Определение по дело №512/2023 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: 844
Дата: 19 декември 2023 г.
Съдия: Михаил Драгиев Русев
Дело: 20237240700512
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 15 август 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е 

№844                                        19.12.2023 год.                      гр. Стара Загора

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на деветнадесети декември две хиляди и двадесет и трета година, шести състав:

 

Административен съдия: МИХАИЛ РУСЕВ

                                                            

при участието на секретаря............................................., като разгледа  адм. дело  №512 описа за 2023 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.124, ал.2 от  във връзка с чл.145 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Производството е образувано по жалба на П.Ж.П. с постоянен и настоящ адрес гр. Хасково, понастоящем в Затвора Стара Загора срещу писмо на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ Стара Загора, в което според него му е отказано отпускането на месечна помощ по ЗХУ.

Административен съд Стара Загора, намира, че делото не му е местно подсъдно, като съобрази следното:

От данните в приложеното заверено копие на административната преписка се удостоверява, че жалбоподателят е с постоянен и настоящ адрес в гр. Хасково.

Съгласно чл.133, aл.1 от АПК, делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по постоянен адрес или седалището на посочения в акта адресат, съответно адресати. В този случай съответен административен съд, който се явява и местно компетентен да разгледа спора е Административен съд Хасково,  тъй като приложимия общ текст на чл.133, ал.1, изречение второ от АПК.

Видно от служебно извършената справка, постоянния и настоящ адрес на жалбоподателя е гр. Хасково. В закона за гражданската регистрация липсва специална разпоредба относно настоящия адрес на лишените от свобода, поради което и приложима и общата такава в самия закон. В Закона за изтърпяване на наказанията и задържане под стража също липсва специална регламентация относно настоящия адрес на лишените от свобода, но доколкото разпоредбата на чл.285, ал.2 от ЗИНЗС, предвижда възможност за предявяването на исковата молба по мястото на увреждане или настоящия адрес на ищеца, е очевидно, че не е налице идентичност между мястото на увреждане /изтърпяване на наказанието/ и настоящия адрес на лицето. С оглед на което са приложими общите разпоредби на ЗГР, ЗХУ и АПК, и настоящето дело е подсъдност на Административен съд Хасково.

C оглед всичко гореизложено и в съответствие с принципа на бързина и процесуална икономия по чл.11 от АПК, Административен съд Стара Загора, на основание чл.135 ал.2 от АПК

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

ПPEKPATЯBA производството по адм. дело №512 по описа на Административен съд Стара Загора за 2023 год.

ИЗПPAЩA делото на Административен съд Хасково по подсъдност.

Определението не подлежи на обжалване.

                       

                                АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: