Решение по дело №7220/2018 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 31 октомври 2018 г. (в сила от 29 ноември 2018 г.)
Съдия: Ася Трифонова Ширкова
Дело: 20184430107220
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 8 октомври 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

          Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Плевен, 31.10.2018г.

    В ИМЕТО НА НАРОДА

Плевенският районен съд, ХІ граждански състав, в публичното заседание на тридесети октомври през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: АСЯ ШИРКОВА

при секретаря Галина Карталска като разгледа докладваното от съдията Ширкова гр. д. № 7220 по описа за 2018 година, и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпила е молба от Б.М.Й. с ЕГН ********** от с.***, представлявана от мл.адвокат М.Д. ***. Молителката твърди, че е родена на ***г., за което е съставен Акт за раждане №***г. Твърди, че в акта е вписана с имената Б.М.Й.. Молителката твърди, че на 17.08.2013г. сключила брак в ***с И.М.А.. Твърди, че в момента на сключване на брак не е заявила пред длъжностното лице по гражданското състояние в ***, че желае да приеме фамилното име на съпруга си – А.поради което в акта за сключен брак е вписана с имената Б.М.Й.. Молителката твърди, че след като получила удостоверението си за сключен брак с легализиран превод, за да го представи пред О.Д.Д. установила, че е записана с предбрачното си фамилно име. Моли съда да постанови решение, с което да допусне промяна във фамилното име като в бъдеще вместо фамилното име Й. да носи фамилното име на съпруга си А..  

В съдебно заседание молителката не се явява. Представлява се от процесуалния си представител, който поддържа подадената молба.

Не се явява представител на РП Плевен. Представено е писмено становище, че молбата е основателна и следва да бъде уважена.

Не се явява представител на О.Д.Д. и не представя становище по молбата.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства, намира за установено следното:

Безспорно по делото е, че молителката е родена на                               ***г., като в издаденото удостоверение за раждане от ***г. въз основа на Акт за раждане №***г. на ***е записана с имената Б.М.Й..

Не се спори, че на 17.08.2013г. молителката е сключила граждански брак с И.М.А. с ЕГН ********** в ***, ***, за което, в О.Д.Д. бил съставен Акт за граждански брак №***. Видно от приложеното в копие удостоверение, молителката е запазила предбрачното си фамилно име Й..

От представеното удостоверение на Прокуратура на Р България се установява, че срещу молителката няма образувани наказателни дела  и няма неприключени наказателни производства.

Установява се от представеното свидетелство за съдимост, че молителката не е осъждана.

Съгласно разпоредбата на чл.11 СК, При съставянето на акта за сключване на брак всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име, взема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. Като фамилно име може да се вземе или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото. В случая молителката не се е възползвала от това свое право и не е заявила пред лицето по гражданското състояние това свое желание. Право на съпругата е да заяви дали желае да носи предбрачното си фамилно име, да замени или добави фамилното име на съпруга си. Съгласно чл.19 ал.1 от ЗГР промяната на фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересования, когато фамилното име е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. Сключването на брак на молителката е важно обстоятелство по смисъла на закона за промяна на фамилното й име. При сключването на брак, молителката е запазила  фамилията Й., но това не я лишава от възможността да се възползва от правото, което и дава разпоредбата на чл.11 СК.

С оглед на изложеното съдът намира, че са налице предпоставките на чл.19 ал.1 от ЗГР и следва да бъде допусната исканата промяна във фамилното име на молителката. В този смисъл депозираната молба се явява основателна и следва да бъде уважена.

По тези съображения  съдът

 

Р       Е       Ш         И:

 

ДОПУСКА промяна във фамилното име на молителката Б.М.Й. с ЕГН ********** ***, от Й. на А..

ДА СЕ ИЗПРАТИ препис от решението на длъжностното лице по гражданско състояние при О.Д.Д. за отразяване на промяната в съответните актове за гражданско състояние и регистъра на населението.

Решението може да се обжалва пред Плевенския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: