Споразумение по дело №304/2019 на Районен съд - Бяла

Номер на акта: 53
Дата: 3 декември 2019 г. (в сила от 3 декември 2019 г.)
Съдия: Галена Петкова Дякова
Дело: 20194510200304
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 3 декември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

гр.БЯЛА, 03.12.2019г.

 

РАЙОНЕН СЪД ГРАД БЯЛА, ІІ-ри наказателен състав, в публично съдебно заседание на трети декември, през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                   

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛЕНА ДЯКОВА

 

при участието на секретаря ПЕНКА ЦАНКОВА и прокурора ДИАНА ПЕТРОВА, сложи за разглеждане НОХД № 304 по описа за 2019 година, докладвано от СЪДИЯТА ……………..........................…………..............................

На именно повикване в 15.10 часа се явиха:

 

За Районна прокуратура гр.Бяла – редовно призовани, се явява прокурор ДИАНА ПЕТРОВА.

Обвиняемият К.М.К. – уведомен, чрез защитника си адвокат М., явява се лично и със служебния защитник адвокат Д.М. ***, назначен на досъдебното производство.

СЪДЪТ, на основание чл.94, ал.1, т.9 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

НАЗНАЧАВА на подсъдимия К.М.К. за служебен защитник адвокат Д. М. ***, при условията и реда на ЗПП и при хонорар платим от НБПП.

За назначаването му да се уведоми Адвокатска колегия гр.Русе.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.       

АДВОКАТ М.: Да се даде ход на делото.

Обвиняемият К.М.К.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

К.М.К. - роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, безработен, ЕГН **********.

Обвиняемият К.М.К.: Желая адвокат М., който ми е назначен за служебен защитник да ме защитава.

ПРОКУРОРЪТ: Моля, да одобрите постигнатото между мен като представител на РП гр.Бяла и защитника на обвиняемия споразумение за решаване на наказателното производство.

АДВОКАТ М.: Моля, да одобрите постигнатото между нас споразумение и прекратите наказателното производство. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

Обвиняемият К.М.К.: Моля, да одобрите споразумението и прекратите наказателното производство.

СЪДЪТ, като взе предвид, че споразумението между защитника на обвиняемия и Районна прокуратура гр.Бяла е своевременно депозирано пред настоящата инстанция и че същото съдържа съгласие по въпросите, визирани в чл.381, ал.5 НПК, запита обвиняемия на основание чл.382, ал.4 НПК разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението и декларацията, с която се отказва от разглеждането на делото по общия ред.

Обвиняемият К.М.К.: Известно ми е споразумението, изготвено от прокурора и защитника ми. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

С оглед становището на страните и на основание чл.382, ал.6  НПК, съдът ОБЯВИ окончателния текст на споразумението, което гласи следното:

 

          Днес, 03.12.2019г. между Районна прокуратура гр.Бяла, представлявана от прокурор Диана Петрова, от една страна, от друга страна – адв.Д.М. *** – упълномощен защитник на обвиняемия К.М.К., ЕГН **********, след запознаване с материалите по досъдебно производство   № 675/2019 г. по описа на РП-Бяла, съдебното следствие по което не е приключило и като се взе предвид, че не са налице пречките по чл.381, ал.2 и ал.3 от НПК, се постигна споразумение за решаване на делото на основание чл.381 от НПК, както следва:

 

УСЛОВИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

            На основание чл.381 от НПК страните по делото постигнаха съгласие по следните въпроси:

1.По чл.381, ал.5, т.1 от НПК

Обвиняемият К.М.К., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, средно образование, семейно положение – неженен,  неосъждан, безработен,  СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН, за това че:

1.1.            На 15.08.2019г., в гр.Б., обл.Р., на бул. „Б.“, срещу дом № ., без надлежно разрешение държал високорисково наркотично вещество – марихуана (коноп, канабис) с общо нетно тегло – 1,7128 грама, на обща стойност 10,55 лева, от което - марихуана (коноп, канабис) с нетно тегло 1,4478 грама, с активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол – 10 теглови процента на стойност 8,69 лева и саморъчно свита цигара, съдържаща марихуана (коноп, канабис) с единични частици тютюн, с нетно тегло 0,2650 грама, с активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол – 12 теглови процента, на стойност 1,59 лева.

Престъпление по чл.354а, ал.3, пр.2, т.1 от НК.

Престъплението е извършено при пряк умисъл.

По делото няма причинени имуществени вреди.

 

1.2.            На 15.08.2019 г., в гр.Б., обл.Р., на бул. „Б.“, срещу дом № ., управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “Нисан Амера” с регистрационен номер ……, след употреба на наркотични вещества или техни аналози – наркотични вещества –  марихуана (коноп, канабис), установено по надлежния ред - по реда  на Наредба №1/19.07.2017г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

Престъпление по чл.343б, ал.3 от НК,

Престъплението е извършено при пряк умисъл.

По делото няма причинени имуществени вреди.

 

2.По чл.381, ал.5, т.2 от НПК

По отношение на обвиняемия за извършеното престъпление по чл.354а, ал.3, пр.2, т.1 от НК, на основание чл.55, ал.1, т.1 от НК да се наложи  наказание – 6 /шест/ месеца лишаване от свобода, което на основание чл.66, ал.1 от НК да бъде отложено с изпитателен срок от 3 /три/ години.

На основание чл.55, ал.3 от НК на обвиняемия да не бъде наложено по – лекото наказание – глоба, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

 

По отношение на обвиняемия за извършеното престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, на основание чл.55, ал.1, т.1 от НК да се наложи  наказание – 6 /шест/ месеца „лишаване от свобода”, което на основание чл.66, ал.1 от НК да бъде отложено с изпитателен срок от 3 /три/ години.

На основание чл.55, ал.3 от НК на обвиняемия да не бъде наложено по – лекото наказание – глоба, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 343г от НК във връзка с чл. 343б, ал. 3  от НК във връзка с чл. 37, т.7 от НК във връзка с чл. 49, ал. 1 от НК  на обвиняемия да бъде наложено наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок от  12 (дванадесет) месеца.

На основание чл.23, ал.1 от НК на обвиняемия да бъде наложено най-тежкото измежду горните наказания, а именно „лишаване от свобода“ за срок от 6 /шест/ месеца.

На основание чл.66, ал.1 от НК изпълнението на наложеното  наказание „лишаване от свобода“ да бъде отложено за срок от 3 /три/ години.

На основание чл.23, ал.2 от НК, към така определеното най-тежко наказание да бъде присъединено наказанието „лишаване от право да управлява МПС" за срок от 12 /дванадесет/ месеца.

Възпитателната работа по отношение на обвиняемия да се възложи на инспектор при РУ-Бяла.

На основание чл.59,  ал.4 от НК да се приспадне времето, през което обвиняемият е бил лишен по административен ред да управлява МПС , считано от 15.08.2019г.

На основание чл.59, ал.1, т.1 от НК, при евентуално привеждане в изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“ да се зачете времето, през което обвиняемият е бил задържан по чл. 72, ал. 1 от ЗМВР със Заповед за задържане на лице № 247зз-18/15.08.2019г. на  РУ – Бяла при ОДМВР – Русе, за времето на считано от 15.08.2019г.

 

3.По чл. 381, ал.5, т.6 НПК

Разноските по делото в размер на 173.70 лева да бъдат възложени на обв.К..

На основание чл. 354а, ал. 6 от НК – предметът на престъплението по чл.354а, ал.3, пр.2, т.1 от НК - високорисково наркотично вещество – марихуана (коноп, канабис) с общо нетно тегло – 1,7128 грама, на обща стойност 10,55 лева, от което - марихуана (коноп, канабис) с нетно тегло 1,4478 грама, с активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол – 10 теглови процента на стойност 8,69 лева и саморъчно свита цигара, съдържаща марихуана (коноп, канабис) с единични частици тютюн, с нетно тегло 0,2650 грама, с активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол – 12 теглови процента, на стойност 1,59 лева – да се отнемат в полза на Държавата, след което да бъдат унищожени.

На основание чл.53 от НК веществените доказателства: найлонова опаковка от наркотично вещество и хартиена обвивка за цигара с филтър, прикрепени към корицата на делото, да бъдат отнети в  полза на Държавата и да бъдат унищожени като вещи без стойност.

 

ДЕЙСТВИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

 

С това споразумение страните уреждат окончателно всички въпроси,  касаещи наказателната отговорност по отношение на посоченото по-горе престъпление на обвиняемия К.М.К..

След одобряване от съда на настоящото споразумение с определение по реда на чл.382, ал.7 от НПК същото има последиците на влязла в сила присъда.

 

 

ПРОКУРОР:                                                  ЗАЩИТНИК:

                       /Диана Петрова /                                             /адв.Д.М./

 

 

 

Разбирам и съм съгласен със споразумението и настъпващите от него последици, които приемам изцяло. Споразумението подписвам доброволно.

 

        ОБВИНЯЕМ:

                                            / К.М.К. /

 

 

            Неразделна част от настоящото споразумение е и подписаната от обвиняемия декларация по реда на чл.381, ал.6 от НПК.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ:

 

Обвиняемият  К.М.К., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, средно образование, семейно положение – неженен,  неосъждан, безработен,

  

   ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

             1. Разбирам обвинението.

             2. Признавам се за виновен.

             3. Съгласен съм със споразумението, разбирам последиците от него и съм съгласен с тях.

             4. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

             5. Споразумението съм подписал доброволно.

             

                                                             ДЕКЛАРАТОР:

                                                / К.М.К. /

   

 

 СЪДЪТ, като взе предвид така постигнатото споразумение между РП гр.Бяла и защитника на обвиняемия, намира същото за законосъобразно и непротиворечащо на морала, поради което като такова то следва да бъде одобрено, а наказателното производство прекратено.

Така мотивиран и на основание чл.382, ал.7 НПК, съдът

 

 

                                  О П Р Е Д Е Л И: № 53

 

ОДОБРЯВА споразумение от 03.12.2019г. за решаване на наказателно производство – ДП № 675/2019г. по описа на РП гр.Бяла, с посочено по-горе съдържание.

ОСЪЖДА подсъдимия К.М.К., с установена по делото самоличност, да заплати разноски по делото – 173.70 лв. /Сто седемдесет и три лева и седемдесет стотинки/ - разноски по досъдебното производство за експертизи, по сметката на ОДМВР гр.Русе.

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия К.М.К. – „ПОДПИСКА“.

ОТНЕМА  на основание чл.53 от НК в полза на държавата приобщеното като веществено доказателство по делото – найлонова опаковка от наркотично вещество и хартиена обвивка за цигара с филтър, като ПОСТАНОВЯВА неговото унищожаване като вещ с незначителна стойност по реда на ПАС ведно с делото към корицата на което е прикачено.

ОТНЕМА на основание чл. 354а, ал. 6 от НК в полза на държавата – предметът на престъплението по чл.354а, ал.3, пр.2, т.1 от НК - високорисково наркотично вещество – марихуана (коноп, канабис) с общо нетно тегло – 1,7128 грама, на обща стойност 10,55 лева, от което - марихуана (коноп, канабис) с нетно тегло 1,4478 грама, с активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол – 10 теглови процента на стойност 8,69 лева и саморъчно свита цигара, съдържаща марихуана (коноп, канабис) с единични частици тютюн, с нетно тегло 0,2650 грама, с активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол – 12 теглови процента, на стойност 1,59 лева. ПОСТАНОВЯВА тяхното унищожаване. Същите се намират на съхранение в Централно митническо управление гр.София съгласно писмо рег. № 336р-22116 от 16.09.2019г. на ОДМВР гр.Русе.

Копие от определението да се изпрати на ЦМУ гр.София, за унищожаване на вещественото доказателство.

ПРЕКРАТЯВА, на основание чл.24, ал.3 от НПК, наказателното производство по НОХД № 304/2019г. по описа на Районен съд гр.Бяла, поради одобряване на  споразумението.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно, не подлежи на обжалване и протест и има последиците на влязла в сила присъда.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15.25 часа.

ПРОТОКОЛЪТ се изготви в съдебно заседание.  

 

СЕКРЕТАР: /п/                                              СЪДИЯ: /п/