Определение по дело №268/2019 на Окръжен съд - Ямбол

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 18 октомври 2019 г. (в сила от 5 ноември 2019 г.)
Съдия: Гергана Желязкова Кондова Атанасова
Дело: 20192300200268
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 2 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 99                                        18.10.2019 г.                               гр.Ямбол

 

ЯМБОЛСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,   VI-ти първоинстанционен наказателен състав в публично заседание на осемнадесети октомври две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                             

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕРГАНА КОНДОВА

                             

                                             СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.  Б.Б.

                                                 

                                                                                 2. В.Г.

Секретар: М.Коматарова

Прокурор: Е. Гоцев

като разгледа докладваното от съдия КОНДОВА

ЧНД № 268 по описа на съда за 2019 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

На осн.чл.306, ал.1, т.1 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

На основание чл.25, ал.1, вр.чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на осъдения К.Д.Д. с ЕГН ********** по присъдите, постановени по НОХД № *** г. по описа на Районен съд – гр.Ямбол и НОХД № *** г. по описа на Окръжен съд - гр.Ямбол, едно ОБЩО най-тежко наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА, което осъдения следва да изтърпи при първоначален СТРОГ режим и ГЛОБА в размер на 500 /петстотин/ лева.

На осн.чл.25, ал.1 вр.чл.23, ал.2 от НК присъединява към така определеното най-тежко наказание наказанието лишаване от право да управлява МПС за срок от ДЕВЕТ МЕСЕЦА, наложено на осъдения Д. с присъдата, постановена по НОХД № *** г. по описа на Районен съд – гр.Ямбол, като зачита времето, през което Д. е бил лишен по административен ред от правото да управлява МПС, считано от **.**.**** г. до **.**.**** г.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред АС-гр.Бургас.

 

 

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

    

      

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1/                                    2/

Съдържание на мотивите

 

 

МОТИВИ към Определение № 99 от 18.10.2019 г. постановено по ЧНД № 268/19 г. по описа на ОС-Ямбол:

 

Производството е по реда на чл.306, ал.1, т.1 от НПК.

Образувано е по искане на осъденото лице К.Д.Д. с ЕГН ********** за определяне на общо наказание на основание чл.25, ал,1, вр. чл.23, ал.1 от НК по влезлите в сила съдебни актове, постановени по отношение на него по НОХД № *** г. по описа на РС-Ямбол и по НОХД № *** г. по описа на ОС-Ямбол.

В съдебно заседание, участващия по делото прокурор изразява становище за основателност на депозираното от осъдения Д. искане за определяне на общо наказание по двете присъди, постановени по НОХД № *** г. по описа на PC-Ямбол и по НОХД № *** г. по описа на ОС-Ямбол и липса на предпоставките за включване в съвкупността и на присъдата, постановена по отношение на Д. по НОХД № **/**** г. на ОС-Ямбол.

Осъденият Д. участва в съдебно заседание лично и със служебно назначеният му защитник - адвокат от AK-*. К.Д. поддържа искане си за определяне на едно общо наказание по двете присъди, но допълва същото, като претендира за определяне на общо наказание и по трите, постановени спрямо него присъди по НОХД № *** г. по описа на PC-Ямбол, по НОХД № *** г. по описа на ОС-Ямбол и по НОХД № **/**** г. на ОС-Ямбол.

Защитникът изразява становище за основателност на искането на осъдения Д. за определяне на общо наказание по двете присъди, постановени по НОХД № *** г. по описа на PC-Ямбол и по НОХД № *** г. по описа на ОС-Ямбол, като моли съда да го уважи така, както е депозирано.

След като извърши цялостна преценка на всички събрани по делото доказателства, съдът приема за установено следното:

Видно от приложените по делото писмени доказателства : Справка за съдимост рег.№ ****/**.**.**** г. на БС при ЯРС и заверени по надлежния ред Бюлетини за съдимост, издадени във връзка с влезлите в сила присъди, постановени спрямо К.Д., същият е осъждан по силата на два влезли в сила съдебни акта за извършени от него престъпления по чл.343б, ал.3 от НК и по чл.249, ал.1 вр.чл.26 ал.1 от НК. Посочените съдебни акта са постановени по НОХД № *** г. по описа на Районен съд-гр.Ямбол и по НОХД № *** г. по описа на ОС-Ямбол. Съдебните актове, постановени по цитираните наказателни дела от общ характер са влезли в сила в периода от **.**.**** г. до **.**.**** г., а престъпните деяния - предмет на тези съдебни актове са извършени в периода от **.**.**** г. до **.**.**** г.

По НОХД № *** г. по описа на Районен съд-гр.Ямбол К.Д. е осъден на 3 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим и глоба в размер на 500 лв., като му е наложено и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 9 месеца, а по НОХД № *** г. по описа на ОС-Ямбол е осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим и глоба в размер на 200 лева.

На основание чл.59, ал.4 от НК по НОХД №*** г. на PC-Ямбол е зачетено времето, през което Д. е бил лишен по административен ред от правото си да управлява МПС, считано от **.**.**** г.

От приложените по делото писмени доказателства се установява също, че К.Д. е осъден и с влязъл в сила на **.**.**** г. съдебен акт, постановен по НОХД № **/**** г. по описа на Окръжен съд - гр.Ямбол, за извършено от него на **.**.**** г. престъпление по чл.199, ал.1, т.1 от НК, на 3 години лишаване от свобода, което наказание на осн.чл.66, ал.1 от НК е отложено от изпълнение за изпитателен срок от 5 години.

С влязло в сила на **.**.**** г. Определение № **/**.**.**** г. постановено по НОХД №*** г. на PC-Ямбол, на осн.чл.68, ал.1 от НК е приведено в изпълнение наложеното на Д. наказание по НОХД №**/**** г. на ОС-Ямбол лишаване от свобода за срок от 3 години и е постановено същото да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

От писмо рег.№*****/**.**.**** г. на ГД"ИН" - гр.София се установява, че считано от **.**.**** г. К.Д. търпи наказанието лишаване от свобода, наложено му по НОХД №**/**** г. на ОС-Ямбол, като му предстои да търпи наложените му наказания по останалите две присъди.

С оглед на така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Искането е процесуално допустимо като подадено от лице имащо право на такова, а разгледано по същество се преценя като основателно по следните съображения:

Налице са условията на чл.25, ал.1, вр.чл.23, ал.1 от НК за определяне на едно общо наказание по съдебните актове, постановени по НОХД № *** г. по описа на Районен съд - гр.Ямбол и по НОХД № *** г. по описа на Окръжен съд-гр.Ямбол. Този извод се налага с оглед на това, че със съдебните актове по посочените НОХД-та са наложени наказания лишаване от свобода за престъпления, които не са разделени по между си от влязла в сила присъда, т.е. осъденият Д. е извършил всяко от деянията по посочените два съдебни акта преди да има влязла в сила присъда за което и да е от тях.

Поради това и с оглед константната практика на ВС на Република България относно определяне на общо най-тежко наказание при наложени кумулативни наказания лишаване от свобода и глоба, изразена и в Решение № 79 от 14.II.1986 г. по н. д. № 82/86 г., ВК / Съдебна практика - Бюлетин на ВС, кн. 7/1986 г./ и Решение № 109 от 26.XI.1971 г. по н. д. № С-117/71 г., I н. о. /Съдебна практика на ВС - наказателна колегия, 1971 г./, съдът счита, че на К.Д. следва да му бъде определено едно общо наказание по посочените два съдебни акта в размер на най-тежкото наложено наказание, а именно - една година и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 500 лева.

Съдът, след като съобрази разпоредбата на чл.57, ал.1, т.2, б"В" от ЗИНЗС, както и факта, че двете деяния, за които Д. е осъден по НОХД   №*** г. по описа на Районен съд - гр.Ямбол и по НОХД № ***/** ** г. по описа на Окръжен съд-гр.Ямбол, са умишлени и са извършени от него в изпитателния срок, определен му по НОХД №**/**** г. по описа на ОС-Ямбол, определи първоначален строг режим на изтърпяване на определеното общо наказание лишаване от свобода.

Съдът не приложи разпоредбата на чл.24 от НК най-вече поради това, че деянията - предмет на процесиите съдебни актове, постановени по посочените по-горе две дела са осъществени от осъдения в период от време, който се явява инцидентен за него, като след това не е извършвал други престъпни деяния, за които да е осъден с влязла в сила присъда. Ето защо съдът счита, че за поправянето и превъзпитанието на К.Д. не се налага едно по-продължително въздействие чрез увеличаване на определеното му общо наказание по горната съвкупност.

На осн.чл.25, ал.1 вр.чл.23, ал.2 от НК съдът присъедини към така определеното най-тежко наказание наказанието лишаване от право да управлява МПС за срок от девет месеца, наложено на осъдения Д. с присъдата, постановена по НОХД № *** г. по описа на Районен съд -гр.Ямбол, като зачете времето, през което Д. е бил лишен по административен ред от правото си да управлява МПС, считано от **.**.**** г. до влизане в сила на съдебния акт по посоченото НОХД №*** г., а именно - до **.**.**** г.

Тъй като по отношение на присъдата, постановена по НОХД №**/**** г. на ОС-Ямбол, не са налице основанията за включването й в горната съвкупност от присъди, наложеното със същата наказание лишаване от свобода за срок от три години следва да бъде -изтърпяно от К.Д. отделно от общо определеното му наказание.

Мотивиран от изложеното съдът постанови определението си.

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: