Присъда по дело №167/2018 на Районен съд - Котел

Номер на акта: 17
Дата: 16 май 2018 г. (в сила от 8 януари 2019 г.)
Съдия: Иван Стоянов Ченков
Дело: 20182210200167
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 8 май 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

Номер 17, 16 май 2018 г.,  град  КОТЕЛ

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН  СЪД  КОТЕЛ, наказателен  състав, в открито съдебно заседание на шестнадесети май през две хиляди и осемнадесета година, в следния състав :

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ :    ИВАН ЧЕНКОВ

                                              ЧЛЕНОВЕ:........................................         

…………………………………

                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: …………………….

                                                                      …………………….

Секретар Нелли Митева, прокурора, Александър Добрев като разгледа докладваното от Председателя наказателно дело общ характер № 167 по описа на РС Котел за 2018 год. и въз основа на закона и данните по делото

П  Р  И  С  Ъ  Д  И  :

 ПРИЗНАВА подсъдимия  М.В.Р., български гражданин, роден на *** ***, със средно образование, неженен, неосъждан, с постоянен адрес.***9, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 21. 04. 2018 г. в гр. Котел, управлявал МПС – мотоциклет марка „Симсон“ с номер на рама № 4697265, без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно чл. 140, ал. 1 от ЗДвП и Наредба І-45 от 24. 03. 2000 г., поради което и на основание чл.345, ал. 2, вр. ал. 1 и чл.78а, ал. 5 от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 500,00 лева (петстотин лева ) в полза на държавата.

            ПРИСЪДАТА може да бъде обжалвана и протестирана в  петнадесетдневен срок пред ОС  Сливен.                                   

 

П Р Е Д С Е Д А Т Е Л :

 

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

МОТИВИ към Присъда № 17 от 16. 05. 2018 год. по НОХД № 167/2018г.

на РС Котел

 

 

На 08. 05. 2018. В РС Котел е внесен обвинителен акт въз основа на който е образувано наказателно производство пред първа инстанция срещу подсъдимия М.В.Р., с оглед извършено то него престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 345, ал. 2 вр. ал. 1 от НК за това, че  на 21. 04. 2018 г. в гр. Котел, управлявал МПС – мотоциклет марка „Симсон“ с номер на рама № 4697265, без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно чл. 140, ал. 1 от ЗДвП и Наредба І-45 от 24. 03. 2000 г

В с.з. представителят на РП Котел поддържа така повдигнатото на подсъдимия обвинение и счита, че същото е доказано по безспорен и категоричен начин. Моли подсъдимия да бъде признат за виновен като изразява становище, че са налице всички законови предпоставки предвидени в нормата на чл.78а от НК. Моли подсъдимият да бъде освободен от наказателна отговорност, тъй като са изминали пет години от наказването му по административен ред и да му бъде наложено административно наказание глоба в размер около минималния.

Във фазата по съществото на делото защитникът на подсъдимия също моли за налагане на минимално административно наказание по реда на чл. 78а, ал. 5 от НК.

Подсъдимият признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и заявява, че съжалява. В дадената му последна дума моли за наказание глоба.

От фактическа страна съдът приема за установени следните обстоятелства:

В средата на месец април 2018 г. подс. М.Р. си закупил мотоциклет марка „Симсон“ с № на рама *****, без регистрационна табела. Мотоциклетът не бил регистриран но подс. Р. мислел да го регистрира по-късно в КАТ. На 21. 04. 2018 г. вечерта подс. Р. *** с мотоциклета, въпреки че не бил регистриран по надлежния ред и бил без регистрационна табела. На 21. 04. 2018г. около 22,00 ч., движейки се по ул. „Индустриална“ с управлявания от него мотоциклет марка „Симсон“ № на рама ****, без регистрационна табела, подс. Р. бил спрян за проверка от свидетелите П.Дж., Д. М. и Я. Х. – тримата служители на РУ на МВР Котел. При извършената проверка за редовност на документите, служителите на РУ на МВР Котел установили, че мотоциклетът марка „Симсон“ № на рама ******, без регистрационна табела, към момента на проверката не е регистриран по надлежния ред съгласно чл. 140, ал. 1 от ЗДвП. За това те съставили акт за установяване на административно нарушение № 611017/21.04.2018г.     

Изложените обстоятелства съдът счита за установени въз основа на самопризнанията на подсъдимия, показанията на всички разпитани в хода на  досъдебното производство свидетели, справка за съдимост, които са непротиворечиви, взаимно-допълващи се и не водят до различни правни изводи.

Съобразно така установената фактическа обстановка, съдът приема за установено от правна страна следното:

Подсъдимият М.В.Р. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, вр. ал.1 от НК тъй като на  21. 04. 2018 г. в гр. Котел, управлявал МПС – мотоциклет марка „Симсон“ с номер на рама № 4697265, без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния ред

Субект на престъплението е пълнолетно, вменяемо, неосъждано физическо лице.

Изпълнителното деяние е осъществено и се изразява в управление от страна на подсъдимия на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред.

От субективна страна деянието е извършено виновно при форма на вината пряк умисъл – подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и ги е искал.

За да определи наказанието на подсъдимия съдът прецени степента на обществена опасност на конкретното деяние и данните за личността на извършителя и като взе предвид смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства от значение за отговорността на подсъдимия Р. констатира следното:

Като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът приема чистото съдебно минало на подсъдимия и проявеното критично отношение към извършеното.

Отегчаващи отговорността обстоятелства съдът не констатира.

Съдът, след като съобрази квалификацията на деянието, и данните за личността на извършителя прецени, че са налице предпоставките за приложение на чл.78а от НК, по отношение на подсъдимия тъй като за престъплението което е извършил в специалната част на НК е предвидено наказание лишаване от свобода до една година или глоба от 500лв. до 1000лв. Подсъдимият е с чисто съдебно минало и от освобождаването му от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание са изминали пет години. Престъплението е формално на просто извършване и не включва в състава настъпването на имуществени вреди. И като съобрази горните обстоятелства съдът освободи подсъдимия от наказателна отговорност и на основание чл. 78а, ал. 5 от НК му наложи административно наказание "Глоба" което определи в размер на минималния – 500 лв. отчитайки, че се касае за инцидентна проява в живота на подсъдимия.

Съдът счете, че така наложеното на подсъдимия наказание е съответно на извършеното от него престъпление и в пълнота ще постигне целите както на генералната така и на специалната превенция предвидени в нормата на чл.12 от ЗАНН.

Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

         

ПРЕДСЕДАТЕЛ: