Определение по дело №818/2021 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 2685
Дата: 21 октомври 2021 г.
Съдия: Искрена Илийчева Димитрова
Дело: 20217050700818
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 16 април 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

 

____________

 

 

гр. Варна, 21 октомври 2021г.

 

 

Варненският административен съд - VІІІ състав, в закрито заседание на двадесет и първи октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

           

                        Административен съдия: ИСКРЕНА Д.

                                                                                                                                        

като разгледа докладваното от съдията Д. адм.дело № 818 по описа
за 2021год. за да се произнесе, взе предвид:

           

Производството е по реда на чл.145 от Административнопроцесуалния кодекс АПК/, във връзка с чл.215, ал.1 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/.

Образувано е по жалба на С.Г.П., ЕГН: **********,***, чрез адв.Т.Т. - САК, против Виза за проектиране на главния архитект на район „Одесос“, Община-Варна, за изготвяне на проект за „Подземни гаражи и паркоместа и надземни паркоместа в УПИ Х-11а, 11, 12, 13, кв.133 /ид.10135.1506.238/ по плана на 7 м.р. Варна, ***, в съответствие с показаното с червен пунктир на копието /извадката/ от действащия ПУП.

С молба С.д. № 15167/1.10.2021г. от кмета на район „Одесос“ и гл.архитект на район „Одесос“, е направено искане като ответник по делото да бъде конституиран главния архитект на Община-Варна, който е компетентен да издава, подписва и подпечатва виза за проектиране на строежи от трета категория, както и да бъде заличен като ответник гл.архитект на район „Одесос“. Сочи се, че обжалваната виза за проектиране е изготвена от дл.лице на район „Одесос“, но е подписана и подпечатана от гл.архитект на Община-Варна арх.Бузев, съгласно неговите правомощия по закон.

Молбата е основателна.

Съгласно чл.140, ал.7 от ЗУТ, визата за проектиране се издава от главния архитект на общината, съответно от областния управител, от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Съгласно §1, ал.4 от ДР на ЗУТ, главният архитект на общината може да предостави свои функции по този закон на други длъжностни лица от общинската администрация, притежаващи пълна проектантска правоспособност или които имат необходимия стаж за придобиването ѝ. В случая визата е подписана и подпечатана от гл.архитект на Община-Варна, поради което неправилно съдът при конституиране на страните с Определение № 1280/31.05.2021г. е конституирал като ответник главния архитект на Район „Одесос“. Същият следва да бъде заличен и вместо него като ответник да се конституира главния архитект на Община-Варна.

С Определение № 2471/4.10.2021г. съдът е конституирал като заинтересована страна в производството Р.Л.С. - гражданин на САЩ, род. на ***г. в гр.Рали, Северна Каролина, САЩ. По отношение на същия е установено, че няма постоянен и настоящ адрес на територията на страната, поради което след конституирането му следва да бъде уведомен за с.з. по реда на чл.48, ал.1 от ГПК, вр.чл.144 от АПК - чрез публикация в Държавен вестник. В тази връзка на жалбоподателката е указано, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да представи доказателство за внесена държавна такса в размер на 20,00лв. за публикуване на съобщение в Държавен вестник до заинт.страна Р.Л.С..

Задължението е изпълнено с молба С.д. № 15416/21.10.2021г., поради което заинтересованата страна Р.Л.С. - гражданин на САЩ, да се уведоми по реда на чл.48, ал.1 от ГПК, вр.чл.144 АПК - чрез публично обявление в Държавен вестник.

Със същата молба - С.д. № 15416/21.10.2021г., жалбоподателката представя и доказателства за внесен депозит за допуснатата по делото СТЕ, поради което следва да бъде назначено вещо лице за изпълнение на поставените задачи.

С Определение № 2551/11.10.2021г. съдът е конституирал като заинтересована страна О.В. - гражданин на Украйна, род. на ***г. в Украйна, с ЛНЧ **********,***-р П. Скорчев № 7, ет.2, ап.6 и е изискал от Дирекция „Миграция“ ОДМВР-Варна информация относно актуалния статут на лицето - вид разрешено пребиваване, номер на документ, срок на валидност, в т.ч. декларираните от лицето адреси за пребиваване на територията на РБ.

В тази връзка е постъпил отговор С.д. № 15403/21.10.2021г. според който Сарова О. е със статут на продължително пребиваващ чужденец на територията на България до 30.06.2022г. На 22.11.2019г. Сарова е сключила граждански брак с българския гражданин Цанко Н. Саров, след което приема фамилията на съпруга си. Преди това е била с имена В.О.. На 22.06.2021г. пред Дирекция „Миграция“ при ОДМВР-Варна е заявила адрес на пребиваване гр.Варна, ул.Бачо Киро № 20, ет.3, ап.4.

С оглед така постъпилата информация следва да се допусне изменение досежно имената на заинтересованата страна, като в списъка на призованите страни се отрази О. Сарова. Същата следва да бъде призована на посочения от Дирекция „Миграция“ при ОДМВР-Варна адрес на пребиваване.

            Водим от горното, Варненският административен съд, VІІІ-ми състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАЛИЧАВА като ответник по делото гл.архитект на район „Одесос“.

 

КОНСТИУТИРА като ответник по делото гл.архитект на Община-Варна, който да бъде своевременно призован за насроченото открито съдебно заседание.

 

ДА СЕ ВЪРЧИ на главния архитект на Община-Варна препис от жалбата и уточняващите я молби, с указания, че в 14-дневен срок от получаване на съобщението може да представи писмен отговор по жалбата, да направи доказателствени искания и да изрази становище по назначената от съда служебно СТЕ, в т.ч. да сочи допълнителни въпроси към вещото лице.

 

ДА СЕ УВЕДОМИ заинтересованата страна Р.Л.С. - гражданин на САЩ, по реда на чл.48, ал.1 от ГПК, вр.чл.144 АПК - чрез публично обявление в Държавен вестник.

 

УКАЗВА на деловодителя на състава, че в случай че след уведомяване на заинтересованата страна по реда на чл.48, ал.1 ГПК същата не се яви за получаване на книжата по делото, следва да докладва делото за назначаване на особен представител, на основание чл.29, ал.3 от ГПК.

 

ДА СЕ КОРИГИРА т.77 от списъка на призованите лица, като в същия вместо О.В. се впише О. Сарова.

 

ДА СЕ ПРИЗОВЕ заинтересованата страна О. Сарова на посочения адрес в отговора на Дирекция „Миграция“ при ОДМВР-Варна С.д. № 15403/21.10.2021г.

 

НАЗНАЧАВА за вещо лице арх.инж. Радинка Стойкова, която да бъде уведомена за изпълнение на задачите по допуснатата СТЕ, след като изтекат сроковете за представяне на становища по задачите от страните.

 

При неизпълнение в срок производството ще бъде прекратено!

 

 

Административен съдия: