Споразумение по дело №4064/2020 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 260069
Дата: 12 октомври 2020 г. (в сила от 12 октомври 2020 г.)
Съдия: Андон Вълков Вълков
Дело: 20202120204064
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 1 октомври 2020 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

12.10.2020 година

гр. БУРГАС

Районен съд - Бургас

LI-ви наказателен състав

На дванадесети октомври

две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНДОН ВЪЛКОВ

 

Секретар: Калина Събева

Прокурор: Георги Попов

сложи за разглеждане докладваното от съдията Вълков,

Наказателно ОХ дело № 4064 по описа за 2020 година.

На именното повикване в 08:55 часа се явиха:

Районна прокуратура - Бургас, редовно призовани, се представлява от прокурор Георги Попов.

Обвиняемият А.П.Г., редовно уведомен по телефона, се явява лично.

Явява се адв. П.Н. ***, служебен защитник на обвиняемия на ДП, редовно уведомен.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Не възразявам адв. Н. да ме защитава в настоящото производство.

АДВ. Н.: Запознах се с материалите по делото. Готов съм да поема защитата.

 

Съдът намира, че са налице предпоставките за предоставяне на правна помощ на подсъдимата, поради което и на основание чл. 94, ал. 1, т. 9 от НПК, вр. с чл.25 и сл. ЗПП,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕДОСТАВЯ правна помощ на обвиняемия А.П.Г. под формата на процесуално представителство.

НАЗНАЧАВА адв. П.Н. от БАК за служебен защитник на обвиняемия А.П.Г. по НОХД № 4064/2020 година по описа на Районен съд - Бургас.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. Н.: Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Да се даде ход на делото.

 

Съдът, като взе предвид липсата на процесуални пречки и изявленията на страните по хода на делото

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Производството е по реда на чл. 382, вр. чл. 381 от НПК и е образувано по повод внесено в съда споразумение за решаване на делото.

 

СНЕМА самоличността на обвиняемия, както следва:

А.П.Г. – ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. С., с постоянен адрес:***, български гражданин, със средно образование, разведен, не работи, осъждан.

 

Съдът РАЗЯСНЯВА правата на обвиняемия в настоящото производство.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Запознат съм с правата си. Нямам искания за отводи.

 

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам внесеното споразумение, което моля да одобрите като непротиворечащо на закона и морала.

АДВ. Н.: Поддържам постигнатото споразумение. Моля да одобрите споразумението за решаване на делото като непротиворечащо на закона и морала. Представям копие на трудов договор на подзащитния ми, че същият е трудово зает.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Моля да одобрите постигнатото споразумение. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, че същото има значение на влязла в сила присъда. Съгласен съм със споразумението. Подписал съм споразумението доброволно.

ОБВИНЯЕМ: /п/

/А.П.Г./

 

Предвид становищата на страните и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВПИСВА в протокола съдържанието на окончателното споразумение, постигнато между Районна прокуратура - Бургас, защитника на обвиняемия и обвиняемия, съгласно което:

1. Обвиняемият А.П.Г., се ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в умишленото извършване на престъпление по чл. 343в, ал. 2 НК, а именно че на 22.09.2020 г. в гр. *******************************срещу УМБАЛ - Бургас в посока хотел „Космос“, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 20-0769-000240/17.02.2020 г. на ОДМВР - Бургас, влязло в сила на 07.03.2020 г., за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление, извършил такова деяние, управлявайки лек автомобил марка „Форд”, модел „Мондео” с рег. № *******.

2. Деянието е извършено виновно, при форма на вината „пряк умисъл” по смисъла на чл. 11, ал. 2 НК.

3. За посоченото в точка първа престъпление на основание чл. 343в, ал. 2 НК на обвиняемия А.П.Г., се налага наказание при приложение на чл. 55, ал. 1, т. 1 НК, а именно:

А. „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, което на основание чл. 57, ал. 1, т. 2, б. „б“ от ЗИНЗС следва да изтърпи при първоначален „строг” режим;

Б. ГЛОБА в размер на 400.00 /четиристотин / лева.

4. Веществени доказателства по делото няма приложени.

5. Разноски по делото не са направени .

6. Няма причинени вреди от престъплението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР: /п/            ЗАЩИТНИК: /п/           ОБВИНЯЕМ: /п/

/Г. Попов/                      /адв. Пл. Н./                   /А. П. Г./

 

СЪДЪТ по предложеното от страните споразумение намира, че то следва да бъде одобрено:

Престъплението, предмет на споразумението, не е от престъпленията, визирани в чл. 381, ал. 2 от НПК, по които не се допуска споразумение; споразумението съдържа всички необходими по чл. 381, ал.5 от НПК реквизити; с престъплението няма причинени съставомерни имуществени вреди; обвиняемият е изразил съгласие със споразумението и е декларирал, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред, съгласно разпоредбата на чл.381, ал.6 от НПК, поради което съдът намира, че са налице всички формални изисквания за одобряване на споразумението в окончателния му вид, като непротиворечащо на закона и морала.

Водим от изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И: № 260069/12.10.2020 г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между Районна прокуратура гр. Бургас, защитника на обвиняемия и обвиняемия, съгласно което:

ПРИЗНАВА обвиняемия А.П.Г., ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 22.09.2020 г. в гр. *******************************срещу УМБАЛ - Бургас в посока хотел „Космос“, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление № 20-0769-000240/17.02.2020 г. на ОДМВР - Бургас, влязло в сила на 07.03.2020 г., за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление, извършил такова деяние, управлявайки лек автомобил марка „Форд”, модел „Мондео” с рег. № ******* престъпление по чл. 343в, ал. 2 НК.

Деянието е извършено виновно, при форма на вината „пряк умисъл“ по смисъла на чл. 11, ал. 2 НК.

НАЛАГА на основание чл. 343в, ал. 2 НК, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 НК на обвиняемия А.П.Г., ЕГН **********, наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от 6 /ШЕСТ/ МЕСЕЦА.

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл. 57, ал. 1, т. 2, б. „б“ от ЗИНЗС изпълнението на наложеното наказание 6 /ШЕСТ/ МЕСЕЦАЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА да бъде изтърпяно при първоначален СТРОГ режим.

НАЛАГА на основание чл. 55, ал. 2, вр. ал. 1, т. 1 НК на обвиняемия А.П.Г., ЕГН **********, наказание ГЛОБА в размер на 400 /четиристотин/ лева.

ОСЪЖДА, на основание чл. 189, ал. 3 от НПК, обвиняемия А.П.Г., ЕГН **********, да заплати 5 /пет/ лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд-Бургас.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 4064/2020 година по описа на Районен съд - Бургас, на основание чл. 24, ал. 3 от НПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Съдът, на основание чл. 182 ал. 2 от ДОПК, УВЕДОМЯВА обвиняемия А.П.Г., ЕГН **********, че има възможност в седемдневен срок от датата на влизане в сила на съдебния акт, да заплати доброволно дължимата сума глоба в размер на 400 лева в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд - Бургас, като в такъв случай не дължи държавна такса в размер на 5 /пет/ лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

В платежните документи следва да се посочи номера на делото, име на задълженото лице и вида на задължението.

В случай, че сумата не бъде платена доброволно в указания срок и не бъдат представени доказателства за това в деловодството на съда, предстои предприемане на действия за принудителното й събиране, като подсъдимият дължи и 5 /пет/ лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт.

 

ПРОТОКОЛЪТ се изготви в съдебно заседание, което приключи в 09:05 часа.

 

СЕКРЕТАР: /п/                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

Вярно с оригинала: /п/

КС