Определение по дело №787/2023 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 1908
Дата: 20 октомври 2023 г. (в сила от 2 ноември 2023 г.)
Съдия: Габриела Георгиева Христова-Декова
Дело: 20237170700787
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 26 септември 2023 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 1908

гр. Плевен, 20.10.2023г.

 

Административен съд Плевен, седми административен състав, в закрито съдебно заседание на двадесети октомври две хиляди двадесет и трета година, в състав

                                          Председател: Габриела Христова

 

като разгледа докладваното от съдия Христова административно дело №787/2023г. по описа на Административен съд Плевен на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на „Макси – Г.К.“ ЕООД с ЕИК ******* и седалище и адрес на управление с. Б., обл. П., ул. „Н.” №*, представлявано от Г.Е.К., подадена против Заповед за налагане на принудителна административна мярка (ЗНПАМ) № 11484 от 07.07.2023г. на Началник отдел „Оперативни дейности“ – Велико Търново в дирекция „Оперативни дейности“, Главна дирекция „Фискален контрол“ в Централно управление на НАП, с което на жалбоподателя е наложена принудителна административна мярка – запечатване на търговски обект – хранителен магазин, находящ се в с. Б., общ. П., ул. „Н.” №*, стопанисван от „Макси – Г.К.“ ЕООД с ЕИК ********* и му е забранен достъпа до него за срок от 14 (четиринадесет) дни.

С разпореждане на съда от 27.09.2023г. жалбата като неотговаряща на изискванията на чл.150, ал.1, т.6 и т.7 и ал.2 от АПК и чл.151, т.3 от АПК е оставена без движение, и на жалбоподателя е даден 7-дневен срок от получаване на разпореждането да отстрани посочените в него нередовности, а именно: 1. Да изложи, в какво се състои незаконосъобразността на акта, съгласно мотивите на определението. 2. Да посочи, в какво се състои искането му до съда, съгласно мотивите на определението. 3. Да посочи доказателствата, които иска да бъдат събрани, и да се представят в заверено копие писмените доказателства, с които жалбоподателят разполага, при наличие на писмени доказателства, които желае да представи по делото, респективно при наличие на доказателствени искания. 4. Да внесе по сметка на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 50,00 (петдесет) лева. 5. Да представи по делото документ за внесената държавна такса. Със същото разпореждане на жалбоподателя изрично е указано, че при неизпълнение на указанията, съдържащи се в разпореждането, в дадения от съда 7-дневен срок, жалбата му ще бъде оставена без разглеждане и производството по делото ще бъде прекратено.

Съобщението за оставяне без движение, заедно с препис от разпореждането, съдържащо указанията на Административен съд Плевен, седми административен състав, е връчено редовно на жалбоподателя (лично на управляващия и представляващ дружеството) на 29.09.2023г. В 7-дневния срок от датата на връчването му последният не е отстранил нередовностите по жалбата, посочени в разпореждането на съда. Съгласно разпоредбите на чл.150 и чл.151 от АПК жалбата следва да отговаря на определени от закона изисквания. Нередовността на жалбата е пречка за извършване на следващи процесуални действия. Според чл.151, т.3 от АПК, към жалбата се прилага документ за платена държавна такса, ако такава се дължи (както е в процесния случай). Следва да се има предвид, че длъжностно лице, което даде ход на молбата, без да е внесена напълно държавната такса, носи отговорност по чл.6 от Закона за държавните такси.

До настоящия момент нередовностите по жалбата не са отстранени. Дадените указания от съда не са изпълнени. Срокът за отстраняването им е изтекъл на 06.10.2023г., петък, присъствен ден. Неотстраняването на нередовностите по жалбата в указания срок и до настоящия момент е основание за оставяне жалбата без разглеждане и прекратяване на производството по делото.

По изложените съображения и на основание чл.158, ал.3 от АПК във връзка с ал.1 на същия член, Плевенски административен съд, седми административен състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалбата на „Макси – Г.К.“ ЕООД с ЕИК ****** и седалище и адрес на управление с. Б., обл. П., ул. „Н.” №*, представлявано от Г.Е.К., подадена против Заповед за налагане на принудителна административна мярка № 11484 от 07.07.2023г. на Началник отдел „Оперативни дейности“ – Велико Търново в дирекция „Оперативни дейности“, Главна дирекция „Фискален контрол“ в Централно управление на НАП.

Прекратява производството по адм. дело № 787/2023г. по описа на Плевенски административен съд.

Определението може да бъде обжалвано с частна жалба чрез АС Плевен пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

Препис от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                                 Административен съдия: /п/