по реда на чл.145 и сл. от АПК, във вр. с чл.405а, ал.7 от КТ.

Образувано е по жалба на „Брилянт Слънчев бряг“ ООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр.Свети Влас, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 22, представлявано от управителя Р.С.С., против  Постановление от 27.08.2021г. на началник отдел „БТКД“ в Дирекция „Инспекция по труда“ Бургас за обявяване съществуването на трудово правоотношение, с което  на основание  чл.405а, ал.1 от КТ е обявено съществуването на трудово правоотношение между лицето Д.Р.Р. ***, с ЕГН **********, изпълняващ длъжността машинист и работодателят „Брилянт-Слънчев бряг“ ООД, а на основание чл.405а, ал.4 от КТ на дружеството е дадено предписание, в качеството на работодател, да предложи на работника Д.Р. сключване на трудов договор.

В жалбата са изложени съображения, че оспореното постановление е необосновано – издадено в нарушение на административнопроизводствените правила, при липса на доказателства за относимите правнорелевантни факти, което е довело и до неправилно приложение на материалния закон. Оспорват се описаните в постановлението констатации за съществуване на трудово правоотношение между лицето Д.Р.Р. и дружеството. Иска се отмяна изцяло на оспореното постановление и на дадените с него предписания.

В съдебно заседание дружеството-жалбоподател, редовно призовано, се представлява от адв. В., която поддържа жалбата и пледира съда да я уважи. Ангажира гласни и писмени доказателства. Претендира присъждане на разноски по представен по делото списък  (л.71).

Ответникът - Дирекция „Инспекция по труда“ Бургас,  редовно призован, се представлява от юрисконсулт Н., която пледира жалбата да бъде отхвърлена. Представя административната преписка. Претендира присъждане на  юрисконсултско възнаграждение, като прави възражение за прекомерност на претендираните от жалбоподателя разноски. Представя писмени бележки.

Заинтересованата страна – Д.Р.Р., редовно уведомен се явява лично. Не изразява становище по жалбата и оспореното постановление. Изразява съгласие да даде обяснения.

След като извърши цялостна преценка на всички събрани по делото доказателства, съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

Във връзка с издадена от директора на ТП на НОИ – Бургас заповед за разследване на злополука (л.13), станала на 27.05.2021г. около 20:16 часа, на АМ „Тракия“, км.356, на територията на област Бургас, на 01.06.2021г., е извършена проверка по спазване на трудовото законодателство и нормативните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в офис на „Брилянт Слънчев бряг“ ООД, находящ се в с.Равда.

На основание заповед № ДОК 21006039/27.05.2021г., издадена изпълнителния директор на ИА „Главна инспекция по труда“ (л.14), проверката е извършена от Красена Христова Стойкова – началник отдел БТКД в дирекция „Инспекция по труда“ Бургас.

Резултатите от извършената проверка са обективирани в протокол № ПР 2119378/27.08.2021г. (л.8). От съдържанието на протокола се установява, че при настъпилото ПТП на 27.05.2021г. са пострадали работници на дружеството – А. А.А., Д. Н. С., Р. Ф. Р., С. И. С. и Х. Я. С.. В лекия автомобил марка Хюндай, модел М1, с рег.№ А 8894 НР, собственост на дружеството, освен посочени лица, е пътувало и лицето Д.Р.Р.. Посочено е, че всички са се прибирали по обичайния път до дома от работното си място - Авиобаза „Безмер“, находяща се в с. Безмер, обл. Ямбол. Според протокола, лицата са полагали труд на 27.05.2021г. в посочения обект, съгласно подписан договор с „ЛОГ – Сиберия“ ЕООД за изпълнение на строително-монтажни дейности по част „Пътна“ и „Отводняване“, в изпълнение на проект „Възстановяване на вътрешен път“. В хода на проверката от представените писмени документи и взети писмени сведения е установено, че в деня на инцидента - 27.05.2021г., бригадата е полагала асфалт на посоченият обект, като поради повреда в машината за полагане на асфалт, работата е продължила след края на работния ден, тоест след 17:00 ч.

В дадени писмени сведения В.Г. К., назначен на длъжност „машинист“ посочва, че на 27.05.2021 г. е пътувал в служебния автомобил с посочените лица, в т.ч. и с Д.Р.Р., като прибирайки се след края на работния ден е слязъл на автомагистрала „Тракия“, на отбивката за гр.Карнобат (л.21).

В писмени обяснения от 23.06.2021 г (л.15-18). и от 09.07.2021 г. (л.22-23), пострадалото лице Д.Р.Р. посочва, че е работил за „Брилянт Слънчев бряг“ ООД от 04.05.2021 г., за което е подал документи за назначаване на 30.04.2021 г. Посочва, че в деня на произшествието е взет за работа със служебния автомобил на дружеството и заедно с останалите работници са отпътували за обекта в с.Безмер за изпълняване на трудовите си задължения, където са били до 19:00 ч. Допълва, че работата, която е извършвал, е свързана с полагане на асфалт, като той е карал валяк.

 В изискано и от управителя на „Брилянт - Слънчев бряг“ ООД, Р.С.С. писмено обяснение от 02.06.2021г. същият посочва, че „след инцидента е извършил собствена проверка, в резултат на която е разбрал, че Д.Р.Р. е бил на обект „Авиобаза Безмер" - с. Безмер, без негово знание и съгласие и без със същият да е сключен писмен трудов договор“ (л.19).

При извършената проверка по документи на място в офиса на „Брилянт - Слънчев бряг“ ООД на 01.06.2021 г. са изискани документи /трудови договори, справки за подадени уведомления по чл. 62, ал. 5 от КТ, инструктажни книги и др./, касаещи трудовите правоотношения на визираните по-горе лица, в т.ч. и на лицето Д.Р.Р. с „Брилянт - Слънчев бряг“ ООД. До приключването на проверката писмен трудов договор, сключен между Д.Р.Р. и „Брилянт - Слънчев бряг“ ООД не е представен. Предвид това, проверяващите са приели, че на 27.05.2021 г. дружеството „Брилянт - Слънчев бряг“ ООД, в качеството си на работодател по смисъла на §1, т.1 от ДР на КТ, не е уредил като трудово правоотношение, отношението при предоставянето на работна сила, като не е сключил трудов договор в писмена форма с лицето Д.Р.Р., с което е нарушен чл. 62, ал. 1, във връзка с чл. 1, ал. 2 КТ.

В резултат на извършената проверка и установените обстоятелства, е издадено и процесното постановление. В него са преповторени констатациите, отразени в протокола, като на основание чл.405а, ал.1 от КТ с него е обявено съществуването на трудово правоотношение между лицето Д.Р.Р., с ЕГН **********,***, изпълняващ длъжност „Машинист“ в „Брилянт – Слънчев бряг“ ООД в обект „Авиобаза“ с.Безмер и работодателя „Брилянт – Слънчев бряг“ ООД, с ЕИК *********, представлявано от Р.С.С.. С постановлението, на основание чл.405а, ал.4 от КТ, е дадено предписание на работодателя („Брилянт – Слънчев бряг“ ООД) да предложи на работника/служителя Д.Р.Р. сключване на трудов договор в срок до 30.08.2021г. Постановлението е подписано от представителя на дружеството и му е връчено на 27.08.2021г., видно от отбелязването.

Срещу така издаденото постановление „Брилянт – Слънчев бряг“ ООД е подало жалба чрез дирекция „Инспекция по труда“ Бургас до Административен съд – Бургас с вх.№ 21085018/10.09.2021г. (л.3-5).

В съдебно заседание на 25.05.2022г. съдът  конституира Д.Р. като  заинтересованата страна. Д.Р.Р. дава обяснения, в които твърди, че е започнал работа на 04.05.2021г. във фирма „Брилянт Слънчев бряг“. Посочва, че на 30.04.2021г. е подал документи - медицинско и свидетелство за съдимост. Разказва, че в дена на инцидента - 27.05.2021г., е полагал трудова дейност на военна база Безмер, като твърди, че на този обект е работил само два дни – на 26.05 и 27.05.2021г., и е карал валяк, полагал е асфалт. Разказва, че на 27.05.2021г. сутринта в 6:45ч. отишъл до гр.Каблешково с личен транспорт, а от там го взели колегите, идващи от Влас. Тръгнали от гр.Каблешково към кв. Черно море, за да вземат още две лица и оттам да отидат на базата в с. Безмер. Заявява, че всички работници са работили на едно място. В този ден  работили до 19:00ч., когато  се качили на микробуса и тръгнали за гр.Бургас. Обяснява, че там е бил началника Д., с прозвище П.. „Всички така му казваха.“ Посочва, че каквото той е кажел, това са работили. Твърди, че всяка събота са им давали плик, в който на една бележка е описано каква сума им дават. Взимали парите и връщали бележката подписана. Пликът го хвърлял. Р. твърди, че тази работа я намерил чрез В., с който работят заедно от 20 години. Разказва, че една вечер В. му е звъннал (края на април) и му е казал, че му е намерил работа, като трябва да отиде в офиса на „Брилянт“ при Н.. Посочва, че на другия ден се качил на колата си и отишъл във фирма  „Брилянт“, където го е чакал Н.. Заявява, че са се уговорили за 60 лв. надник. Н. му  казал какви документи да занесе и че след великденските празници на 04.05.2021г. започва работа. Р. обяснява, че предвид това той е знаел, че вече е на работа. Твърди, че е подписал четири документа, но не знае дали е подписал трудов договор. Обяснява, че след инцидента никой от фирмата не се е свързал с него. На зададен от адв. В. въпрос заинтересованото лице посочва, че е работил на валяк, като на тази длъжност го е назначил Н.. Посочва, че няма документ или сертификат за управление на валяк, но заявява, че е карал такъв 20 години в пътна компания Бургас.

В хода на съдебното производство са разпитани и свидетелите И. Т. Т. и В. Г. К.. Според показанията на свидетеля Т. същия работи в дружеството като строителен техник. Заявява, че е работил на обект вътрешен път Безмер през цялото време. Споделя, че в деня на инцидента на 27.05.2021г. е бил на работа и са подготвяли пътя за асфалтиране. Извършвали се изкопни дейности, валиране на земната основа и чакъл, но твърди, че в този ден не са полагали асфалт. Заявява, че на 27.05.2021г. с валяк е работил само В. К., който е уплътнявал земното ниво. Т. посочва, че към този ден Д.Р. не е  работил с валяк. Твърди, че не е виждал Р. и не го познава. Обяснява, че всяка машина се зачислява персонално на човека, който ще я управлява. Разказва, че всяка машина има ключ и един чип, с който се стартира и който е в машиниста. Според Т. на този обект е имало пропускателен режим и всеки от работниците  имал пропуск, който  показвал на портала. Твърди, че тези пропуски са били издавани от поделението, като е имало хора, които не били одобрени и не им били издадени пропуски. Т. посочва, че на този обект имало два участъка - вътрешен път и гориво-смазочни материали.  На обект гориво-смазочни материали имало работници на дружеството на 27.05.2021г., като отговорника на обекта вече не работил при тях. Посочва, че се е казвал П., но не си спомня фамилия. Нямал е  наблюдение, какво се случва в другия обект, тъй като не е работил там и не знае дали се е полагало асфалт.

 Свидетелят К. посочва, че работи в „Брилянт Слънчев бряг“ ООД като машинист. Заявява, че на 27.05.2021г.  е работил на авиобаза Безмер вътрешен път, където са полагали и валирали чакъл. Твърди, че лично той е валирал, тъй като валяка го кара само той. Споделя, че има документ за правоспособност за управление на пътно-строителни машини. Разказва, че познава Д.Р. от 2000г., а до 2004г. са работили заедно. Сутринта на 27.05.2021г. го видял в автобуса и се учудил. Попитал го какво прави там, а той ми отговорил, че Д. С. го е извикал, за да види как стоят нещата. Заявява, че  на портала на авиобазата Безмер е слязъл и се прехвърлил в друг автомобил, управляван от И., за да отиде на обекта, на който работили. След това не може да каже какво е ставало с Д.. Обяснява, че за да караш валяк трябва да имаш ключ и чип, който чип се давал лично от началника – Р. С.. Разказва, че в авиобазата не се влизало свободно и ако си забравиш документите не можеш да влезеш вътре, защото е база на НАТО. След проучване се издавало пропуск, като фирмата не издавала пропуск. К. заявява, че Д.Р. е бил в автобуса, но не може да каже дали е влязъл в базата, защото с буса не се влизало вътре, тъй като имало вътрешен транспорт. Посочва, че там е имало три обекта – ГСМ, вътрешен път Безмер и площадки. Не може да каже на 27.05.2021г. в ГСМ участъка кои лица са работили там и не знае кой е бил отговорник.  Не знае каква дейност се е извършвала на тази база - ГСМ за конкретния ден.  Споделя, че на предишната работа, на която са работили заедно със заинтересованото лице, Р. е бил шофьор.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства във връзка с направените в жалбата оплаквания, доводите и становищата на страните, и като извърши цялостна проверка на законосъобразността на оспорения административен акт на основание чл. 168, ал. 1, във връзка с чл. 146 от АПК, намира от правна страна следното:

Жалбата е подадена от дружество с правен интерес, в законоустановения срок и против административен акт, подлежащ на съдебно обжалване и контрол за законосъобразност съгласно чл. 405а, ал. 7 от КТ, в съответствие с изискванията за форма и реквизити, поради което съдът намира жалбата за допустима.

Разгледана по същество жалбата е основателна.

Оспореното постановление е издадено от оправомощено със Заповед № ДОК 21006039/27.05.2021г. на изпълнителния директор на ИА „Главна инспекция по труда“ длъжностно лице, в рамките на неговата компетентност, в писмена форма и съдържа приложимите съобразно спецификата на административния акт реквизити по чл.59, ал.2 от АПК – посочено е правното основание за издаването му и фактическите такива, чрез описание на обстоятелствата, обосновали изводите за наличието на трудово правоотношение между на дружеството-жалбоподател и заинтересованата в производството страна - Д.Р.Р.. От представения по делото екземпляр на протокола за извършена проверка се установява, че в хода на проверката като страна в административното производство са присъствали Р.С.С. – управител и Н. Л. А. – техник, строителство и архитектура, поради което съдът намира за спазени изискванията на чл.26 от АПК. Предвид това, не е била ограничена възможността на дружеството да защити интересите си в това производство, вкл. като прави искания и възражения, и ангажира доказателства на основание чл.34 от АПК.

Съдът обаче счита, че административния акт е издаден без да са изяснени действително всички относими за наличието на трудово правоотношение обстоятелства. Съображенията за това са следните:

Разпоредбата на чл.35 от АПК задължава административния орган да издаде съответния индивидуален административен акт, след като изясни фактите и обстоятелствата от значение за случая и обсъди обясненията и възраженията на заинтересованите граждани и организации, ако такива са дадени, съответно направени. В този смисъл, въпреки че са взети писмени обяснения, както от Д.Р., така и от управителя на дружеството, голяма част сочените в тях факти не са обсъдени, а само са посочени в мотивите на издаденото постановление, в това число не са обсъдени твърденията на управителя на дружеството, че той не е възлагал работа в този обект на Р., като последния е бил там без негово знание и съгласие. Не е обсъдено и кой е Н., за когото Р. твърди, че го е наел на работа. Съобразно това, съдът счита, че от проверяващото длъжностно лице при Дирекция „Инспекция по труда“ Бургас е допуснато нарушение на административнопроизводствените правила, като не са спазени изискванията на чл. 35 и чл. 36 от АПК. Въпросното нарушение в случая е съществено, доколкото недопускането му е могло да повлияе върху съдържанието на акта и да доведе издателя му до изводи, различни от формираните. Обсъденото процесуално нарушение е обусловило и постановяването на обжалвания административен акт в нарушение и при неправилно приложение на материалния закон.

 Съгласно разпоредбата на чл.405а, ал.1 от КТ, когато се установи, че работна сила се предоставя в нарушение на чл.1, ал.2 от КТ, съществуването на трудовото правоотношение се обявява с постановление, издадено от контролните органи на инспекцията по труда. В чл. 405а, ал. 4 от КТ е предвидено, че въз основа на постановлението по чл. 405а, ал. 1 от КТ контролните органи на инспекцията по труда дават предписание на работодателя да предложи на работника или служителя сключване на трудов договор. Съответно чл.1, ал.2 от КТ въвежда правилото, че отношенията при предоставянето на работна сила се уреждат само като трудови правоотношения. Цитираната правна уредба налага извод, че необходима материалноправна предпоставка за издаване на постановленията от вида на процесното, е констатирано по надлежния ред от контролните органи, предоставяне на работна сила при съществуване на всички елементи на трудовото правоотношение между работник и работодател, без тези отношения да са уредени като трудови.

В случая за издаването на оспореното постановление, от контролния орган е прието, че е налице трудово правоотношение между „Брилянт – Слънчев бряг“ ОДД, в качеството на работодател и Д.Р.Р., като работник на длъжност „машинист“ на обект „Авиобаза Безмер“ с.Безмер, считано от 27.05.2021г.  Безспорно, в хода на административното производство е установено, че Д.Р. на посочената от органа дата е пътувал в лек автомобил марка Хюндай, модел - Ml, рег. № А 8894 НР, собственост на дружеството, в който са пътували работници на дружеството за и от обект Авиобаза „Безмер“, находяща се в с. Безмер, обл.Ямбол. Не е спорно и обстоятелството, че работници на дружеството са полагали труд на 27.05.20201г. в обект Авиобаза „Безмер“, с.Безмер, съобразно подписан договор с „ЛОГ – Сиберия“ ЕООД за изпълнение на строително-монтажни дейности по част „Пътна“ и „Отводняване“, в изпълнение на проект „Възстановяване на вътрешен път“. В административното производство обаче не са събрани доказателства дали лицето Р. освен, че е било в автомобила с работниците на „Брилянт – Слънчев бряг“ ООД, е извършвало трудова дейност в този обект на тази дата. От обясненията на Д.Р. става ясно, че същия е договарял работа в процесното дружество с лице на име  Н., без обаче административния орган да е установил кое е това лице  и дали същото е имало правомощия да назначава или да посредничи при назначаването на работа на лица в дружеството. От писмените обяснение на управителя на дружеството става ясно, че той не е назначавал Р. на работа в дружеството към тази дата, а от дадените в съдебно заседание показания на свидетелите Т. и К., служители на дружеството, не се установява по категоричен начин Р. да е предоставял работна сила в обект Авиобаза „Безмер“, с.Безмер, нито на 27.05.2021г., нито в предходен момент.

Предвид изложеното, съдът намира, че органа при условията на пълно главно доказване е следвало да установи както дали лицето е престирало труд на 27.05.2021г., така и останалите елементи от трудовото правоотношение - за какъв период от време е наето лицето на работа, при каква организация на труда, при какво работно време, кой е наел лицето на работа, при какви възнаграждения за положения труд и кой е бил платец на тези възнаграждения. Такива констатации в постановлението липсват. При проверката за съществуване на реално възникнало трудово правоотношение трябва да са събрани достатъчно убедителни доказателства, както за самото наличие на такова правоотношение, така и за работодателя по него, а в случая такива доказателства липсват, доколкото не става ясно кое е това лице, с което Д. твърди, че е уговарял извършването на работа и дали същото има представителна власт затова, след като управителя на дружеството Р. С. заявява, че не е давал съгласие и не е сключван договор с Д.Р.. В този случай не може да се направи извод, че считано от 27.05.2021г. е било налице трудово правоотношение между Д.Р.Р. и „Брилянт – Слънчев бряг“ ООД. Не са налице достатъчно доказателства, от които да се направи извод, че Р. е престирал работна сила, поради което съдът намира, че не са налице и основания за квалифициране съществуване на трудово правоотношение между него и дружеството-жалбоподател. Според разпоредбите на КТ основен елемент на трудовото правоотношение и предмет на всеки трудов договор е предоставяне на работната сила от физическо лице за изпълнение на даден вид работа. В тежест на административния орган е да установи наличието на фактическите основания за издаване на процесното постановление за обявяване съществуването на трудово правоотношение.

По изложените мотиви, съдът намира, че оспореното постановление за обявяване на съществуването на трудово правоотношение и даденото с него на основание чл.405а, ал.4 от КТ предписание за сключване на трудов договор, като издадено при допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила и при неправилно приложение на материалния закон, е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

При този изход на спора и на основание чл. 143, ал. 1 от АПК ответникът следва да бъде осъден да заплати на жалбоподателя своевременно претендираните разноски по делото. Предвид направеното от процесуалния представител на Дирекция „Инспекция по труда“ Бургас възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение, съдът намира същото за основателно и съобразно разпоредбата на чл.8, ал.3 от Наредба № 1 от 9 юли 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения определя за плащане адвокатско възнаграждение в размер на 500 лв. Съобразно представения по делото списък с разноски на л.71 от делото, в полза на „Брилянт – Слънчев бряг“ ООД следва да се присъди и сумата от 50 лв. - държавна такса по адм.дело № 2284/2021г. по описа на Административен съд – Бургас (л.47), а на основание чл.223, ал.3 във вр. с чл.236 от АПК  и сумата от 150 лв., представляваща платена по сметка на Върховен административен съд държавна такса за частна жалба по адм.дело № 295/2022г. по описа на Върховен административен съд. Общо извършените разноски възлизат на сумата от 700 /седемстотин/ лева, които следва да бъдат възстановени на дружеството от Дирекция „Инспекция по труда“ Бургас.

Мотивиран от горното, Административен съд – Бургас, дванадесети състав

 

                                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ  Постановление от 27.08.2021г. на началник отдел „БТКД“ в Дирекция „Инспекция по труда“ Бургас за обявяване съществуването на трудово правоотношение, с което  на основание чл.405а, ал.1 от КТ е обявено съществуването на трудовото правоотношение между лицето Д.Р.Р. ***, с ЕГН **********, изпълняващ длъжността „машинист“  и работодателят „Брилянт-Слънчев бряг“ ООД, а на основание чл.405а, ал.4 от КТ на дружеството е дадено предписание, в качеството на работодател, да предложи на работника Д.Р. сключване на трудов договор.

           ОСЪЖДА Дирекция „Инспекция по труда“ Бургас да заплати на „Брилянт Слънчев бряг“ ООД, с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Свети Влас, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 22, представлявано от управителя Р.С.,  сумата от 700 (седемстотин) лева, представляваща общия размер на сторените по делото разноски.

 

Решението може да се обжалва по касационен ред в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.       

 

 

                                                                                                СЪДИЯ: