Решение по дело №2077/2009 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 549
Дата: 5 юни 2009 г. (в сила от 5 юни 2009 г.)
Съдия: Милена Кирова Колева Костова
Дело: 20095530102077
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 14 май 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

       Р Е Ш Е Н И Е

 

                                         05.06.2009 година           град Стара Загора

 

                        В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД         ДЕСЕТИ ГРАЖДАНСКИ състав

На 02 юни                                                             2009 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                          Председател:   М.К.   

Секретар: М.Г.

Прокурор: 

 

като разгледа докладваното от СЪДИЯ    М.К.

2077  по описа за 2009 година и за да се произнесе, съобрази:

 

Искът е за прекратяване на граждански брак с правно основание чл. 100 от СК.

Молителите С.Н.Ц. и Д.Г.П. твърдят в молбата си, че са законни съпрузи и са сключили граждански брак на …………..г. в гр. …………... От брака си нямат родени деца.

От съвместното си съжителство двамата са се убедили, че бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен и е немислимо по-нататъшното му съществуване, предвид което решението им същият да бъде прекратен на основание чл. 100 от СК е твърдо и непоколебимо. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати брака им на основание чл.100 от СК и да одобри представеното споразумение на основание чл.101 от СК. В съдебно заседание молителите поддържат становището си за прекратяване на брака по взаимно съгласие и молят съда представеното от тях споразумение да бъде одобрено.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, обсъди представеното споразумение, както и доводите и становищата на страните, приема за установено следното:

Съдът счита, че са налице предпоставките на чл.100 от СК за прекратяване на брака на молителите по взаимно съгласие. Налице е сериозно и непоколебимо решение на двамата съпрузи за прекратяване на брака им, без да се издирват мотивите и причините за развода, като решението им е заявено категорично в представеното от молителите споразумение.

Съдът счита, че е изпълнено изискването на чл. 100, ал.2 от СК.

Постигнатото между съпрузите споразумение отговаря на изискванията на чл.101 от СК, същото е пълно, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.

Водим от гореизложените съображения, съдът

   

Р     Е     Ш     И   :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между С.Н.Ц., ЕГН ********** ***, ул.„………………..” № … и Д.Г.П., ЕГН **********,***, сключен с акт за граждански брак № …../………………..г. на Община …………..,  по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

        ОДОБРЯВА постигнатото между молителите споразумение, както следва:

         СТРАНИТЕ заявяват, че нямат друго придобито по време на брака имущество, което да е предмет на делба, с изключение на придобитото празно дворно място.

СТРАНИТЕ заявяват, че са получили личните си вещи.

ПОСТАВЯ в ДЯЛ на Д.Г.П., ЕГН ********** следния недвижим имот: ПРАЗНО ДВОРНО МЯСТО цялото с площ от 595 кв.м., което съставлява урегулиран поземлен имот /УПИ/ ІV-371 в кв. 29 по плана на с. …………., община …………., при граници на имота: от изток – улица, от юг – имот № V-372, от запад – имоти ХХІ-387 и ХХІІ-388 и от север – имот ІІІ-370.

Данъчната оценка на описания имот е в размер на 1242.40лв./хиляда двеста и четиридесет и два лева и 40 стотинки/.

СТРАНИТЕ заявяват, че С.Н.Ц., ЕГН ********** дарява на Д.Г.П., ЕГН ********** своята част, за която не желае и няма да получи уравнение.

СТРАНИТЕ заявяват, че Д.Г.П., ЕГН ********** няма и няма да има никакви претенции към предприятието, което С.Н.Ц. притежава в качеството си на едноличен търговец с фирма ЕТ „Хирон – С.Ц.”, със седалище и адрес на управление: гр. ……………, ул. „……………..” № …, с ЕИК *********, както и притежаваните от С.Н.Ц. дялове от капитала на търговски дружества.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака, съпругата да носи рожденното си фамилно име, което не е променяла при сключването на брака.

СТРАНИТЕ заявяват, че след прекратяване на брака, не си дължат издръжка един на друг

СТРАНИТЕ заявяват, че разноските ще бъдат заплатени от С.Н.Ц..

СТРАНИТЕ заявяват, че с настоящото споразумение страните уреждат всички въпроси, свързани с прекратяването на брака помежду им, общото им имущество и лични отношения и за в бъдеще няма да имат спорове във връзка с тях.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40.00/четиридесет/ лева, като ОСЪЖДА С.Н.Ц., ЕГН ********** да заплати сумата от 40.00/четиридесет/ лева по сметка на Старозагорски районен съд.

ОСЪЖДА С.Н.Ц., ЕГН ********** да заплати сумата от 24.85лв., представляваща държавна такса върху поставеното в дял на Д.Г.П., ЕГН ********** празно дворно място, по сметка на Старозагорски районен съд.

 

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :