Определение по дело №166/2022 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 356
Дата: 23 февруари 2022 г.
Съдия: Цветелина Александрова Кънева
Дело: 20227170700166
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 22 февруари 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 356

гр.Плевен, 23.02.2022 год.

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и трети февруари две хиляди двадесет и втора година, в състав:

                                                                         Председател: Цветелина Кънева

 като разгледа докладваното от съдията Кънева административно дело № 166/2022 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по реда на чл.122 ал.3 вр. чл.111 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

            В Административен съд Плевен е постъпила неподписана жалба от К.С.Й. против Заповед №Л-334/08.02.2021г. на Началника на затвора Плевен, с твърдения за нейната незаконосъобразност. Направено е искане за освобождаване от държавна такса, като е приложена декларация за материално състояние.

            В изпълнение на разпореждане на съда, от административния орган е представена преписката по обжалваната заповед и становище за нейната недопустимост, алтернативно неоснователност. Твърди се, че подадената жалба не е изготвена и не е подписана от л.св.Й., като последният не я е изпращал до съда. Твърди се още, че жалбата е изпратена до съда от л.св.Г. В., а не от лицето което има право да обжалва, поради което следва да бъде оставена без разглеждане. Представени са и доказателства за наличието на парични средства от л.св.Й..

Съгласно чл.122 ал.3 от ЗИНЗС, заповедите от рода на процесната – за изземване на неразрешени вещи или такива, чиято собственост не е установена, се обжалват в 14-дневен срок по реда на чл.111 от ЗИНЗС. Според последната разпоредба, съдът разглежда делото незабавно, но не по-късно от три дни от получаването на материалите, еднолично, с участието на органа, издал заповедта, жалбоподателя или негов защитник. Неявяването без уважителни причини на органа, издал заповедта, или на защитника не е пречка за разглеждан на делото. Делото се разглежда в отсъствие на жалбоподателя, ако той заяви, че не желае да се яви или явяването му е невъзможно по здравословни причини. Съдът преценява всички обстоятелства, свързани със законността на заповедта, и се произнася с решение, което се обявява на страните в съдебно заседание.

С оглед представените доказателства, представляващи административната преписка, съдът намира жалбата за нередовна, поради което следва да я остави без движение. Следва оспорващият изрично да посочи дали той е писал жалбата и дали е подписал същата; ако не я е писал и подписал той, да посочи дали я поддържа; ако я поддържа, да я подпише, като изрично посочи в какво се състои незаконосъобразността на заповедта; да посочи изрично дали поддържа направеното искане за освобождаване от внасяне на държавна такса, както и да изрази становище по искането за прекратяване на делото, поради недопустимост на жалбата. На оспорващия да се изпрати препис от жалбата е становището на ответника.  

Воден от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ жалбата на К.С.Й. против Заповед №Л-334/08.02.2021г. на Началника на затвора Плевен.

ДА СЕ ИЗПРАТИ копие от жалбата, ведно с копие от становището на ответника на оспорващия за сведение.

УКАЗВА на оспорващия, предвид незабавността на производството и сроковете за произнасяне на съдебен акт, в срок до 10.00часа на 24.02.2022г. да  отстрани нередовностите по жалба, като изрично посочи дали той е писал жалбата и дали е подписал същата; ако не я е писал и подписал той, да посочи дали я поддържа; ако я поддържа, да я подпише, като изрично посочи в какво се състои незаконосъобразността на заповедта; да посочи изрично дали поддържа направеното искане за освобождаване от внасяне на държавна такса, както и да изрази становище по искането за прекратяване на делото, поради недопустимост на жалбата.

УКАЗВА, че при неизпълнение в срок производството по делото ще бъде прекратено.

Копие от настоящето определение да се изпрати по ел.поща до Администрацията на затвора Плевен, като със същата се проведе и телефонен разговор от деловодството на АС-Плевен, като се укаже на Администрацията  ДА ВРЪЧИ всички съобщения ЛИЧНО НА  ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ – НЕЗАБАВНО и да укаже съдействие на страните, като изпрати съдебните книжа, написани от жалбоподателя и адресирани до съда по делото, НЕЗАБАВНО по ФАКС или по ЕЛЕКТРОННА ПОЩА.

Определението не подлежи на обжалване. Преписи от определението да се изпратят на страните чрез Администрацията на затвора Плевен по факс или имейл с указание за незабавно връчване съобразно дадените указания.

 

                                                                                              СЪДИЯ:  /п/