Споразумение по дело №726/2020 на Окръжен съд - Плевен

Номер на акта: 260001
Дата: 18 май 2021 г. (в сила от 18 май 2021 г.)
Съдия: Иван Найденов Радковски
Дело: 20204400200726
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 29 септември 2020 г.

Съдържание на акта

    П Р О Т О К О Л

                                                                                             

 

18.05.2021г.                                                                         град ПЛЕВЕН

ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД                               наказателен състав

на осемнадесети май, през две хиляди двадесет и първа година, в публично заседание в следния състав:

 

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН РАДКОВСКИ

                   СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: С.И.К.

                                      Ю.М.М.

 

Секретар:   ДАФИНКА БОРИСОВА

Прокурор: КРАСИМИР ЯЧЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НОХД  № 726 по описа за 2020 година

 

На именното повикване в 09:00 часа се явиха:

ПОДСЪДИМИЯТ Т.П.А., редовно призован, се явява лично и с адвокат П.В., с пълномощно по делото.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН се явява прокурор КРАСИМИР ЯЧЕВ.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. В.: Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ Т.П.А.: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ПОДСЪДИМИЯ

Т.П.А. - роден на *** г. в гр. Плевен, настоящ адрес ***, адрес ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, не работи, осъждан, ЕГН **********.

Съдът разяснява на страните правата им по чл.274 и чл.275 от НПК, както и всички останали права.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

АДВ. В.: Нямам искания за отводи.

ПОДСЪДИМИЯТ Т.П.А.: Нямам искания за отводи.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

На основание чл.382 от НПК съдът ДОКЛАДВА постъпило предложение за споразумение от Окръжна прокуратура – гр. Плевен, изготвено в писмен вид, подписано от подсъдимия Т.П.А., адв. П.В. и представител на  Окръжна прокуратура – гр.Плевен -   прокурор Красимир Ячев, с искане да бъде разгледано същото и да бъде прекратено наказателното производство.

ПРОКУРОРЪТ: Постигнали сме споразумение с подсъдимия  и неговия защитник, което  моля да одобрите. 

АДВ. В.: Постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура – гр. Плевен и моля, да го одобрите в този вид, в който е представено.

На основание чл.382 ал.4 от НПК, съдът ЗАПИТВА подсъдимия Т.П.А. разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците, съгласен ли е с така постигнатото споразумение и доброволно ли го е подписал.

ПОДСЪДИМИЯТ Т.П.А.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от това споразумение, че ще има силата на влязла в сила присъда, като съм съгласен с последиците. Доброволно съм го подписал и се отказвам от разглеждането на делото по общия ред.

На основание чл. 382, ал.5 от НПК председателят предложи промяна в постигнатото споразумение между страните, касаеща направените разноски в съдебното производство по настоящото дело, за възнаграждения на вещи лица, за представяне на заключения по изготвените експертизи, в съдебното заседание, проведено на 29.01.2021г., в размер на 90,00 лева, които на основание чл. 189, ал.3 от НПК следва да бъдат заплатени от подсъдимия А..

ПРОКУРОРЪТ: Съгласен съм с предложеното допълнение към споразумението.

АДВ. В.: Съгласен съм с предложеното допълнение към споразумението.

ПОДСЪДИМИЯТ Т.П.А.: Съгласен съм с предложеното допълнение към споразумението.

СЪДЪТ,  като се съобрази със становището но страните прие, че в съдържанието на представеното споразумение следва да бъде направена промяна, като то бъде допълнено, в смисъл че  подсъдимият, на основание чл. 189, ал.3 от НПК, следва да заплати направените разноски в съдебното производство по настоящото дело, за възнаграждения на вещи лица, за представяне на заключения по изготвените експертизи, в съдебното заседание, проведено на 29.01.2021г., в размер на 90,00 лева и затова, на основание чл. 382, ал.5 от НПК

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

            ДОПЪЛВА постигнатото  споразумение между страните, по силата на която подсъдимият Т.П.А., на основание чл. 189, ал.3 от НПК,  да заплати направените разноски в съдебното производство по настоящото дело, за възнаграждения на вещи лица, в размер на 90,00.

       

         На основание чл.382 ал.6 от НПК, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, както следва:

Днес, на 14.05.2021г.  в  град  Плевен, между  Окръжна  прокуратура - Плевен, представлявана от КРАСИМИР  ЯЧЕВ – прокурор в ОП – Плевен  и  П.В., адвокат от ПлАК,  защитник на: Т.П.А. ***,  българин, с българско гражданство, с основно образование, неженен, осъждан , с ЕГН **********,  ПОДСЪДИМ  по  НОХД  № 726/2020г  по описа на Окръжен съд - Плевен, на основание чл. 384   от НПК се  постигна настоящето споразумение за решаване на делото.

 

СТРАНИТЕ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА СЛЕДНОТО:

 

І. Подсъдимият   Т.  П.  А.    се    признава  за виновен в това, че

1. На  28.10.2019 година  към 17,00 часа в  град  Плевен,  на ул. „***“  №6 ,без надлежно разрешително, с цел разпространение държал и разпространил на обществено място, гр. Плевен, на ул. „***“ №6 на А.Л.Б. ***,  , високорискови наркотични вещества по смисъла на чл. 3, ал.2, т.1 от Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, без надлежно  разрешително  съгласно чл. 73, ал.1 и чл. 30 от ЗКНВП , съгласно чл.1 и следващите от наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл. 73, ал.1 от ЗКНВП,  издадено  от  орган  по чл.- 16 от ЗКНВП – коноп / канабис, марихуана/ с нето тегло 47,840 грама, с концетрация на наркотично действащ  компонент тетрахидроканабинол 6,7 %, на стойност 287,04  лева,  съгласно Приложение №2 от ПМС №23 от 29.01.1998г за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството / обн. Д.В. бр.15/06.02.1998г, в сила от същата дата, изм. ДВ бр. 14/18.02.2000г в сила от 18.02.2000г/ които наркотични вещества подлежат на контрол, съгласно единната конвенция по упойващите  вещества  на  ООН  от 1961г, изм. през 1972г, ратифицирана от  Република  България и Приложение М1 към чл.3, ал.2 от ЗКНВП, ДВ бр. 30/1999г –  престъпление  по  чл. 354, ал.2, изр. 2, вр. с ал.1, изр. 1 от НК

ІІ.   От деянието не са причинени имуществени вреди. 

ІII. Страните се споразумяха на подсъдимия Т.П.А., за извършеното от него деяние, да бъде наложено следното наказание:

1. За  престъплението  по чл. 354а, ал.2, изр.2, вр. с ал.1, изр. 1 от НК и при условията на чл. 55, ал.1, т.1  от  НК да се наложи наказание ЕДНА  ГОДИНА  ЛИШАВАНЕ  ОТ СВОБОДА, чието изпълнение, на осн. чл. 66, ал.1 от НК да се отложи,  с  изпитателен  срок  от  ТРИ  ГОДИНИ.

На основание чл. 55, ал.3 от НК  ДА НЕ СЕ НАЛОЖИ  предвиденото в закона по-леко наказание - „глоба“ .

IV. Веществените доказателства:

-  49,337 гр. високо рисково наркотично вещество  коноп / канабис, марихуана/, остатъчно количество – 47.640 гр. с активно действащ компонент тетрахидроканабинол 6.7% /намерено изхвърлено на улицата/ ; 1.497 гр. високо рисково наркотично вещество  коноп / канабис, марихуана/, остатъчно количество – 1.397 гр. с активно действащ компонент тетрахидроканабинол 7.2%, открито в остъкление в дом в с.***, обл. Плевен, ул. „***“ №2, общо остатъчно количество – 49.037 гр,  следва да се отнеме в полза на Държавата, на основание чл. 53, ал.2, б „а“ от НК, като вещ, предмет на престъплението, притежаването на която е забранено, за което съдът следва да се произнесе с отделно определение, по реда на чл. 306, ал.1, т.1 от НПК,  като  следва да се уведоми, съгласно изискванията на ЗКВНВП, Агенция „Митници“, във връзка с  последващото  им унищожаване, след влизане в сила на съдебния акт.

V.  Подсъдимият   Т.П.А.  заяви, че е съгласен с така постигнатото споразумение, разбира обвинението, признава се за виновен, разбира  последиците от споразумението, съгласен е  с тези последици , доброволно го е подписал,  и декларира,  че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

        VІ.  Подсъдимия Т.П.А., на основание чл. 189, ал.3 от НПК,  съразмерно ДА ЗАПЛАТИ  направените разноски в досъдебното производство, в размер на   232,88   лева,  както и направените разноски в съдебното производство по настоящото дело, за възнаграждения на вещи лица, в размер на 90,00.

 

 

С П О Р А З У М Е Л И   С Е :

 

 

ПРОКУРОР:  …………………….          ЗАЩИТНИК: ………………….

                       /Красимир Ячев/                                   /адв. П.В./

 

 

                                                                           ПОДСЪДИМ: ……………….…..

                                                                                        /Т.П.А./

        

Съдът намира, че така постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382 ал.7 от НПК,       

ОПРЕДЕЛИ:

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение  между Окръжна прокуратура - гр. Плевен, представлявана от прокурор Красимир Ячев, подсъдимият Т.П.А. и защитникът му – адв. П.В., по силата на което:

I. Подсъдимият Т.П.А. ***,  българин, с българско гражданство, с основно образование, неженен, осъждан, с ЕГН **********, се признава за ВИНОВЕН в извършването на престъпление както следва:

1. На  28.10.2019 година  към 17,00 часа в  град  Плевен,  на ул. „***“  №6 ,без надлежно разрешително, с цел разпространение, държал и разпространил на обществено място, гр. Плевен, на ул. „***“ №6 на А.Л.Б. ***,  , високорискови наркотични вещества по смисъла на чл. 3, ал.2, т.1 от Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, без надлежно  разрешително  съгласно чл. 73, ал.1 и чл. 30 от ЗКНВП , съгласно чл.1 и следващите от наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл. 73, ал.1 от ЗКНВП,  издадено  от  орган  по чл.- 16 от ЗКНВП – коноп / канабис, марихуана/ с нето тегло 47,840 грама с концетрация на наркотично действащ  компонент тетрахидроканабинол 6,7 % на стойност 287,04  лева,  съгласно Приложение №2 от ПМС №23 от 29.01.1998г за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството / обн. Д.В. бр.15/06.02.1998г, в сила от същата дата, изм. ДВ бр. 14/18.02.2000г в сила от 18.02.2000г/ които наркотични вещества подлежат на контрол, съгласно единната конвенция по упойващите  вещества  на  ООН  от 1961г, изм. през 1972г, ратифицирана от  Република  България и Приложение М1 към чл.3, ал.2 от ЗКНВП, ДВ бр. 30/1999г –  престъпление  по  чл. 354, ал.2, изр. 2, вр. с ал.1, изр. 1 от НК

ІІ.   От деянието не са причинени имуществени вреди. 

ІII. Страните се споразумяха за следното :

На подсъдимия Т.П.А., на основание  чл. 354а, ал.2, изр.2, вр. с ал.1, изр. 1, вр. с чл. 55, ал.1, т.1  от  НК се НАЛАГА   наказание ЕДНА  ГОДИНА  ЛИШАВАНЕ  ОТ СВОБОДА, чието изпълнение, на осн. чл. 66, ал.1 от НК се ОТЛАГА,  с  изпитателен  срок  от  ТРИ  ГОДИНИ.

На основание чл. 55, ал.3 от НК на подсъдимия Т.П.А.   НЕ СЕ  НАЛАГА  предвиденото в закона по-леко наказание „глоба“ .

            ІV.  Подсъдимият Т.П.А., на основание чл. чл. 189, ал.3 от НПК съразмерно ДА ЗАПЛАТИ  направените разноски в досъдебното производство, в размер на   232,88   лева, както и направените деловодни разноски за възнаграждения на вещи лица, при разглеждане на настоящото дело, в размер на 90,00 лева.

На основание чл.24 ал.3 от НПК, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 726/2020г. по описа на Плевенски окръжен съд, поради постигнато споразумение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в    часа.

 

                                                                          

СЕКРЕТАР:                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:   

 

                                         СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. ……………………

 

                                                                            2. …………………….