Решение по дело №1616/2012 на Районен съд - Велико Търново

Номер на акта: 1038
Дата: 5 декември 2012 г. (в сила от 28 декември 2012 г.)
Съдия: Димитър Кръстев
Дело: 20124110201616
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 16 август 2012 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

      

     

 

гр. В. Търново, 05.12.2012 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Великотърновският районен съд, петнадесети състав, в публично заседание на 29.11.2012 год., в състав:

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитър Кръстев

 

при секретаря Ст.И., като разгледа докладваното от съдията НАХД №1616 по описа за 2012 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

            Съдът е сезиран с жалба от С.П.А. с ЕГН:**********,*** чрез проц.представител адв.Д. против електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство Серия К №0013825, издаден от ОД на МВР – Велико Търново, с който на жалбоподателя, за допуснато нарушение по чл.21 ал.1 от ЗДвП, на основание чл.189 ал.4 вр. с чл.182 ал.2 т.4 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 150.00 (сто и петдесет) лева. С жалбата се моли да бъде отменен посочения електронен фиш като незаконосъобразен, като се излагат доводи в тази насока. Твърди се, че не е извършено посоченото нарушение, тъй като жалбоподателят  е  управлявал линейка по време на изпълнение на служебните си задължения.  При това автомобилът е бил на специален режим с включена светлинна сигнализация, като се е движил в посоката от гр.В.Търново за гр.Г.Оряховица..

            Ответник жалба ОД на МВР – В.Търново – редовно призован, не се представлява и не представя становище.

            Жалбоподателя – редовно призован – не се явява лично, като се представлява от проц. представител. Последният поддържа жалбата.  

            Съдът, след като обсъди доводите на страните и събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

Съставен е електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство Серия К №0013825, издаден от ОД на МВР – Велико Търново, с който на жалбоподателя, за допуснато нарушение по чл.21 ал.1 от ЗДвП, на основание чл.189 ал.4 вр. с чл.182 ал.2 т.4 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 150.00 (сто и петдесет) лева. Същия е издаден затова, че на 15.04.2011год. в 20.07ч. на ГП І-4 София – Варна, км. 133плюс490/ не е посочена посока Варна или София/, при разрешена скорост 90км/ч, с МПС – Фиат Дукато с рег. №, е извършено нарушение за скорост № 201104150039, установено и заснето с автоматизирано техническо средство № 003059049647, като при разрешена скорост от 90 км/ч, е установена скорост на движение на посоченото МПС – 122 км/ч и превишението е 32 км/ч. В електронния фиш също така е описано, че нарушител е С.П.А. с ЕГН:**********,***. Електронния фиш е съставен на основание снимков материал за заснето нарушение на ЗДвП, а именно - за превишена скорост, като нарушението е установено с дигитална стационарна радарна установка ERS-400. Установката се намира на главен път І-4, км. 133,490 – срещу сградата на фирма „Вали”, близо до с. Шереметя. Същата е оборудвана с камера, която заснема МПС, което се движи с превишена скорост. Ограничението на скоростта на движение в този участък от пътя е 60 км/ч, въведено с пътен знак „В 26” за движещите се в посока гр.Варна и 90 км/ч за движение извън населено място за движещите се в посока гр.София. След проверка на направените записи от системата, обработващият е установил, че от радарната установка е засечена скорост на движение на МПС – лек автомобил, който на 15.04.2011год. в 20.07 часа се е движил в района, засичан от установката/ не е посочена посоката гр. Варна или София/, със скорост от 126 км/час. От изготвения от установката снимков материал е установено, че въпросното МПС е „Фиат Дукато” с рег. №. Тъй като производителят на системата дава допустима грешка от 3% на засечени скорости над 100 км/ч /вж.приложение към удостоверение за одобрен тип №09.10.4823 на лист 24 от делото/, то контролния орган е определил, че превишението е от 32 км/ч (т.е. определена е скорост на движение от 122.22 км/ч, което е най-благоприятно за нарушителя), над валидното за този участък от 90 км/час.

Видно от приложеното към административно-наказателната преписка (приета и приложена като доказателство по делото) известие за доставяне, описания електронен фиш е получен от жалбоподателя С.А. на 08.08.2012година. Същия е обжалван по реда на чл.59 от ЗАНН вр. с чл.189 ал.8 от ЗДвП в законоустановения четиринадесетдневен срок.

При така установеното от фактическа страна съдът намери от правна страна следното:

При съставянето и издаването на обжалвания електронен фиш са допуснати съществени нарушения на административно-наказателно процесуалните правила, които налагат отмяна на същия. Налице е непълно и неточно описание на нарушението, тъй като не е посочено в коя посока се е движел жалбоподателя с процесното МПС при засичане на превишената скорост. При това са налице различни ограничения за двете посоки, както и съответно приложима материална правна и санкционни разпоредби. Това е нарушение на чл.57ал.1т.5 от ЗАНН.

Видно от материалите по делото първоначално е бил издаден ел. фиш срещу Л. Г. С. в качеството й на управител на  „Транспортна и спедиторска лига” ООД гр.София. Същата е уведомила с писмо, че автомобилът е бил управляван от жалбоподателя С.П.А. при изпълнение на служебните му задължения по транспортиране на пациенти до лечебно заведение.

Видно от снимковия материал, приложен към електронен фиш Серия К №0013825/лист 13 от делото/, управлявания от жалбоподателя автомобил Фиат Дукато” с рег. №ЕН 1843 ВН е МПС със специален режим на движение, оборудван като линейка. При засичане на превишена скорост е бил на такъв режим с подаден светлинен сигнал и вероятно звуков, тъй като е оборудван като линейка. Съгласно чл.92ал.1т.2 от ЗДвП водач на такъв автомобил може да надвишава разрешената максимална скорост на движение, доколкото няма да застраши живот или имущество. В конкретния случай не е доказано да е застрашен нечий живот или пък да е застрашено имущество на конкретно лице. Липсват данни за настъпили вреди. Видно от писмо на управителя на дружеството собственик на автомобила /лист 20 от делото/, линейката е била управляван от жалбоподателя С.П.А. при изпълнение на служебните му задължения по транспортиране на пациенти до лечебно заведение.

С оглед на гореизложеното съдът прие, че неправилно е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателят за извършеното нарушение, тъй като същият като водач на МПС със специален режим на движение, оборудван като линейка се е движил правомерно, въпреки, че скоростта му е била превишена.

С оглед на гореизложените съображения съдът счете, че обжалвания електронен фиш е незаконосъобразен и следва да бъде отменен, поради което и на основание чл.63, ал.1 ЗАНН

 

Р   Е   Ш   И   :

 

ОТМЕНЯ Електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство Серия К №0013825, издаден от ОД на МВР – Велико Търново, с който на С.П.А. с ЕГН:**********,***, за допуснато нарушение по чл.21 ал.1 от ЗДвП, на основание чл.189 ал.4 вр. с чл.182 ал.2 т.4 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 150.00 (сто и петдесет) лева – като незаконосъобразен.   

Решението подлежи на обжалване пред Великотърновския административен съд в 14 дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено и обявено.

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: