Определение по дело №461/2018 на Апелативен съд - Варна

Номер на акта: 515
Дата: 15 август 2018 г.
Съдия: Радослав Кръстев Славов
Дело: 20183001000461
Тип на делото: Въззивно търговско дело
Дата на образуване: 8 август 2018 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                                       515/15.08.2018

гр.Варна, 10.08.2018год.

            Апелативен съд-Варна, търговско отделение, в закрито заседание на десети август 2018год., в състав:

                                                               Председател: Р.Славов  

                                                                    Членове: Н.Дамянова

                                                                           Ж.Димитрова

            като разгледа докладваното от съдия Р. Славов в.т. дело № 461/2018г., намери следното:

Производството е по чл.267 ал.1 от ГПК.

Постъпила е жалба от ЗАД Алианц България АД – ответник   по т.д. № 145/2017год. по описа на ОС-Силистра, срещу постановеното решение по делото с № 43/12.04.2018год., с което ЗАД ”Алианц България” АД ,с ЕИК: ********* със седалище в гр. София и адрес на управление: гр. София, район “Оборище”, Център, бул. ’’Княз Ал. Дондуков" № 59 е осъдено да заплати на С.М.С. с ЕГН:**********,***, сумата от 50000 /петдесет хиляди/ лева представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, вследствие на причинени му множество средни телесни повреди от допуснато ПТП от Б.И.Г., управлявал лек автомобил, за който има валидна застраховка “Гражданска отговорност" със ЗАД "АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ” АД, ведно със законовата лихва, върху така присъдената главница считано от 07.09.2014 година до окончателното изплащане на сумите, сумата от 2142.86 лв., държавна такса и разноски, представляваща част от дължимата за производството държавна такса и част от заплатеното от бюджета на съда възнаграждение на вещо лице съобразно уважената част от исковите претенции, както и на адвокат Д.Г., от Силистренска адвокатска колегия, сумата от 2030 лева адвокатски хонорар изчислен съобразно размера на присъдената сума и чл. 7, ал. 2, т. 4 от НАРЕДБА № 1 от 9.07.2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения., и чл. 38, ал. 2, и § 2а от ЗА.

Счита решението за  неправилно- поради  противоречие с материалния закон и необосновано, по изложени съображения. ..Оснновните са срещу определения размер на съпричиняване, както и срещу определения размер на обезщетение.

 С жалбата се иска решението да бъде отменено в частта му с което дружеството е осъдено да заплати сума над 15 000лв. до присъдения от съда размер  от 50 000лв., преставляваща дължимо обезщетение  за обезвреда  на претърпени неимуществени вреди.

В жалбата са изложени твърдения за неправилност на решението, поради противоречие с разпоредбата на чл.52 ЗЗД, понеже определеният размер е завишен.  Решението е необосновано в обжалваната част, понеже съдът не се е съобразил със заключението на СМЕ, според която болките и страданията са отшумели напълно. В жалбата на дружеството се излага също, че съдът неправилно приел, че е налично съпричиняване в „Малък процент“.  Твърдят, че съпричиняването на пешеходецът е в по-голям от приноса на водача на МПС, освен това твърдят, че съдът е длажен да определи точен и ясен процент, за да може страните да са наясно със становището на съда, респективно да може да защитят своите права и интереси. Оспорват и решението в частта с която въззивникът е осъден да заплати законна лихва до окончателното изплащане на сумите, понеже ищецът не е посочил с ИМ банкова сметка, ***ожност да изпълни своето задължение.

С жалбата се иска решението да бъде отменено в обжалваната част.Жалбата отговаря на изискванията на чл.260 и чл.262 ГПК и е допустима. Насрещната страна не е изразила становище по жалбата.

Съдът намира, че исковата молба следва да бъде приведена в съответствие с разпоредбата на чл.129 ал.4 ГПК, като въззиваеемата страна до съдебно заседание следва да посочи банкова сметка, ***.

Водим от горното, съдът

    О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА за разглеждане въззивната жалба на ЗАД Алианц България АД  с ЕИК: ********* със седалище в гр. София и адрес на управление: гр. София, район “Оборище”, Център, бул. ’’Княз Ал. Дондуков" № 59 срещу решение с № 43/12.04.2018год. постановено по т.д.№ 145/2017год. по описа на ОС-Силистра.

ЗАДЪЛЖАВА  С.М.С. с ЕГН:**********,*** до съдебно заседание да посочи номер на банкова сметка ***, на осн. чл.129 ал.4 ГПК.

НАСРОЧВА производството в о.с.з. на  03.10.2018 год. от 15.00 часа.

ДА СЕ ПРИЗОВАТ страните с препис от настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.