Определение по дело №1002/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 1429
Дата: 29 май 2020 г.
Съдия: Ивелина Златкова Владова
Дело: 20193100101002
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 31 май 2019 г.

Съдържание на акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№…………./29.05.2020г.

гр. Варна

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито заседание, проведено на 29.05.2020г. в състав:

 

СЪДИЯ: ИВЕЛИНА ВЛАДОВА

 

като разгледа докладваното от съдията Ив.Владова

гр.д. № 1002 по описа за 2019г. на ВОС,

за да се произнесе взе предвид следното:

С определение от 10.01.2020г. производството по делото е спряно на основание чл.229, ал.1, т.2 от ГПК поради настъпила в хода на процеса смърт на ответника Е.С.Ж..

По делото е постъпило писмо от Община Варна, вх.№ 12875/28.05.2020г., към което е приложено удостоверение за наследниците на починалата ответница Е.Ж. издадено във връзка с поискано от ищците съдебно удостоверение. Същото установява, че нейн наследник е съпругът й Й.Й.К., който вече участва в процесуалното качество на ответник в производството по делото, поради което не се налага конституирането му на основание чл.227 от ГПК.

На основание чл.230, ал.3 от ГПК производсвторо по делото следва да бъде възобновено и да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, за което да се призоват страните.

На основание чл.140 от ГПК съдът съобщава на страните следният ПРОЕКТО-ДОКЛАД на делото.

           Производството по делото е образувано по повод предявени от Г.Д.П. и Д.К.П. активно субективно съединени искове с правно основание чл.108 от ЗС за приемане за установено спрямо ответника Й.Й.К., че ищците са собственици на недвижим имот представляващ – жилище с ид.10135.1505.85.6.2 по Кадастралната карта на гр.Варна, находящо се в гр.Варна, ул.“Братя Миладинови № 68, вх.А, ет.2, ап.10  с площ от 62,14 кв.м. и прилежащата изба № 5 с площ от 6,99 кв.м. и 0,809259% ид.части от общите части на сградата, основан на твърдения за придобиване на собствеността чрез договор за покупко-продажба обективиран в нот.акт № 143, том 3, рег.№ 6479, дело № 469/2005г. /вписан под № 98, том LXXII, рег.№ 22697, дело № 17142/2005г. в Служба по вписванията/ и за осъждане на ответника да предаде на ищците владението на същия.

          Обстоятелства, на които се основава исковата претенция:

В исковата и уточняващата молби ищците излагат, че са собственици на процесния имот, който са придобили чрез договор за покупко-продажба обективиран в нот.акт № 143, том 3, рег.№ 6479, дело № 469/2005г. Излагат, че са ползвали имота чрез трети лица, на които същият е бил отдаван под наем. При посещение в имота установили, че ключалката е сменена, а същият се ползва от ответника Й.К. и неговата съпруга Е.Ж. /починала в хода на процеса/, като последната е била бивш собственик на имота, поставена под запрещение. Молят предявените искове да бъдат уважени, като ответникът бъде осъден да им предаде владението на имота. Претендират и за присъждане на сторените по делтоо съдебно-деловодни разноски.

В срока по чл.131 от ГПК е депозиран писмен отговор от ответника Й.Й.К., чрез процесуалния му представител. Оспорва предявените срещу него искове, като твърди че ищците не са материално-правно легитимирани да ги предявят, защото не са собственици на имота, тъй като такива не са били и техните праводатели – Мирослав и Божидар Джебарови. Твърди, че към 1997г. собственик на имота е била Е.С.Ж., като без данни за надлежно упълномощаване на Й.К. и за преупълномощаване от него на Станислав Иванов е сключена разпоредителна сделка-продажба с имота с ноткт № 40/1997г. в полза на купувача Веселин Костадинов Димитров, който не е станал негов собственик поради недействителнопстта на сделката. Твърди също, че към датата на изповядване на сделката продавачката Е.Ж. е била недееспособна и е била поставена под ограничено запрещение с решение по гр.д.№ 1044/1994г. по описа на ВС на РБ. На същото основание – поради това, че е продаден имот от несобственик, последващата разпоредителна сделка обективрана в ноткт № 9/1997г., с която Веселин Димитров е продал имота на Иван Божидаров Джебаров не е породила вещно-правен ефект. Поради тази причина и последващата продажба, обективирана  в ноткт № № 143, том 3, рег.№ 6479, дело № 469/2005г., с който наследниците на Иван Джебаров – Мирослав и Божидар са продали имота на ищците не ги е легитимирала като собственици на имота.

Отделно от това излага, че през годините след първата разпоредителна сделка през 1997г. никой от купувачите, нито трети лица не са владяли имота, а имотът е владян единствено, непрекъснато и необезпокоявано от Е.Ж. /до смъртта й на 13.10.2019г./ и от Й.К. до настоящия момент. По тази причина се позовава на собственост придобита на основание изтекла в негова полза придобивна давност. Моли предявените искове да бъдат отхвърлени като неоснователни.

На основание чл.146, ал.1, т.5 от ГПК съдът указва на ищците Г.П. и Д.П., че носят доказателствена тежест да установят твърденията си, че са собственици процесния недвижим имот - жилище с ид.10135.1505.85.6.2 по Кадастралната карта на грарна, находящо се в гр.Варна, ул.“Братя Миладинови № 68, вх.А, ет.2, ап.10  с площ от 62,14 кв.м. и прилежащата изба № 5 с площ от 6,99 кв.м. и 0,809259% ид.части от общите части на сградата въз основа на въведеното придобивно основание - договор за покупко-продажба обективиран в нот.акт № 143, том 3, рег.№ 6479, дело № 469/2005г., в това число, че и праводателите им са били собственици на имота въз основа на действителни разпоредителните сделки, както и че имотът се владее без основание от ответника.

На основание чл.146, ал.1, т.5 от ГПК съдът указва на ответника Й.К., че носи доказателствена тежест да установи собствените си правоизключващи възражения в това число за недействителността на сделката обективирана в нот.акт № 40/1997г. съгласно наведените възражения, както и твърденията си за придобиване на собствеността по отношение на процесния имот - жилище с ид.10135.1505.85.6.2 по Кадастралната карта на гр.Варна, находящо се в гр.Варна, ул.“Братя Миладинови № 68, вх.А, ет.2, ап.10  с площ от 62,14 кв.м. и прилежащата изба № 5 с площ от 6,99 кв.м. и 0,809259% ид.части от общите части на сградата въз основа на изтекла в негова полза придобивна давност в периода от 1997г. до настоящия момент следствие на осъществявано трайно, явно и необезпокоявано фактическа власт по отношение на процесния имот;

СЪДЪТ намира, че молбата, с която е сезиран е процесуално допустима, поради което производството по делото следва да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание. Представените с исковата молба и отговора писмени доказателства са относими и допустими към предмета на спора, поради което същите следва да бъдат допуснати до събиране и приобщени към доказателствения материал по делото в първото съдебно заседание. Искането на ответника за ангажиране на гласни доказателства за установяване на факта на трайно явно и необезпокоявано владение на имота е допустимо и относимо, поради което следва да бъде уважено, но за 2 свидетели. Искането на ответника за назначаване на СПЕ за определяне дали лицето Е.Ж. е била дееспособна към датата на първата сделка – 1997г. следва да бъде оставено без уважение, поради това, че фактът на недееспособността й е констатиран още през 1995г. с постановеното решение по гр.д.№ 1044/1994г. по описа на ВС на РБ за поставянето й под ограничено запрещение.

         Предвид изложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

* ВЪЗОБНОВЯВА производството по гр.д. № 1002/2019г. по описа на ВОС, на основание чл.230 от ГПК.

````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

  * НАСРОЧВА производството за разглеждане в открито съдебно заседание, което ще се проведе на 03.07.2020г. от 09:30 часа, за която дата и час да се призоват страните. На същите да се връчи препис от настоящото определение ведно с призовката за насроченото съдебно заседание, а на ищците и копие от депозирания писмен отговор на ответника.

````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

           *ДОПУСКА ДО ПРИЕМАНЕ в първото съдебно заседание представените с исковата молба и отговора писмени доказателства.

``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

* УКАЗВА НА ОТВЕТНИКА да представи в срок до съдебно заседание доказателства издадени от Органа по настойничество и попечителство за това кога е учредено попечителството над Е.С.Ж. в полза на ответника Й.Й.К., КАТО УКАЗВА, че при необходимост може да бъде оказано съдебно съдействие чрез издаване на съдебно удостоверение, за което съдът следва да бъде сезиран с нарочна молба.

``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

* УКАЗВА НА ОТВЕТНИКА да доведе в съдебно заседание двама свидетели за установяване на твърденията му за трайно явно и необезпокоявано владение на имота в периода от 1997г. до настоящия момент, като за допускането им до  разпит съдът ще се произнесе след уточняване дали по отношение на този факт е налице спор между страните.

``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

*ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на ответника за провеждане на СПЕ с поставена задача в отговора на исковата молба.

``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

*ПО ОСОБЕНОТО ИСКАНЕ на ответника по чл.83, ал.2 от ГПК за освобождаване от заплащане на такси и съдебни разноски съдът ще се произнесе след представяне на попълнена от страната под страх от наказателна отговорност декларация за лично и имотно състояние, както и доказателства в подкрепа на декларираните обстоятелства и в случай, че се наложи такива да бъдат внесени от страната във връзка със събирането на доказателства по делото. Срок за представяне на декларацията и доказателствата – първото по делото съдебно заседание.

ПРИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ – молбата ще бъде оставена без уважение.

``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

 

*СЪДЪТ ПРИКАНВА СТРАНИТЕ КЪМ СПОГОДБА като им разяснява, че сключването на спогодба е доброволен способ за уреждане на спора и има преимущество пред спорното произвоство, на основание чл.140 от ГПК. При спогодба платената държавна такса се връща на половина на ищеца.

 

*УКАЗВА на страните, че тази страна, която отсъства повече от един месец от адреса, който е съобщила по делото или на който й е връчено съобщение, е длъжна да уведоми съда за новия си адрес. Същото задължение имат и законният представител, попечителят и пълномощника на страната. При неизпълнение на това задължение всички съобщения се прилагат към делото и се смятат за връчени.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

      

                                           

 СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: