Определение по дело №1171/2023 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 2113
Дата: 26 юли 2023 г.
Съдия: Искрена Илийчева Димитрова
Дело: 20237050701171
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 25 май 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 2113

Варна, 26.07.2023 г.

Административният съд - Варна - VIII състав, в закрито заседание на двадесет и шести юли две хиляди и двадесет и трета година в състав:

Съдия:

ИСКРЕНА ДИМИТРОВА

сложи на разглеждане административно дело20237050701171 / 2023 г.

Производството е образувано по жалба на „МАК НЕЙЧЕВ“ ООД, ЕИК *********, чрез адв. С.К., против Заповед № 1296/13.04.2023г. на кмета на Община-Варна, с която е отказано издаването на разрешение за премахване на дървесна растителност от вида атласки кедър, находяща се в УПИ І-151 „за смесено предназначение“ в кв.142а по плана на 29-ти м.р., р-н А., общ.Варна, за имот с ид.***, с административен адрес ул.*** **.

С протоколно определение от открито съдебно заседание, проведено на 04.07.2023г., съдът е допуснал извършването на Съдебно-техническа експертиза с вещо лице ландшафтен архитект, което след като се запознае с материалите по делото, с относимата техническа документация и извърши оглед на място, да даде заключение относно следното:

1/ В одобрения и съгласуван инвестиционен проект, изпълнено ли е условието за осигуряване на минимум 10% озеленена площ и 1/3 от озеленената площ заета ли е с дървесна растителност, съгласно изискванията на чл. 11, ал. 1 от Наредба №7 от 22.12.2003г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони и ОУП на гр. Варна, одобрен със Заповед № РД-02-14-2200/03.09.2012г. на Министъра на РРБ и „Показатели за устройство и застрояване към правилата и нормите за прилагане на плана“ към него?

2/ Дали за УПИ І-151 „за смесено предназначение“ в кв. 142а, по плана на 29-ти микрорайон, район А., община Варна, област Варна за имот с идентификатор № ***, с административен адрес ул. „***“ ** има одобрен и съгласуван инвестиционен проект?

3/ Дали съгласно ПУП-ПРЗ за имота е предвидено изграждането на сграда?

4/ Към инвестиционния проект има ли одобрена част „Паркоустройство и благоустройство“?

5/ Изпълнението на инвестиционния проект налага ли премахване на дървесна растителност, възможно ли е преместването й и присаждането й?

6/ Приложената към инвестиционния проект експертна оценка на растителността, ведно с таблица, съвпада ли по брой, видове, възраст и размери с тази установена на място?

7/ Наличната в имота дървесна растителност картотекирана ли е; дърветата обявени ли са за исторически, за вековни, за забележителни или защитени, в имот – частна собственост ли се намират, представляват ли част от зелената система за широко обществено ползване /паркове, градини, улично озеленяване/, дървесна растителност предмет ли на публичен регистър на озеленените площи, декоративна растителност?

8/ Какво е санитарното състояние на дърветата?

9/ Да приложи картен материал, графична ситуация.

След справка в Списъка на специалистите, утвърдени за вещи лица от комисията по чл.401, ал.1 ЗСВ за Съдебен район на Окръжен съд - Варна и Административен съд - Варна за 2023г., съдът e констатира., че в същия не са вписани специалисти - ландшафтни архитекти, поради което на основание чл.396, ал.2 ЗСВ, с Определение № 1981/12.07.2023г. от Камарата на архитектите в България - Регионална колегия в гр.Варна, е изискана информация за архитектите от колегията с компетентност и правоспособност, които могат да съдействат за изготвяне на заключението по допуснатата Съдебно-техническа експертиза.

В тази връзка е постъпил отговор от председателя на КАБ РК Варна С.д. № 11153/25.07.2023г., според който в КАБ РК Варна няма членове ландшафтни архитекти, които да са вещи лица. Всички вещи лица в РК Варна са архитекти и може да посочат от тях, ако не е нужно да са ландшафтни архитекти.

Така постъпилият отговор е некоректен, т.к. информацията от КАБ РК - Варна е изискана на основание чл.396, ал.2 ЗСВ - именно поради това че в списъка на вещите лица за Съдебен район на Окръжен съд - Варна не са вписани такива специалисти. С Определение № 1981/12.07.2023г. е искано съдействие за изготвяне на заключението по допуснатата СТЕ, т.к. при справка в Регистъра на членовете на КАБ за район Варна, фигурират 19 лица с пълна проектантска правоспособност и квалификация - ландшафтен архитект. Именно такава информация е изисквана и по адм.д. № 1487/2021г. и е предоставена от КАБ РК - Варна с писмо техен изх. № Вн-к-42/25.11.2021г.

С оглед изложеното следва от КАБ РК-Варна да се изиска повторно информация за архитектите от колегията с квалификация ландшафтен архитект, които независимо че не са вписани в списъка на вещите лица за Съдебен район на Окръжен съд - Варна, могат по желание да окажат съдействие на Адм.съд-Варна по адм.д. № 1171/2023г. за изготвяне на заключение по допуснатата СТЕ. Алтернативно, от КАБ РК - Варна следва да се изиска информация - за посочени адреси и телефони за контакт, на вписаните в колегията специалисти - ландшафтен архитект.

Следва да се укаже и на страните по делото да окажат съдействие и да посочат имена на специалисти, които могат да изпълнят поставените задачи!

Водим от горното, Варненският административен съд, VІІІ-ми състав

ОПРЕДЕЛИ:

ДА СЕ ИЗИСКА от Камарата на архитектите в България - Регионална колегия в гр.Варна, в 3-дневен срок от получаване на съобщението:

1/ повторно информация за архитектите от колегията с квалификация - ландшафтен архитект, които независимо че не са вписани в списъка на вещите лица, могат по желание да окажат съдействие на Адм.съд-Варна по адм.д. № 1171/2023г. за изготвяне на заключение по допуснатата СТЕ.

2/ да представят информация - за посочени адреси и телефони за контакт, на вписаните в колегията специалисти - ландшафтен архитект.

За процесуална икономия, искането, ведно с копие от настоящото определение, да се изпратят на електронния адрес на РК - Варна: kabvarna@gmail.com, вкл. да се уведомят по телефон!

ЗАДЪЛЖАВА страните по адм.д. № 1171/2023г. по описа на Адм.съд - Варна, в 3-дневен срок от уведомяването, да окажат съдействие и да посочат имена на специалисти, които могат да изпълнят поставените задачи!

Съдия: