Споразумение по дело №3095/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 864
Дата: 10 октомври 2019 г. (в сила от 10 октомври 2019 г.)
Съдия: Виолета Веселинова Низамова
Дело: 20195330203095
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 17 май 2019 г.

Съдържание на акта

    П Р О Т О К О Л     № 864

 

10.10.2019 година                                                                            град Пловдив

ПЛОВДИВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                         ХХV  наказателен състав

На Десети октомври                                                                               2019 година

В публично заседание в следния състав:

                                                      

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВИОЛЕТА НИЗАМОВА

 

Секретар: Сийка Радева

Прокурор: НИКОЛА ТЪПЧЕВ

Сложи за разглеждане докладвано от Съдията

НОХД № 3095 по описа за 2019 година

На именно повикване в 09:00 часа се явиха:

 

Производството е по реда на чл. 248 от НПК.

          ПОДСЪДИМАТА Д.В.Я. – редовно призована, явява се лично. За същата се явява и назначеният й служебен защитник – адвокат Р.Г..*** изпраща представител.

ЗА ОЩЕТЕНОТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ NIKE INNOVATE C.V.“ – редовно призовано чрез процесуалния му представител – „П. България“, не се явява процесуален представител. По делото е постъпила молба от ощетеното юридическо лице чрез процесуалния му представител, изпратена по електронната поща, към която е приложено и пълномощно за процесуално представителство. С молбата се заявява, че ощетеното юридическо лице няма да предявява граждански искове в рамките на наказателното производство и не възразява да се даде ход.

ЗА ОЩЕТЕНОТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕPHILIP PLEIN – редовно призовано чрез процесуалния му представител – адвокатско дружество „Л. и Г.“, не изпраща процесуален представител.

По делото е постъпила изисканата Справка съдимост за подсъдимата Я., актуална към настоящия момент.

 

ПРОКУРОР: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. Г.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

ПОДС. Я.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на разпоредителното заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

 

Сне се самоличността на подсъдимата:

Д.В.Я. - родена на ***г***, …, с българско гражданство, с начално образование, безработна, омъжена, неосъждана, живуща ***, ЕГН **********.

Разясниха се на подсъдимата правото да участва в обсъждането на въпросите, предмет на разпоредителното заседание и с правата й по чл. 55 от НПК.

ПОДС. Я.: Разбрах правата си.

 

ПРОКУРОР: Получих съобщение за насрочване на разпоредително заседание ведно с препис от разпореждането на съда  и съм уведомен за въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК преди вече от 7 дни.

АДВ. Г.: Получих съобщение за насрочване на разпоредително заседание ведно с препис от разпореждането на съда и съм уведомен за въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК преди повече от 7 дни.

ПОДС. Я.: Получих препис от обвинителния акт и съобщение за насрочване на разпоредително заседание ведно с препис от разпореждането на съда преди повече от 7 дни. Уведомена съм за въпросите по чл. 248 ал. 1 от НПК.

 

СЪДЪТ разясни на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора, защитниците и съдебния секретар.

ПРОКУРОР: Нямам искания за отводи.

АДВ. Г.: Нямам искания за отводи.

ПОДС. Я.: Нямам искания за отводи.

 

ПРИСТЪПИ СЕ КЪМ ОБСЪЖДАНЕ НА ВЪПРОСИТЕ ПО                 ЧЛ. 248 АЛ. 1 НПК, като СЪДЪТ разясни на участниците в разпоредителното заседание разпоредбата на чл. 248, ал. 3 от НПК, а именно че в съдебно заседание на първоинстанционния, въззивния и касационния съд не могат да се правят възражения за допуснатите нарушения на процесуалните правила по ал. 1, т. 3, на чл. 248 от НПК, които не са били поставени на обсъждане в разпоредителното заседание, включително по почин на съдията-докладчик, или които са приети за несъществени.

ПРОКУРОР: Делото е подсъдно на съда. Няма основания за спиране и прекратяване на наказателното производство. Не е допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да засяга правата на обвиняемата или ощетените юридически лица. Има основание, имайки предвид заявеното от подсъдимата, за разглеждане на наказателното производство по съкратената процедура, а именно приключване на делото със споразумение. Считам, че не следва делото да се разглежда при закрити врати. Няма нужда от привличането на резервен съдия, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването съдебно-следствени действия по делегация. Няма основание за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимата. Нямам искания и няма да соча нови доказателства.

АДВ. Г.: Делото е подсъдно на съда. Няма основания за спиране и прекратяване на наказателното производство. Не е допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да засяга правата на обвиняемата или ощетените юридически лица. Ще сключим споразумение с прокуратурата. Считам, че не следва делото да се разглежда при закрити врати. Няма нужда от привличането на резервен съдия, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването съдебно-следствени действия по делегация. Няма основание за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимата. Нямам искания и няма да соча нови доказателства.

ПОДС. Я.: Съгласна съм с казаното от защитника ми по въпросите на разпоредителното заседание. Не е допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да засяга правата ми. Желая да сключа споразумение.

 

СЪДЪТ, като изслуша становището на страните и като обсъди въпросите, предмет на разпоредителното заседание, намира, че делото е подсъдно на съда. Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. На досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване процесуалните права на обвиняемата или ощетените юридически лица. Съдът счита, че не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването съдебно-следствени действия по делегация. Съдът намира, че взетата по отношение на подсъдимата мярка за неотклонение „Подписка“ следва да бъде потвърдена, тъй като същата съответства на целите, посочени в чл. 57 от НПК и не са налице основания за нейното изменяне или отменяне.

Във връзка с направеното от подсъдимата и нейния защитник искане за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК и доколкото съдът намира, че са налице предпоставките за разглеждане на делото по този ред ще следва да бъде пристъпено към незабавно разглеждане на същото след провеждане на разпоредителното заседание.

Мотивиран от горното, СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

КОНСТАТИРА, че в хода на досъдебното производство не са допуснати съществени остраними нарушения на процесуалните правила, ограничили процесуалните права на обвиняемата или ощетените юридически лица.

ПОТВЪРЖДАВА взетата по отношение на подсъдимия Д.В.Я. мярка за неотклонение „ПОДПИСКА“.

 

Определението относно мярката за неотклонение подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок от днес пред ОС – Пловдив.

 

ПРИСТЪПВА към незабавно разглеждане на делото по реда на Глава 29 от НПК.

Съдът разясни  на подсъдимия характера на процедурата по реда на Глава 29 от НПК.   

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

          ПРОКУРОР: Нямам искания за отводи и нови искания. Моля да ни бъде дадена възможност да обсъдим сключването на споразумение.

АДВ. Г.: Нямаме искания за отводи и нови искания. Моля да ни бъде дадена възможност да обсъдим сключването на споразумение.

ПОДС. Я.: Нямам искания за отводи и нови искания. Искам да сключа споразумение.

 

СЪДЪТ обявява почивка с оглед предоставяне възможност на страните да обсъдят сключването на споразумение.

Заседанието продължава в 09:10 часа при участието на същия състав, секретар и страни.

 

ПРОКУРОР: Представям споразумение за решаване на делото. Моля да го одобрите.

АДВ. Г.: Съгласни сме с параметрите на споразумението. Моля да го одобрите.

ПОДС. Я.: Съгласна съм с представеното споразумение. Моля да го одобрите.

 

СЪДЪТ

          ОПРЕДЕЛИ:

          ДОКЛАДВА СЕ споразумението чрез прочитането му от прокурора.

ПРОЧЕТЕ СЕ същото.

 

ПОДС. Я.: Разбирам в какво съм обвинена. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от представеното пред съда споразумение и заявявам, че съм го подписала доброволно. Съгласна съм изцяло с последиците от представеното пред съда споразумение и се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

СЪДЪТ предоставя възможност на страните да вземат становище относно това да бъде ли прието постъпилото и докладвано днес писмено доказателство, а именно Справка съдимост за подсъдимата Я..

 

ПРОКУРОР: Да се приеме.

АДВ. Г.: Да се приеме.

ПОДС. Я.: Да се приеме.

 

СЪДЪТ, след съвещание, намира, че постъпилото и докладвано днес писмено доказателство е относимо и допустимо, и като такова следва да бъде прието след прочитането му, за което

ОПРЕДЕЛИ:

ПРОЧИТА и ПРИЕМА постъпилото и докладвано днес писмено доказателство, а именно Справка съдимост за подсъдимата Я..

 

СЪДЪТ намира, че така представеното споразумение, е съобразено с доказателствата по делото, не противоречи на закона и морала, отговаря на изискванията на чл.381, ал.5 от НПК и следва на осн. чл. 382, ал.6 от НПК съдържанието му да бъде вписано в настоящия съдебен протокол.

Ето защо

ОПРЕДЕЛИ:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на представеното от страните споразумение за решаване на делото, както следва:

ПОДСЪДИМАТА Д.В.Я. - родена на ***г***, …, с българско гражданство, с начално образование, безработна, омъжена, неосъждана, живуща ***, ЕГН ********** е извършила ВИНОВНО престъпление по 172б ал. 1 от НК за това, че на 25.10.2018г. в гр. Пловдив, в търговски обект - магазин без номер, находящ се в „Пловдивски Пазар – Столипиново“, Търговски център „Изгрев” в гр.Пловдив, ул. „Храбрец” № 17, без съгласието на притежателите на изключителното право върху марките, а именно на:

Ø 1. “NIKE” INNNOVATE C.V . One Bowerman Drive, Beaverton . Oregon 97005 6453 USA  - в качеството на притежател на търговска марка NIKE

          - фигуративна търговска марка рег. № *********, дата на регистрация – 12.03.2005г. и покровителствен срок до 12.03.2025г.

          - комбинирана търговска марка рег. № *********, дата на регистрация – 08.07.1996г. и покровителствен срок до 08.07.2026г.

          - словна търговска марка рег. № *********, дата на регистрация – 12.07.2010г. и покровителствен срок до 12.07.2020г.

          - словна търговска марка рег. № *********, дата на регистрация – 16.05.1997г. и покровителствен срок до 16.05.2027г.

          - фигуративна търговска марка рег. № *********, дата на регистрация – 12.07.2002г. и покровителствен срок до 12.07.2022г.

Ø   2 . Philip Plein  Via Dufour 20 , CH – 6900 Lugano CH   - в качеството на притежател на търговска марка „Philip Plein 

          - словна търговска марка рег. № *********, дата на регистрация – 17.11.2015г. и покровителствен срок до 17.11.2025г.

          - комбинирана търговска марка рег. № *********, дата на регистрация – 17.11.2015г. и покровителствен срок до 17.11.2025г.,

е използвала без правно основание в търговската си дейност /по смисъла на чл. 13, ал. 2, т. 2 във вр. с ал. 1 от Закона за марките и географските означения /обн. ДВ. бр. 81 от 14.09.1999г./: „Използване в търговската дейност е предлагането на стоките с този знак за продажба или пускането им на пазара, или съхраняването им с тези цели,  както и предлагането или предоставянето на услуги с този знак/ така изброените марки - обекти на изключително право, като е предлагала за продажба и съхранявала с тази цел стоки, както следва:

1.Кожени якета Philip Plein, 8 /осем/ броя,  всяко на стойност 885 лв. /осемстотин осемдесет и пет лева/, на обща стойност 7080 лв. /седем хиляди и осемдесет лева/;

2.Анцузи NIKE,  4  /четири / броя,  всеки на стойност 118 лв. /сто и осемнадесет лева/ на обща стойност 472 лв. /четиристотин седемдесет и два лева/;

3.Анцузи NIKE - фен облекла,  4 /четири/ броя, всеки на стойност 199 лв. /сто деветдесет и девет лева/, на обща стойност  796 лв. /седемстотин деветдесет и шест лева/,  

всичко на обща стойност  8348 лв. /осем хиляди  триста  четиридесет и осем лева/.

За така извършеното от подсъдимата Д.В.Я. престъпление по чл. 172б ал. 1 от НК се ОПРЕДЕЛЯ и НАЛАГА, при условията на  чл. 55 ал. 1 т. 2 б. „б“ и ал. 2 от НК, наказание „ГЛОБА“ в размер на 2000 лева и наказание „ПРОБАЦИЯ“ при следните пробационни мерки:

На основание чл. 42А, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1 от НК - ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС,*** за срок от ЕДНА ГОДИНА с периодичност – два пъти седмично.    

          На основание чл. 42А, ал. 2, т. 2, вр. ал. 1 от НК - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ за срок от ЕДНА ГОДИНА.

Веществените доказателства - 8 броя кожени якета, носещи отличителните белези на търговска марка “Philipp Plein; 4 /четири/ броя анцузи, носещи отличителните белези на търговска марка „NIKE и 4  /четири / броя  анцузи -  фен облекла, носещи отличителните белези на търговска марка „NIKЕ“, оставени на съхранение в Сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР Пловдив, на основание чл. 172б ал. 3 от НК, ДА СЕ ОТНЕМАТ в полза на Държавата и ДА СЕ УНИЩОЖАТ като вещи без стойност по надлежния ред.

На основание чл. 189 ал. 3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимата Д.В.Я. да заплати по сметка на ОДМВР Пловдив сумата от 195,50 лева, представляваща направени по делото разноски.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Районна прокуратура гр. Пловдив            Подсъдим: .………....

                                                                             /Д.Я./

…………………………………..                                           

Прокурор /Никола Тъпчев/

Защитник: ……...…..

/адв. Р.Г./

 

 

СЪДЪТ, след тайно съвещание, намира, че така постигнатото подробно и окончателно споразумение не противоречи на закона и на морала, поради което същото следва да бъде одобрено от съда, като наказателното производство по НОХД № 3095/19г. по описа на Районен съд Пловдив, ХХV н.с. следва да се прекрати, а взетата спрямо подсъдимата Д.В.Я. мярка за неотклонение „ПОДПИСКА”, следва да бъдат отменена.

Ето защо и

ОПРЕДЕЛИ:

На основание чл.384, ал.3, вр. чл.382, ал.7, вр. чл.24, ал.3 от НПК

ОДОБРЯВА постигнатото между РП-Пловдив, представлявана от прокурор НИКОЛА ТЪПЧЕВ от една страна и подсъдимата Д.В.Я., представляван от АДВ. Р.Г. от друга страна споразумение за решаване на НОХД № 3095/19г. по описа на Районен съд – Пловдив, ХХV н.с.

          ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 3095/19г. по описа на Пловдивски районен съд, ХХV н.с.

          ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимата Д.В.Я. мярка за неотклонение „ПОДПИСКА”.

 

          СЪДЪТ уведомява обвиняемата Я., че има възможност в 7-дневен срок от днес доброволно да заплати наложената й глоба и присъдените й разноски, като следва вносната бележка да бъде представена в деловодството на състава.

          СЪДЪТ уведомява обвиняемата Я., че при неизпълнение на това нейно задължение ще бъде издаден изпълнителен лист.

          Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Протоколът се изготви в СЗ.

Заседанието се закри в 09:25 часа.

 

 

      РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

 

                                                   СЕКРЕТАР: /п/

 

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА!

С.Р.