Споразумение по дело №2321/2016 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 308
Дата: 30 ноември 2016 г. (в сила от 30 ноември 2016 г.)
Съдия: Велизар Тодоров Бойчев
Дело: 20164520202321
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 25 ноември 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

Гр.Русе, 30.11.2016 г.

 

Русенският районен съд, V –ти нак.състав в публично съдебно заседание на, 30.11.2016 година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВЕЛИЗАР БОЙЧЕВ

СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:

                                                      ЧЛЕНОВЕ:

При участието на секретар:В.Г. и

Прокурор:ЯНА ИЛИЕВА сложи за разглеждане на НОХД № 2321

по описа за 2016 година докладвано от ............................

На поименно повикване в  15:00 часа се явиха:

 

Обв. А. ХЕБИБ А.-  се явява, редовно призован, лично и със  служебния защитник  адв.П.А. от РАК, редовно назначен в хода на досъдебното производство.

ЗА РРП – уведомени, явява се прокурор ЯНА ИЛИЕВА.

 

Председателя на състава запита страните за становище по въпроса следва ли да се даде ход  на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход  на делото.

Адв.А. - Да се даде ход на делото.

Обв. А. Х. А. -Да се даде ход  на делото.

 

СЪДЪТ  като взе предвид становището на страните и като съобрази, че не са налице отрицателните процесуални предпоставки за даване ход  на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД  НА ДЕЛОТО

 

Председателят на състава извърши проверка на осн.чл.272, ал.1 от НПК при която се установи самоличността на обвиняемия.

Обвиняемият А. Х. А.- роден на ***г***, български гражданин, живущ ***, с основно образование, женен, безработен, неосъждан /реабилитиран/, ЕГН **********.

 

На осн.чл.274, ал.1 от НПК, председателят разясни на страните  правото им  на отвод срещу членовете на състава, прокурора, защитника и секретаря и другите участници в наказателния процес.

ПРОКУРОРЪТ: Няма да правя отвод.

Адв.А. - Няма да правя отвод.

Обв. А. Х. А. – Няма да правя отвод.

Председателят на състава разясни на страните правата им по НПК и правото им на нови искания по чл.274, ал.2 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля да разгледате и одобрите сключеното между мен и адв.А. със съгласието на обвиняемия  споразумение. Налице  са всички законови предпоставки относно законосъобразността на предприетото от нас процесуално действие.

Моля да приемете като писмени доказателства по делото писмо с вх.№ 1455/30.11.2016 г. по  описа Военноокръжна прокуратура –Сливен и писмо с рег.№ 32-330727/25.11.2016 г. по описа на Митница-Русе.

 

Адв.А. -Подкрепям становището на прокурора и моля споразумението да бъде одобрено. Да се приемат писмените доказателства.

 

Обв. А. ХЕБИБ А. -Съжалявам за извършеното, моля да одобрите споразумението. Да се приемат писмените доказателства.

 

СЪДЪТ като взе предвид направеното искане намира същото за относимо, с оглед изясняване обстоятелствата по делото,поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото писмо с вх.№ 1455/30.11.2016 г. по  описа Военноокръжна прокуратура –Сливен и писмо с рег.№ 32-330727/25.11.2016 г. по описа на Митница-Русе.

 

Предвид постъпилото писмено споразумение по делото,СЪДЪТ пристъпи към разглеждането му на осн.чл.381 и следващите от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ  направи доклад на делото като прочете споразумението.

 

На осн.чл.382, ал.4 от НПК съдът запита обвиняемия  разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли  последиците от споразумението, съгласен ли е с тях  и доброволно ли  е подписал споразумението.

Обв. А. ХЕБИБ А. -Разбирам обвинението, признавам се за виновен, разбирам  последиците от споразумението, съгласен  съм с  тях, доброволно подписах споразумението.

 

Русенския районен съд  след анализ на доказателствата по делото и като провери постигнатото между страните споразумение  намира за установено следното:

Споразумението е допустимо – извършеното престъпление от обвиняемия не е от видовете, визирани от чл.381, ал.2 от НПК. Имуществени  вреди от престъплението  няма. Споразумението е сключено в  предвидената от закона писмена форма. Същото не противоречи на правилата на морала в  нашето общество. Подписано е от страните с изричното доброволно съгласие на обвиняемия.

 

Предвид всичко изложено сключеното между страните споразумение се явява  законосъобразно, поради което и на осн.чл.382, ал.6 от НПК,СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ВПИСВА в  съдебния протокол окончателно споразумение между РРП и адв.А. по НОХД № 2321/ 2016 г. по описа на РРС.

 

Обвиняемият А. Х.А.- роден на ***г***, български гражданин, живущ ***, с основно образование, женен, безработен, неосъждан /реабилитиран/, ЕГН ********** се признава за виновен в това, че:

На 04.08.2016 г. в гр. Глоджево, обл. Русе, държал акцизни стоки по смисъла на чл. 2, т. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове: „На облагане с акциз подлежат: т.2. тютюневите изделия": общо 2046 броя кутии цигари, както следва: 680 бр. кутии цигари, марка "VIKTORY SLIM DE LUX", 97 мм., с единична вместимост 20 къса; 300 бр. кутии цигари, марка "MARBLE", 85 мм., с единична вместимост 20 къса; 200 бр. кутии цигари, марка "ММ SLIM SPECIAL", 97мм., с единична вместимост 20 къса; 60 бр. кутии цигари, марка "D & G SILVER", 83 мм., с единична вместимост 20 къса; 36 бр. кутии цигари, марка "MM BT NANO", 83 мм., с единична вместимост 20 къса; 290 бр. кутии цигари, марка "MIAMI NANO BLACK", 83 мм., с единична вместимост 20 къса; 480 бр. кутии цигари, марка "MIAMI NANO SILVER", 83 мм., с единична вместимост 20 къса, всички без акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон - чл. 28 ал. 1 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия: "Тютюневите изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията на чл. 64 ал.4 от Закона за акцизите и данъчните складове- "бандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване", всичко на обща стойност 13 105,00 лв., като случаят е немаловажен, поради което и на основание  чл. 234 ал.1 от НК, на при условията на чл. 54 ал.1 от НК- 1 ГОДИНА и 4 МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА- в размер еднократния размер на предмета на деянието- 13 105.00 лева.

На основание чл. 66 ал.1 от НК, изпълнението на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 4 месеца СЕ ОТЛАГА ЗА СРОК ОТ З ГОДИНИ.

Наказание по чл. 37 ал.1 т.7 от НК не се налага, тъй като обв. А.А. не е придобивал в РБългария право да осъществява такава дейност.

Възпитателната работа спрямо А.А. за времето на условното осъждане, се възлага на Инспектор при РУ- Ветово- О Д- МВР- Русе.

По делото няма разноски.

На основание чл. 234 ал.З от НК, предмета на престъплението, приложен като веществени доказателства- акцизни стоки без бандерол- общо 2046 броя кутии цигари, както следва: 680 бр. кутии цигари, марка "VIKTORY SLIM DE LUX", 97 мм., с единична вместимост 20 къса; 300 бр. кутии цигари, марка "MARBLE", 85 мм., с единична вместимост 20 къса; 200 бр. кутии цигари, марка "ММ SLIM SPECIAL",97 мм., с единична вместимост 20 къса; 60 бр. кутии цигари, марка "D & G SILVER", 83 мм., с единична вместимост 20 къса; 36 бр. кутии цигари, марка "MM BT NANO", 83 мм., с единична вместимост 20 къса; 290 бр. кутии цигари, марка "MIAMI NANO SILVER", 83 мм., с единична вместимост 20 къса; 480 бр. кутии цигари, марка "MIAMI NANO SILVER", 83 мм., с единична вместимост 20 къса, всички без акцизен бандерол, се отнемат в полза на държавата.

На основание чл.381, ал.6 от НПК, прокурорът, адв.А. и обвиняемия се съгласяват да подпишат постигнатото между РРП и адв.А. със съгласието на  обвиняемия окончателно споразумение по НОХД № 2321/2016  г. по описа на РРС, като обвиняемия се отказва от  разглеждане на  делото по общия ред, предвиден от НПК.

 

ПРОКУРОР:.....................                                 ЗАЩИТНИК:........................

                                                                /Адв.П.А./

 

Съгласен съм със  споразумението и доброволно го подписвам.

 

                                                                ОБВИНЯЕМИЯ:..................

                                                                /А. Х. А./

 

Предвид всичко изложено и на осн.чл.382, ал.7 от НПК

 

С Ъ Д Ъ Т

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА  споразумение по НОХД № 2321/2016 г. по описа на РРС сключено между РРП и адв.А.  и обв.А.Х.А.  с окончателното му съдържание, вписано в съдебния протокол.

 

ОТМЕНЯ взетата мярка за неотклонение спрямо обв.А. ХЕБИБ А. , ЕГН: **********, „ПОДПИСКА”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕКРАТЯВА  наказателното производство по НОХД № 2321/2016 г. по описа на РРС, V н.с..

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15:10  часа.

ПРОТОКОЛЪТ  се изготви  на 30.11.2016 г. 

 

СЕКРЕТАР:                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: