Решение по дело №5134/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 1768
Дата: 1 октомври 2019 г. (в сила от 17 октомври 2019 г.)
Съдия: Елена Димитрова Герцова
Дело: 20195330205134
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 20 август 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 1768                                            01.10.2019г.                   гр. Пловдив        

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД                                 ХХІІ наказателен състав

На първи октомври                                     две хиляди и деветнадесета година

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА ГЕРЦОВА

 

Секретар: МАГДАЛЕНА КОЙЧЕВА

Прокурор: ПЛАМЕН ЧОБАНОВ

 

след като разгледа докладваното от съдията

АН дело № 5134 по описа за 2019 година         

 

                                               Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Д.О.К. – роден на *** г. в гр. *, *, български гражданин, основно образование, неженен, неосъждан, * **, адрес:***, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 19.03.2019г. в гр.Пловдив, макар и като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество - марихуана с нето тегло 4,90грама, със съдържание на активен компонент тетрахридроканабинол /ТХК/ 4.44 тегловни % на стойност 29.40лв., съгласно Приложение №2 от Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, като деянието представлява маловажен случай и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 , вр. чл. 375 от НПК, вр. чл. 78А, ал.6, вр. ал.1, вр. 354а, ал.5, вр. ал.3, т.1, вр. чл.63, ал.1, т.5 от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му НАЛАГА административно наказание „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ“, което да се изпълни чрез обявяване на Решението в Кметството по местоживеене на обвиняемия.

Вещественото доказателство – остатъчно наркотично вещество марихуана с нето тегло 4,16 грама – предадено за съхранение в ЦМУ – гр. София, ДА СЕ ОТНЕМЕ в полза на Държавата на основание чл.379 от НПК вр. чл.20, ал.3 от ЗАНН, вр. чл.53, ал.1, б.“б“, вр. чл.354а, ал.6, вр. ал.5, вр. ал.3, т.1 от НК и ДА СЕ УНИЩОЖИ след влизане на Решението в сила по предвидения в Закона ред.

Веществените доказателства – 1 бр. червена полиетиленова торбичка с връзки, запечатана с телбод и силиконови печати „РДВР Пловдив 053“ и надпис „Опаковки от ВД и ВД по БП – 189/18г. с ФХЕС – 601/19 г., съдържаща 1 бр. сива на цвят ел. везна с капаче, дисплей и пет бутона; кафяв, картонен пакет с надпис „CLASSIC RAW“, съдържаща хартиени листчета за саморъчно свиване на цигари; 6 бр. празни полиетиленови пликчета с цип/клипс система за затваряне, находящо се на съхранение при ** на ВТОРО РУ при ОД МВР – ПЛОВДИВ ДА СЕ УНИЩОЖАТ като вещи без стойност след влизане на решението в сила.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК ОСЪЖДА обвиняемия Д.О.К. да заплати със съгласието на законния си представител – ** Ц.И.К. направените по делото разноски в размер на 67.68 лева в полза на Държавата по сметка на ОД МВР гр. Пловдив.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протест в 15 - дневен срок от днес пред Пловдивски окръжен съд по реда на глава ХХІ НПК.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

Вярно с оригинала!

М.К.

Съдържание на мотивите Свали мотивите

                                          МОТИВИ

към решение по НАХД № 5134/2019г. по описа на ПРС, ХХІІ н.с.

 

          Производството е по реда на чл.375 и сл. от НПК.

С постановление от 04.04.2019г. Районна прокуратура  гр. Пловдив е внесла в ПРС материалите по досъдебно производство № 189/2018г. по описа на 02 РУ ОДМВР Пловдив, водено срещу Д.О.К., ЕГН **********, за извършено престъпление по чл.354а, ал.5, вр. ал.3, т.1, вр. чл.63, ал.1, т.5 от НК, за  това, че на 19.03.2019г., в гр. Пловдив, макар като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпкте си, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество –марихуана с нето тегло 4,90 грана, със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 4.44 тегловни % на стойност 29.40 лв, съгласно Приложение № 2 от Постановление от № 23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на наркотичните вещества  за нуждите на съдопроизводството, като деянието представлява маловажен случай, с Предложение ПРС да освободи обвиняемия от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК.

          В съдебно заседание представителят на Районна прокуратура                       гр. Пловдив поддържа обвинението със същата правна квалификация на деянието, като предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание, като глобата, предвид обстоятелството, че обвиняемият е непълнолетен, да бъде заменена с обществено порицание. 

          Защитниците на обвиняемия –адв. Р. и адв. И. се солидализират със становището на прокурора.

          Обвиняемият, поддържа казаното от защитниците си и изразява съжаление за стореното. В последната си дума, моли Съда да му наложи наказание - обществено порицание.

          Съдът, въз основа на събраните и приложени по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено от фактическа и правна страна следното:

ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА:

Обв. Д.О.К. *** и учел в **”. Той употребявал наркотични вещества - марихуана от около две години, като с течение на времето бил развил синдром на зависимост.

На 19.03.2019 г. обв. К. закупил около пет грама марихуана, която да употреби. Около 19.00 ч. той, заедно с други свои приятели - св. П.К.П., А.Д., Д.Г.и П.П.отишли на „Сахат тепе”, за да пушат марихуана. Към тях се присъединили и други младежи - св. Г. Г.Р.и св. Г. Е.Н.. Обв. К. предложил на младежите да изпушат цигара с марихуана и те се съгласили, като св. Л.взел от обв. К. известно количество от наркотичното вещество и приготвил цигара, която всички заедно изпушили.

На същата тази дата, около 20.00 ч. св.М.В.А.и св.С.Н.Н.- ** при ** РУ - ОДМВР гр.Пловдив, извършвали обход в района на „Сахат тепе” в гр. Пловдив, когато забелязали групата младежи. При приближаването на полицейските служители, някои от тях, сред които и обв.К. видимо се притеснили. При последвалата проверка полицейските служители установили, че обв. К. държи у себе си известно количество наркотично вещество - десет главички суха зелена тревиста маса-марихуана. Същите, той бил прибрал в малък джоб отпред на черната си текстилна чантичка с надпис „Адидас”, скрити в розово парче от торбичка, заедно с шест броя празни полиетиленови пликчета. В средния джоб на чантата си обв. К. държал контролна везна, сива на цвят и пакетче с листчета за свиване на цигари.

Посочените предмети били иззети от полицейските служители с Протокол за проверка на лични вещи на лица и превозни средства от 19.03.2019 г. За намерените 10 бр. главички суха зелена тревиста маса обв. К. обяснил, че това е марихуана, около 5 грама и е за негова лична употреба. Пред полицейските служители той обяснил също, че не може да се напуши, ако употребява по - малко от 1 грам дневно и затова носи в себе си везната, за да може да мери точно. Предвид установеното обв. К. бил отведен в сградата на 02 РУ - ОДМВР гр.Пловдив и задържан за 24 часа.

В хода на досъдебното производство била назначена и изготвена физико - химична експертиза. Видно от заключението й, удостоверено в Протокол № 620/21.03.2019 г., иззетата суха, зелена тревиста маса е марихуана с нето тегло 4,90 гр. и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 4,44 тегловни процента.

Съгласно Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, стойността на наркотичното вещество била определена на 29.40 лв.

Конопът /марихуана/ няма легална употреба, пазар и производство. Същият е поставен под контрол, съгласно Списък 1 на Единната конвенция на ООН за упойващиге вещества от 1961 г., която конвенция е ратифицирана от Република България.

Съгласно приложение № 1 към чл.3, ал.2 от ЗКВНВП конопът /марихуана/ представлява растение с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с него, забранен за приложение в хуманната и ветеринарка медицина т.е. касае се за високорисково наркотично вещество по смисъла на НК.

Остатькът от наркотичното вещество след извършване на експертизата - 4.16 гр. бил изпратен за съхранение в ЦМУ, за което по делото е приложен  Приемо-предавателен протокол № 61955/29.03.2019 г.

В хода на досъдебното производство била изготвена по делото СПЕ, от заключението, на която било установено, че от обв.К. към момента на инкриминираното деяние той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпки си, предвид възрастта си. Същият страда от психични и поведенчески разстройства, вследствие комбинирана употреба на Психоактивни вещества, Синдром на зависимост, но установеното не се отразява върху вменяемостта му. Според вещото лице психичното състояние на К. му позволява да участва пълноценно във всички фази на наказателното производство и да дава достоверни обяснения, относно фактите, имащи значение за делото. Може да участва пълноценно в наказателния процес.

Гореописаната фактическа обстановка се установи по безсъмнен и категоричен начин от следните събрани по делото доказателствени материали – от писмените доказателства, събрани на предварителното производство, прочетени на основание чл. 283 от НПК и надлежно приобщени към доказателствения материал, ведно с обясненията на обвиняемия, показанията на св.Цв.К., св.Г.Р., св.Г.Л., св.П.П., св.М.А., св.С.Н.,  Протокол за проверка на лични вещи, Протокол за доброволно предаване, Приемо-предавателен протокол, заключение на ФХЕ, заключение на СПЕ, характеристична справка,  справка за съдимост, както и от приложените по делото веществени доказателства. Съдът кредитира и изцяло се доверява на показанията на свидетелите, като логични, последователни, вътрешно непротиворечиви и в съответствие с останалите доказателства по делото. Същите разкриват така приетата за установена фактическа обстановка в моменти, които са им станали достояние и които са предмет на доказване в настоящото производство. Показанията им се подкрепят от съвкупната доказателствена маса.

Съдът възприе и кредитира в решението си заключенията на вещите лица, депозирали СХЕ и СПЕ, като изготвени обективно, с необходимите професионални знания и опит в съответната област. Същите не се оспорват от страните.

В тази насока и при постановяване на решението си, съдът се ползва от самопризнанието на обвиняемия, което в контекста на гореобсъденото изцяло се подкрепя от събраните в хода на досъдебното производство доказателства.

ОТ ПРАВНА СТРАНА:

При така установената фактическа обстановка съдът е на становище, че с деянието си обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.354а, ал.5, вр. ал.3, т.1, вр. чл.63,ал.1,т.5 от НК затова, че на 19.03.2019г., в гр. Пловдив, макар като непълнолетен,но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпкте си, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество –марихуана с нето тегло 4,90 грана, със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 4.44 тегловни % на стойност 29.40 лв, съгласно Приложение № 2 от Постановление от № 23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на наркотичните вещества  за нуждите на съдопроизводството, като случаят е маловажен.

От обективна страна обвиняемият несъмнено е извършил престъплението по чл.354а, ал.5, вр. ал.3, т.1, вр. чл.63,ал.1,т.5 от НК, тъй като на инкриминираната дата в гр. Пловдив, макар като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпкте си, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество –марихуана с нето тегло 4,90 грана, със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 4.44 тегловни % на стойност 29.40 лв, като деянието представлява маловажен случай. Конопът /марихуана/ няма легална употреба, пазар и производство.Същият е поставен под контрол, съгласно Списък 1 на Единната конвенция на ООН за упойващиге вещества от 1961 г., която конвенция е ратифицирана от Рспублика България. Съгласно приложение №1 към чл.3, ал.2 от ЗКВНВП конопът /марихуана/ представлява растение с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с него, забранен за приложение в хуманната и ветеринарка медицина т.е. касае се за високорисково наркотично вещество по смисъла на НК. Стойността на наркотичното вещество е определена съгласно Приложение № 2 от Постановление от № 23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на наркотичните вещества  за нуждите на съдопроизводството.

На следващо място, осъщественото от обвиняемия деяние осъществява признаците на маловажен случай, тъй като количеството и стойността на наркотичното вещество  са сравнителмно малки, както и от характеристичните данни за дееца, който е на млада възраст, не е осъждан и не е криминално проявен. Ето защо в конкретния случай е налице хипотезата на чл.93, т.9 от НК, тъй като случаят представлява такъв със значително по-ниска степен на обществена опасност, отличаваща се от тази на обикновените случаи на престъпленията от този вид, понеже се установява незначителност на вредните последици и наличието на други смекчаващи обстоятелства, с оглед на гореизложеното и основано на доказателствата по делото, обсъдени по-горе.

От субективна страна деянието е извършено от обвиняемия при форма на вина пряк умисъл, като е съзнавал  общественоопасния му характер, предвиждал е настъпването на общественоопасните му последици и е желаел настъпването им. Обвиняемият ясно е съзнавал, че държи забранени от закона вещества. В този смисъл Съдът намери, че към момента на деянието макар и като непълнолетен, обвиняемият  е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, който извод Съдът прави от вече посочената доказателствена съвкупност, включително и от заключението на съдебно-психиатрична експертиза на обвиняемия.

 

ПО НАКАЗАНИЕТО:

С оглед приетата от съда правна квалификация на деянието, а именно такова по чл.354а, ал.5, вр.ал.3, вр.чл.63, ал.1, т.5 от НК, предвиденото в особената част на НК наказание е “глоба” до хиляда лева. Обвиняемият е непълнолетно лице, не е осъждан до момента за престъпление от общ характер, както и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел ІV на Глава VІІІ от НК, като от престъплението няма настъпили съставомерни вреди, подлежащи на възстановяване. При наличието на тези материалноправни предпоставки за приложението на чл.78А, ал.6, вр. ал.1 от НК по отношение на престъплението по чл.354а, ал.5, вр.ал.3, вр.чл.63, ал.1, т.5 от НК, Съдът счита, че обвиняемият следва да бъде освободен от наказателна отговорност за това престъпление, като наказанието „глоба”, поради непълнолетието му, да се замени и да му се наложи съгласно чл.63,ал.1,т.5 от НК, административно наказание “ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ”. Същото следва да се изпълни чрез обявяване на Решението в Кметството по местоживеене на обвиняемия.

Така наложеното наказание ще спомогне да бъдат постигнати целите на наказанието, предвидени в чл.12 от ЗАНН и чл.36, ал.1 от НК. Според преценката на Съда именно това наказание се явява съответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца и изпълняващо целите на наказанието, поради което и се явява справедливо.

Причините за извършване на престъплението са незачитане на установения в държавата правов ред и ниска правна култура на дееца.  

Вещественото доказателство – остатъчно наркотично вещество марихуана с нето тегло 4,16 грама – предадено за съхранение в ЦМУ – гр. София, следва да се отнеме  в полза на Държавата на основание чл. 379 от НПК, вр. чл.20, ал.3 от ЗАНН, вр. чл.53, ал.1, б. „б”, вр.                                 чл.354 а, ал.6, вр.ал.5, вр. ал.3,т.1 от НК и да се унищожи по предвидения в закона ред след влизане на решението в сила.

Веществените доказателства – 1 бр. полиетиленова торбичка с връзки, запечатана с телбод и силиконови печати „РДВР Пловдив 053” и надпис „Опаковки от ВД и ВД по БП – 189/18г. с ФХЕС- 601/19г., съдържаща 1 бр. сива на цвят ел. везна с капаче, дисплей и пет бутона; кафяв картонен пакет с надпис „CLASSIC RAW”, съдържаща хартиени листчета за саморъчно свиване на цигари; 6 бр. празни полиетиленови пликчета с цип/клипс система за затваряне, находящо се на съхранение при домакина на Второ РУ при ОД на МВР – Пловдив, следва да се унищожат като вещи без стойност след влизане на решението в сила.

 

С оглед изхода на делото и на основание чл.189, ал.3 от НПК, Съдът присъди обв. Д.О.К. да заплати със съгласието на законния си представител – майка Ц.И.К. направените по делото разноски в размер на 67.68 лева в полза на Държавата по сметка на ОД на МВР гр. Пловдив.

По изложените съображения Съдът постанови решението си.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА

В.Ш.