Определение по дело №628/2017 на Окръжен съд - Перник

Номер на акта: 200
Дата: 23 март 2018 г.
Съдия: Радост Красимирова Бошнакова
Дело: 20171700500628
Тип на делото: Въззивно частно гражданско дело
Дата на образуване: 9 ноември 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е  № 200

гр. Перник, 23.03.2018 г.

 

ПЕРНИШКИ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, Трети въззивен състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и трети март през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: РЕНИ КОВАЧКА

  РАДОСТ БОШНАКОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Р. Бошнакова в.гр.д. № 628 по описа на съда за 2017 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 247 – чл. 250 от ГПК.

Образувано е по молба на С.С.Б. с искания за произнасяне по направените такива с възражението по чл. 423 от ГПК за прекратяване на изпълнителното производство и присъждане на разноските по производството, част от които по правната си същност представляват искания за допускане на поправка на очевидна фактическа грешка в постановеното по делото определение.

Ответникът Топлофикация - Перник АД не изразява становище по исканията.

Съдът, след преценка на данните по делото и доводи на страните, намира следното:

Очевидна фактическа грешка е налице, когато е допусната грешка в диспозитива на съдебния акт, която не е резултат от формирането на волята на съда и когато от мотивите на същия е очевидно, че формираната истинска воля на съда е една, а в диспозитива – друга или същата е пропуснато да бъде изразена.

В случая, видно от мотивите на определението от 22.02.2018 г., съдът е формирал воля за основателност на искането на молителя за присъждане в негова полза на сторените по производството разноски, но в диспозитива на определението е пропуснал да изрази така формираната си истинска воля, което несъмнено представлява допусната очевидна фактическа грешка в постановеното по делото определение от 22.02.2018 г. Така допуснатата очевидна фактическа грешка в определението следва да бъде поправена, като в диспозитива на същото се постанови осъждане на ответника по възражението – заявителя Топлофикация – Перник АД, за направените от молителя разноски.

В останалата част искането на молителя по чл. 250 от ГПК, обективирано в молбата, е недопустимо, тъй като по арг. от чл. 433 от ГПК съдът не е компетентен да прекрати изпълнителното производство, а възложените му от закона правомощия по чл. 423, ал. 2, изр. 3 от ГПК при разглеждането на възражението същият е упражнил с постановеното по делото определение от 22.02.2018 г.

По изложеното съображения и на основание чл. 247 – чл. 250 от ГПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОПУСКА на основание чл. 247 от ГПК поправка на очевидна фактическа грешка в определение № 121 от 22.02.2018 г., постановено по в.ч.гр.д. № 628/2017 г. по описа на Пернишки окръжен съд, като ПОСТАНОВЯВА след абз. втори от диспозитива на определението да се чете:

ОСЪЖДА Топлофикация – Перник АД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Перник, ж.к. Мошино, ТЕЦ Република, да заплати на С.С.Б., ЕГН **********, със съдебен адресат – адв. М.К. ***, сумата 325 лева – разноски по производството.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                        ЧЛЕНОВЕ:      1.

 

                                                                                                         2.