Определение по дело №908/2024 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 3125
Дата: 9 август 2024 г.
Съдия:
Дело: 20247150700908
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 5 август 2024 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 3125

Пазарджик, 09.08.2024 г.

Административният съд - Пазарджик - X тричленен състав, в закрито заседание в състав:

Съдия: МАРИЯ ХУБЧЕВА

като разгледа докладваното от съдията Мария Хубчева административно дело908/2024 г. на Административен съд - Пазарджик, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 64, ал. 2 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС).

Образувано е по жалба на Б. В. Л. от с. Елшица, [улица], [адрес] против решение за избор на кметски съветници, обективирано в протокол от 02.08.2024 год. на Общо събрание на населението на с. Елшица. В първоначалната жалба се излагат оплаквания за нарушение на процедурата по провеждане на избора, а именно: липса на кворум при провеждане на избора за кметски съветници; не е обяснено на избирателите, че имат право да гласуват само за петима кандидати от предложените седем и всеки е гласувал хаотично; не е поставена кандидатурата на жалбоподателя от тричленна комисия, избрана да проведе общото събрание. Жалбоподателят е посочил, че иска съдът да обяви решенията, взети без кворум, от общото събрание за нищожни.

В последваща жалба, наименована „заявление“ от 06.08.2024 год. жалбоподателят сочи, че при избора не е спазено изискването да има урна и помещение с параван, за да може избирателите да гласуват тайно, поради което е налице нарушение на проведената процедура.

С друго допълнение към жалбата, отново наименовано „заявление“ от 08.08.2024 год. жалбоподателят сочи, че обявата на кмета на с. Елшица е неправилно озаглавена обява, а е следвало да бъде наименована решение, с оглед изискването на ЗПУГДВМС.

Направено е доказателствено искане за снемане на обяснения, но предвид характера на настоящото съдебно-административно производство съдът следва да приеме, че Л. иска да бъдат допуснати до разпит свидетелите Ж. Г. – Кмет на Община Панагюрище и Д. К. – Председател на ПК на Местно самоуправление и законност при Общински съвет – Панагюрище.

На 09.08.2024 год. е постъпила още една жалба от Б. В. Л., в която обобщава всичките си оплаквания досежно оспореното решение.

В изпълнение на Определение № 3113 от 08.08.2024 год. постановено по настоящото дело жалбоподателят е внесъл дължимата държавна такса в размер на 10,00 лева по сметка на Административен съд – Пазарджик.

От ответната страна – Общо събрание на населението на с. Елшица, представлявано от Председателя му, е представена административната преписка и становище по жалбата.

След извършена проверка на редовността на подадената жалба съдът констатира, че същата е депозирана от надлежната страна, при наличието на правен интерес и отговаря на изискванията на АПК, с оглед на което делото следва да се насрочи за разглеждане в открито съдебно заседание, като се разпредели и доказателствената тежест между страните в процеса.

Воден от горното, съдът,

О П Р Е Д Е Л И:

КОНСТИТУИРА страните в производство, както следва:

-жалбоподател: Б. В. Л. от с. Елшица, [улица], [адрес]

-ответник: Председателят на Общо събрание на населението на с. Елшица

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 12.08.2024 г. в 13:30 часа.

УКАЗВА на жалбоподателя, че на основание чл. 154, ал. 1 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК носи доказателствена тежест за установяване съществуването на фактите и обстоятелствата, изложени в жалбата, от които черпи благоприятни за себе си правни последици.

УКАЗВА на ответника, че на основание чл. 170, ал. 1 АПК носи доказателствената тежест за установяване съществуването на фактическите основания, посочени в обжалвания административен акт, както и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

УКАЗВА на ответника, че с оглед оплакванията, наведени от жалбоподателя, за нищожност на оспореното решение, трябва да установи спазване изискванията на ЗПУГДВМС относно свикването на общото събрание на населението на с. Елшица, включително и да представи доказателства от колко човека се състои населението на с. Елшица ( с постоянен или настоящ адрес) и каква част от тях са на възраст, позволяваща им да гласуват в общото събрание, както и списък на лицата, присъствали на общото събрание.

ДОПУСКА ДО РАЗПИТ СВИДЕТЕЛИТЕ:

-Ж. Г. – Кмет на Община Панагюрище и

-Д. К. – Председател на ПК на Местно самоуправление и законност при Общински съвет – Панагюрище.

Да се призоват страните – чрез пълномощниците им, вкл. и по телефона, както и допуснатите до разпит свидетели.

Определението да се съобщи НЕЗАБАВНО на страните.

Определението не подлежи на обжалване.

Съдия: