Решение по дело №816/2019 на Районен съд - Габрово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 18 септември 2019 г. (в сила от 17 октомври 2019 г.)
Съдия: Радосвета Добрева Станимирова
Дело: 20194210100816
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 24 април 2019 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ №362

Гр. Габрово, 18 септември 2019 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЙОНЕН СЪД Габрово в открито съдебно заседание на 17 септември  две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Съдия: РАДОСВЕТА станимирова

 

при секретаря ина георгиева, като разгледа докладваното от съдия станимирова Гр. д №  816 по описа за 2019 г. на ГРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по искова молба на Николай Ярославов Данков, ЕГН**********, род. на *** г., и Симона Ярославова Данкова, ЕГН**********, род. на ***г., малолетни, представлявани от майка си - законен представител ПАВЛИНА ИВАНОВА ДАНКОВА, ЕГН**********,***, чрез адвокат Пламен Кирилов Киров,***, ЕГН**********, с адрес *** 29, тел. ********** срещу ЯРОСЛАВ НЕДЯЛКОВ ДАНКОВ, ЕГН**********,***;

 

Ответната страна не е подала отговор в срок.

 

В  ИСКОВАТА МОЛБА се твърди, следното: Ответникът е баща на двамата малолетни заявители. Те, след развод постановен от съда през 2015 г., живеят с майка си - техен законен представител. Ответникът дължи издръжка по силата на закона. Той има възможностите да плаща издръжка в размер от по 750 лв. месечно, за всяко от двете деца, до края на всеки календарен месец, и е потвърдил писмено това обстоятелство, вкл. и размера на издръжката, в Договор от 01. 07. 2015 г. сключен с майката- законен представител на заявителите. Страните договорили и обезщетение в размер на законната лихва, върху просрочените суми за издръжка, което се начислява автоматично до погасяването на просрочената сума. През 2019 г. длъжникът е преустановил плащането на издръжките. Същите са периодични плащания с неустановен срок на дължимост /до отпадане на основанието за дължимостта им/. Това обуславя правния интерес на заявителите като кредитори, да предявят претенция пред съда за присъждане на търсените суми. Законният им представител - майка им, предявила правата им по реда на чл. 410 ГПК, но съдът отхвърлил заявлението за издаване на заповед за изпълнение и постановил едномесечен срок за предявяване на вземането си. Производството е по ч.г.д. 483 / 2019 г. на същия съд. Тъй като липсва осъждане /не е издавана заповед за изпълнение/, считам че настоящият иск следва да е осъдителен. Всички доказателства относими към спора, са приложени по същото ч.г.д.

 

иска да се осъди ответника ЯРОСЛАВ НЕДЯЛКОВ ДАНКОВ, да плаща ежемесечна издръжка за децата си: Николай Ярославов Данков, род. на *** г., и Симона Ярославова Данкова, род. на *** г.,  чрез законния им представител - майка им ПАВЛИНА ИВАНОВА ДАНКОВА, считано от депозиране на този иск в съда, до края на всеки пореден календарен месец, до отпадане на основанието за плащане, в размер от по 750 лева за всяко от децата; ведно със законната лихва за забавено плащане /в случай на забавяне/, до изплащането на забавената сума и да присъдите в полза на ищците разноските по делото.

 

ответната  страна не взема становище  в писмен отговор, но в съдебно заседание депозира  писмени становища делото да се реши съобразно представените доказателства.

 

Съдът, като прецени поотделно и съвкупност събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

 

Видно от приложените дела детето Николай, роден на 7-6-2005 г., в момента е на 14 навършени години, а детето Симона,  родена на 19-11-2010 г., в момента е на 8 навършени години.

По  гр.д.1127/2015 г. на ГРС, страните са споразумели  да  заплаща   издръжка  по 100 лв на всяко от децатав 120 лв., считано от 1-04-2013 г.- решение №220/23-6-2015 г. , в сила от 23-6-2015 г.

От тогава  към настоящия момент са изминали около 4 години. Няма данни за доходите на родителите по това време.

По делото се събраха доказателства, че майката  има среден месечен доход за 2108 г. в размер на 493,98 лв., а бащата е получил средно месечно възнаграждение  за 2018 г. 1845,74 лв.

Многобройните договори от 2015 г. между родителите за заплащане на издръжки на децата, намиращи се в приложените дела, не доказват възможност за заплащане на издръжки към момента

 

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че са налице  изменения  на обстоятелствата, при които е определена издръжката на  детето.

 

С нарастването на възрастта нуждите от храна и облекло безспорно са се увеличили.

С оглед на изложеното относно нуждата от издръжка и възможностите на родителите  на детето Николай следва да се определи  обща месечна издръжка в размер на  300 лв., като бащата следва да поеме по голямата част от нея  в размер на  200 лв.,  а остатъка  от  издръжката  следва да се поеме от майката, ведно с непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на детето до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване ведно със законната лихва  за всяка просрочена вноска.

С оглед на изложеното относно нуждата от издръжка и възможностите на родителите  на детето Симона следва да се определи  обща месечна издръжка в размер на  250 лв., като бащата следва да поеме по голямата част от нея  в размер на  175 лв.,  а остатъка  от  издръжката  следва да се поеме от майката, ведно с непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на детето до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване ведно със законната лихва  за всяка просрочена вноска.

Така  определените размери на издръжките са в нормативните граници съгласно чл. 142, ал. 2 от СК- минимална издръжка на едно дете  следва да е поне ¼ от размера на МРЗ.

Увеличения размер на издръжките ще се дължи от датата на подаване на исковата молба –-24-4-2019 г.

В останалата част исковете следва да се отхвърлят, като неоснователни и недоказани.

Следва да се допусне предварително изпълнение на решението в уважената част на основание чл. 242, ал.1  от ГПК.

 

 такси   и разноски

Ответникът следва да бъде осъден да заплати ДТ върху  увеличението на издръжката  в размер 252 лв.  по сметка на ГРС.

Ищцовата страна не е извършила разноски по делото и такива не следва да й се присъждат.

 

Водим от горното съдът

РЕШИ:

ИЗМЕНЯ РАЗМЕРА на издръжките, определени с Решение № 220/23-6-2015г. по гр. д. 1127 Б/2015  г.  на РС Габрово както следва:

 

ОСЪЖДА ЯРОСЛАВ НЕДЯЛКОВ ДАНКОВ, ЕГН**********,***; да заплаща на Николай Ярославов Данков, ЕГН**********, действащ със съгласието на майка си ПАВЛИНА ИВАНОВА ДАНКОВА, ЕГН**********,***, чрез адвокат Пламен Кирилов Киров,***, ЕГН**********, с адрес *** 29, тел. **********; ежемесечна издръжка  в размер на 200 лв., считано от датата на завеждане на иска – 24 април 2019 г. ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на законно основание за прекратяването или изменяването на същите, на основание чл.150 от СК.

 

ОСЪЖДА ЯРОСЛАВ НЕДЯЛКОВ ДАНКОВ, ЕГН**********,***; да заплаща на Симона Ярославова Данкова, ЕГН**********, чрез майка си ПАВЛИНА ИВАНОВА ДАНКОВА, ЕГН**********,***, чрез адвокат Пламен Кирилов Киров,***, ЕГН**********, с адрес *** 29, тел. **********; ежемесечна издръжка  в размер на 175 лв., считано от датата на завеждане на иска – 24 април 2019 г. ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на законно основание за прекратяването или изменяването на същите, на основание чл.150 от СК.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в уважителната му  част на основание чл. 242 от ГПК.

 

ОТХВЪРЛЯ предявените искове в останалата част, като неоснователни и недоказани.

 

ОСЪЖДА ЯРОСЛАВ НЕДЯЛКОВ ДАНКОВ, ЕГН**********,***;  да заплати ДТ в размер на  252 лв. по сметка на ГРС.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ГОС в двуседмичен  срок  от 2 октомври 2019 г.  

  

 

 

 

СЪДИЯ: