Решение по дело №5655/2015 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 400
Дата: 1 март 2016 г. (в сила от 31 март 2016 г.)
Съдия: Панайот Стоянов Атанасов
Дело: 20152120105655
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 2 септември 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ № 400

 

гр. Бургас, 01.03.2016 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Бургаският районен съд, гражданска колегия, в публичното заседание на дванадесет и втори февруари през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Панайот Атанасов

 

при секретаря Е.Х., като разгледа докладваното от съдията Панайот Атанасов гр. д. № 5655/2015 год., за да се произнесе, взе предвид:

 

Производството е по реда на чл. 318 и чл. 322, ал. 2, ГПК във вр. с чл. 49, СК.

.........................................................................................

Мотивиран от изложеното, на основание чл. 235, ГПК,

Бургаският районен съд

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Г.В.Б., ЕГН **********, с адрес ***, и В.П.Б., ЕГН **********, с адрес ***, сключен на 07.09.2006 год. в гр. Бургас, за който е съставен Акт за граждански брак № .... год. на Община Бургас, поради дълбокото му и непоправимо разстройство.

 

ОБЯВЯВА, че вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака имат двамата съпрузи.

 

ПРЕДОСТАВЯ на съпруга Г.В.Б., ЕГН **********, ползването на семейното жилище, което към настоящия момент се състои от първия етаж от предвидената за изграждане двуетажна жилищна сграда, със застроена площ от 62 кв. м., състоящ се от антре, дневна-трапезария, кухня, две спални, баня, тоалетна и тераса, находящо се в гр. Бургас, кв. Б.., ул. „...

 

ОСЪЖДА Г.В.Б., ЕГН **********, с адрес ***, на основание чл. 57, ал. 2, СК, да заплаща на В.П.Б., ЕГН **********, с адрес ***, месечен наем в размер от 35 (тридесет и пет) лева за ползване на собствената й 1/2 идеална част от семейното жилище, състоящо се от първия етаж от предвидената за изграждане двуетажна жилищна сграда, със застроена площ от 62 кв. м., включващо антре, дневна-трапезария, кухня, две спални, баня, тоалетна и тераса, находящо се в гр. Бургас, кв. Б.., ул. „.., начиная от влизане на настоящото съдебно решение в законна сила в частта му за ползването на семейното жилище.

 

ПОСТАНОВЯВА, на основание чл. 53, СК, след прекратяване на брака съпругата да продължи да носи брачното си фамилно име – Б..

 

ОТХВЪРЛЯ небрачния иск на Г.В.Б. за постановяване, след прекратяване на брака съпругата му В.П.Б. да носи предбрачното си фамилно име Х..

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбите на страните Г.В.Б. и В.П.Б. с правни основания чл. 78, ал. 1 и 3, ГПК за присъждане на направените от всеки от съпрузите деловодни разноски.

 

ОСЪЖДА Г.В.Б., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати на Бургаския районен съд държавна такса в размер от 75,40 (седемдесет и пет запетая четиридесет) лева.

 

ОСЪЖДА В.П.Б., ЕГН **********, с адрес ***, да заплати на Бургаския районен съд държавна такса в размер от 25 (двадесет и пет) лева.

   

Решението може да бъде обжалвано от страните с въззивна жалба пред БОС в 2-седмичен срок от връчване на препис от съдебния акт.

 

След влизане на решението в законна сила заверен препис от него да се изпрати на ТЗ „ГРАО”-Бургас, на основание чл. 107, ал. 1, ПАС.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п./

Вярно с оригинала: ЕХ