Решение по дело №470/2019 на Районен съд - Мездра

Номер на акта: 184
Дата: 31 юли 2019 г. (в сила от 20 август 2019 г.)
Съдия: Иван Борисов Вътков
Дело: 20191450100470
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 април 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер

 

Година

31.07.2019 г.

Град

М.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Мездренски районен

съд

 

ІІ-ри граждански

състав

 

 

 

 

 

На

 

 

Година

 

 

В публичното заседание на 20.06.2019 год. в следния състав:

 

Председател

ИВАН ВЪТКОВ

 

Съдебни заседатели

 

 

Секретар

Валя Пенова

 

Прокурор                                                                     

 

 

като разгледа докладваното от

Съдия ВЪТКОВ

 

гражданско

дело номер

470

по описа за

2019

година

и за да се произнесе, взе в предвид следното:

И.Б.М., ЕГН ********** *** е предявила иск против П.О.П., с който ищцата моли съда да и предостави на нея упражняването на родителските права върху детето Г.П.П., да се определи местоживеенето на детето при нея на адрес: гр. М., ул. „Х.Б.“ № 84, вх. Б, ет. 3, ап. 9, а на бащата да бъде определен режим на лични отношения с детето – законовия такъв – всяка първа и трета събота и неделя от месеца, без преспиване и един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката, също без преспиване, както и след предварителна уговорка между родителите. И.Б.М., ЕГН ********** *** в качеството си на майка и законен представител на малолетното дете Г.П.П., ЕГН **********, е предявила и иск против П.О.П., ЕГН **********,  с който ищцата моли съда да измени размера на присъдената издръжка по гр. дело № 125/2012 г. на МзРС, която ответника е осъден да заплаща, като увеличи размера на издръжката от 70 лв. на 170 лв. месечно, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от 16.04.2019 г.  до окончателното изплащане.

Ответника в писмения си отговор и в с. з. признава иска за родителски права. Признава и иска за издръжка по основание, но го оспорва по размер.

Правната квалификация на претендираните права е чл. 127 ал. 2 СК и чл. 150 СК.

Събрани са писмени и гласни доказателства. Приложен е социален доклад, изготвен от ДСП М..

Съдът, с оглед събраните по делото доказателства,  приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Тъй като ответника признава иска за родителски права по отношение на малолетното дете Г.П.П., ЕГН **********, същият следва да бъде уважен.

По отношение иска за увеличаване на определената със спогодба по гр. дело № 125/2012 г. на МзРС, която ответника е осъден да заплаща, като се увеличи размера на издръжката за детето Гергана от 70 лв. на 170 лв. месечно, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от 16.04.2019 г.  до окончателното изплащане, съдът намира същия за недоказан, по следните съображения:

В представения по делото социален доклад, изготвен от ДСП М., е констатирано, че детето е родено от съвместно съжителство между страните и е припознато от бащата. До 2010 г. родителите са живели заедно и са полагали грижи за него, но след това се разделили. При посещение в дома на бащата е констатирано че същия живее в собствено жилище, което обстоятелство не се оспорва в процеса, състоящо се от две стаи, кухня, баня и тоалетна. Обзаведено с необходимите мебели и вещи. Пред социалните работници ответника е споделил че притежава експертно решение на ТЕЛК с 72% трайна неработоспособност. Същото е приложено по делото, с определен срок до 01.01.2020 г. Споделил е, че поради влошено здравословно състояние не може да работи, изпитва затруднения при придвижването. Реализира доходи единствено от инвалидна пенсия. Получава и месечна помощ по ЗИХУ в размер на 52.20 лв. Констатирано е още, че грижи понастоящем за детето полага майката, която живее в собствено жилище, за детето има достатъчно пространство, сигурна и безопасна среда за неговото израстване. Майката работи на постоянен трудов договор и не се подпомага от ДСП М..

По делото е приложен протокол от с.з. по гр. дело № 125/2012 г. на МзРС, от който е видно, че съдът е одобрил спогодба между страните по отношение издръжката на детето като е определена такава в размер на 70 лв. месечно начиная от 01.03.2012 г. до настъпване на обстоятелства за нейното изменение или прекратяване.

Ответника е представил експертно решение на ТЕЛК № 0377/19.01.2018 г. с определена 72% трайно намалена работоспособност, със срок до 01.01.2020 г. Представил е и разпореждане на ТП на НОИ Враца, от което е видно, че на същия е отпусната лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване в размер на 169.45 лв., считано от 15.03.2017 г.

Майката е представила удостоверение за доходите си, от което се установява, че същата има средно-месечен доход за последните шест месеца преди предявяване на иска в размер на 989.50 лв.

За да се уважи предявения иск по чл. 150 СК, следва да се докаже съществено изменение на условията, при които е присъдена първоначалната издръжка по отношение нуждите на детето, и възможността на задължения за това родител да я заплаща.

С Постановление № 5/16.11.1970г. на Пленума на ВС и Постановление № 5/31.11.1981г. на Пленума на ВС, които са задължителни за съда, е прието, че възможностите на лицата, които дължат издръжка се определят от техните доходи, имотно състояние и квалификация, а нуждите на лицата, които имат право на издръжка се определят съобразно с обикновените условия за живот на тях, като се вземе предвид възрастта, образованието и други обстоятелства, които имат значение за случая. Двамата родители дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца съобразно възможностите на всеки от тях поотделно, като се вземат предвид и грижите на родителя, при когото се отглеждат, които принципи са установени с разпоредбите на чл. 142 СК и чл. 143 ал. 1 и ал. 2 СК.

Решението на Районен съд – М. по гр. д. № 125/2012 г., с което е определен първоначален размер на издръжката, е в сила от 27.02.2012 г. От постановяване на посочено решение до настоящия момент са изминали 7 години, за които изменението в посочените условия за присъждане на издръжката са най – вече свързани с увеличаване разходите на детето с оглед неговата възраст и нуждата му от храна, облекло, учебници, учебни помагала.

Въз основа на установеното от фактическа страна, съдът намира, че по делото е доказана промяна в обстоятелствата от първоначалното определяне на месечната издръжка в полза на детето Гергана, с оглед  възрастта и нарасналите й нужди след 2012 г., но не е доказана настъпила положителна промяна в обстоятелствата относно възможността на бащата да плаща по-голяма издръжка на детето си. Същият има доход само от инвалидна пенсия в размер на 169.45 лв., страда от заболявания, които възпрепятстват полагането на труд, и това е доход, значително под социалния минимум. Майката реализира доход в размер на почти две минимални работни заплати, и може да поеме издръжката на детето при нарасналите му потребности. При това положение нуждите на детето биха били задоволени така, както то би живяло, ако родителите не бяха разделени.

Доказателства установяващи възможностите на родителя, който не упражнява родителските права да заплаща издръжка в претендирания размер от 170 лв. не са ангажирани. Обстоятелството, че бащата е собственик на недвижим имот не установява такива възможности, а отделно същият не е длъжен да продаде или отдаде под наем имота, за да заплаща издръжка.

При това положение, съдът намира иска за увеличаване на издръжката за недоказан.

Водим от горното, съдът

 

Р   Е    Ш    И :

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете  Г.П.П., ЕГН **********, на майката И.Б.М., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ режим на виждане на бащата П.О.П., ЕГН ********** с малолетното дете Г.П.П., ЕГН **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 08.00 часа до 18.00 часа, както и един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ОТХВЪРЛЯ предявеният от И.Б.М., ЕГН ********** *** в качеството си на майка и законен представител на малолетното дете Г.П.П., ЕГН **********, иск против П.О.П., ЕГН **********,  с който ищцата моли съда да измени размера на присъдената издръжка по гр. дело № 125/2012 г. на МзРС, която ответника е осъден да заплаща, като увеличи размера на издръжката от 70 лв. на 170 лв. месечно, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от 16.04.2019 г.  до окончателното изплащане, като недоказан.

Решението може да се обжалва пред ВрОС в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

      Районен съдия: