Решение по дело №18322/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 546
Дата: 18 февруари 2020 г. (в сила от 18 февруари 2020 г.)
Съдия: Георги Димитров Димитров
Дело: 20195330118322
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 ноември 2019 г.

Съдържание на акта

 

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

      546 / 18.02. 2020 г., гр. Пловдив

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛОВДИВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, ІІ бр. състав, в открито съдебно заседание на четиринадесети януари 2020 година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

 

секретар ТОДОРКА РАДЕВА

разгледа докладваното от съдията гр. д. № 18322 по описа за 2019 г. и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

……………………………………….

По изложените съображения, съдът

 

Р Е Ш И :

 

УТВЪРЖДАВА споразумението по чл. 127, ал. 1 от СК между Р.В.Т. ***, ЕГН: ********** и А.К.Т. ***, ЕГН: **********, относно упражняването на родителските права, местоживеенето, личните отношения и издръжката на малолетното им дете А. Р. Т. ЕГН**********, както следва:

Упражняване на родителските права

Упражняването на родителските права върху детето А. Р. Т. ЕГН********** се предоставя на майката А.К.Т. ЕГН: **********, като ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето при майката.

Празници, ваканции и почивни дни

3а бащата Р.В.Т. ЕГН: ********** се определя следния режим на свиждане и лични контакти с детето А. Р. Т. ЕГН ********** - всяка първа и трета седмица от месеца, от 18 часа в петък до 18 часа в неделя, с преспиване и по един месец през лятото, който не съвпада с отпуската на майката.

Коледните и Новогодишните празници детето ще прекарва и при двамата родители споделено, като родителите при съобразяване с желанието на детето ще определят точните дни и/или часове от Коледните празници и точните дни и/или часове от Новогодишните празници, в които детето ще пребивава при всеки един от двамата родители.

Детето ще прекарва Великденските празници изцяло с майката всяка четна календарна година, а изцяло с бащата - всяка нечетна календарна година.

Всяка зимна ваканция детето ще прекарва и при двамата родители споделено, като родителите по взаимно съгласие и при съобразяване е желанието на детето ще определят кои дни от ваканцията детето ще прекарва при всеки родител.

Пролетната ваканция ще бъде прекарвана от детето при всеки един от двамата родители, като през половината брой на дните от ваканцията детето ще пребивава при майката, а през другата половина от броя на дните на ваканцията ще пребивава при бащата.

През лятната ваканция на детето ще се спазва режимът на местоживеене, като детето ще прекарва с всеки един от родителите си времето, през което родителят е в платен отпуск или на почивка.

В случай на извънредни ваканции детето ще прекарва половината от броя на дните на съответната ваканция с майката, а останалата половина - с бащата.

Рождените и именните дни на детето ще бъдат празнувани съвместно от двамата родители и детето.

Личните празници на родителите - рождени и именни дни, детето ще прекарва с родителя, чийто празник се отбелязва.

Извеждане на детето в чужбина

Всеки един от двамата родители дава изричното си съгласие другият родител да извежда детето А. Р. Т. ЕГН ********** в чужбина, като се допускат пътувания в държавите - членки на Е. с., К. В., Р.ф. и Р. Т., за срок не по-голям от 10 дни /десет дни/, с цел почивки и екскурзии, без ограничение на периода през календарната година.

Издръжка

Бащата Р.В.Т. ЕГН: **********, се задължава да заплаща месечна издръжка за детето си А. Р. Т. ЕГН**********, чрез неговата майка и законен представител А.К.Т. ЕГН: **********, в размер на 300 лв. /триста лева/, считано от постановяване на решението, до навършване на пълнолетие от детето или настъпване на друга законоустановена причина за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска за времето от падежа до окончателното й изплащане, КАТО издръжка не се изплаща в случаите, когато детето живее при бащата, за срок повече от един месец, за този период, както и за периода на лятната ваканция, когато е с баща си.

Допълнителни разходи за детето, свързани с развитие на негови таланти и умения, спорт, частни уроци и др. ще се поемат от родителите по споразумение между тях, при отчитане на възможностите им към конкретния момент на възникналата нужда.

Пребиваванията на детето А. Р. Т. в лагери, участието му в екскурзии, зелени училища и други подобни, организирани от училището или от други образователни институции, които то посещава самостоятелно, не променят правилата за местоживеене в учебно време, нито дават право на компенсация на времето, през което детето не е било при съответния родител поради пребиваването му на лагер, екскурзия, зелено училище или друго подобно мероприятие.

Всеки от родителите има право да вземе детето със себе си на културно или социално събитие (концерт, опера, театър, хепънинг и други подобни), независимо, че по времето на събитието детето А. Р. Т. следва да е при другия родител съгласно правилата за местоживеене през учебно време. За желанието си родителят - инициатор уведомява другия родител поне три дни предварително.

С настоящето споразумение страните уреждаме напълно и окончателно отношенията във връзка с упражняването на родителските права и нямаме повече претенции един към друг.

         ОСЪЖДА Р.В.Т. ***, ЕГН: **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ПдРС сумата от 216,00 лв. /двеста и шестнадесет/ лева, представляваща държавна такса за настоящото производство.

Решението не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: п/ Г.Димитров

 

Вярно с оригинала.

ТР