Определение по дело №1571/2014 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 73
Дата: 9 януари 2015 г.
Съдия: Десислава Ангелова Ралинова
Дело: 20145220101571
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 14 май 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

                           ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

                                            09.01.2014  година                град Пазарджик

 

ПАЗАРДЖИШКИЯТ  РАЙОНЕН  СЪД, ХІ  граждански  състав

На девети януари   две хиляди и четиринадесета  година

В закрито  заседание  в следния  състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДЕСИСЛАВА РАЛИНОВА

 

Като разгледа докладваното от Районен съдия Десислава Ралинова

Гражданско дело №1571  по описа на съда за  2014 година

 

              Производството е по реда на  чл.140 от ГПК.

 Съдът е сезиран с искова молба за делба от С.П.Т. и О.С.П. на следния  имот УПИ ХVІ-316 за търговия и услуги представляващо празно дворно място с площ от 2656 кв.м.находящ се в кв.39 по плана на село Драгор реституирани на наследници на Спас Георгиев П..Моли се съда да допусне до делба процесния имот при квоти по 1/3 идеална част за всеки от съделителите.

 В едномесечният срок за отговор ответника Г.С.П. е заявила,че иска е неоснователен,тъй като той е сменил предназначението на имота от земеделска земя в УПИ със съзнанието и след устна уговорка,че имота е изцяло негова собственост.

В същия срок е депозирал насрещен положителен установителен иск за собственост на процесния имот основана на добросъвестно давностно владение,считано от 2003 година до настоящия момент.

Моли се съда да постанови съдебно решение с което да приеме за установено по отношение на ответниците С.П.Т. и О.С.П.,че е собственик на основание чл.79 ал.2 от ЗС на УПИ ХVІ-316 за търговия и услуги представляващо празно дворно място с площ от 2656 кв.м.,по силата на 5-годишно давностно владение.Алтернативен иск,че имота е придобит въз основа на 10-годишно давностно владение.

Представени са писмени доказателства.

Няма направени доказателствени искания.

В едномесечният срок за отговор е депозиран писмено отговор с който ответниците,заявяват,че иска е неоснователен,тъй като заедно започнали процедура за изменение на статута на имота ,освен това трайната съдебна практика била,че когато един от наследниците на имот ползва наследствен имот изцяло,той е владелец на своята идеална част и държател на идеалните части на останалите наследници.

Моли се да бъдат допуснати трима свидетели при режим на довеждане.

Производството е в І фаза на делбата поради което няма пречка на основание чл.342 от ГПК, да бъде насрочено открито съдебно заседание.

По предявения насрещен иск по чл.124 от ГПК,съдът разпределя тежестта на доказване върху ищцовата страна- Г.С.П.,във връзка с което и указва на основание чл.146 ал.2 от ГПК,че във връзка с твърдяното владение за сочният период не сочи доказателства и най-късно до І с.з. може да оформи такива.

Воден от горното  , Пазарджишкият Районен съд,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представените доказателства.

УКАЗВА на ищцовата страна по насрещния иск Г.С.П. на основание чл.146 ал.2 от ГПК,че във връзка с твърдяното владение на процисния УПИ ХVІ-316,  за сочният период не сочи доказателства и най-късно до І с.з. може да оформи такива.

ДОПУСКА изслушването на трима свидетели на ответната страна по насрещния иск при режим на довеждане.

Насрочва съдебно заседание І фаза на съдебната  делба  за 4.02.2014 година от 10.зо часа, да се призоват страните като им се връчи препис от настоящето определение.

            Определението е по движението на делото и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН  СЪДИЯ: