Присъда по дело №759/2009 на Районен съд - Свиленград

Номер на акта: 33
Дата: 5 февруари 2010 г. (в сила от 22 февруари 2010 г.)
Съдия: Добринка Димчева Кирева
Дело: 20095620200759
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 16 октомври 2009 г.

Съдържание на акта

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

             

                                         05.02.2010г. гр.Свиленград

 

 

      В    И  М  Е  Т  О    Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

 

             Свиленградският Районен Съд наказателна колегия в публичното

заседание на пети февруари през две хиляди и десета година, в състав :     

      

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:ДОБРИНКА КИРЕВА

                                                                                Съдебни заседатели:                

                                                                             С.П.

                                                                          Г.С.

                                                                                                                                                                            

при секретаря Н.С. и в присъствието прокурора Г. П.като разгледа докладваното от съдия Кирева НОХД № 759 по описа за 2009г.,

 

П Р И С Ъ Д И :

 

                І. ПРИЗНАВА подсъдимият          Г.С.Н.  - роден на ***г***, български гражданин от ромски произход, живущ ***0Б, неженен, осъждан, без образование, но може да полага подпис, безработен, ЕГН **********

 

за ВИНОВЕН в това, че:

        на 02.08.2009г. от магазин на главен път Е-80,чрез повреждане на преграда/ входна дървена врата с метално покритие /здраво направена за защита на имот, отнел чужди движими вещи - 2 чифта мъжки сандали, 3 чифта мъжки чехли с препаска между пръстите от изкуствена кожа, 7 чифта мъжки чехли с тънка подметка, 1 чифт маратонки марка “XCESS”, 3 броя мъжки панталони,седем осми и три броя парфюми от по 100 мл.- “Предатор”, “Карлос моя” и “Нико”, на обща стойност 234.90 лева - от владението на Н.Л.Г. ***, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено повторно и случаят е немаловажен -престъпление по чл.195 ал.1 т.3  предл. Второ и т.7, вр. чл.194 ал.1, вр.чл.28 ал.1   от НК     

 поради което и на основание престъпление по чл.195 ал.1 т.3  предл. Второ и т.7, вр. чл.194 ал.1, вр.чл.28 ал.1   от НК      ,вр.с чл.58а , вр. чл.55, ал.1,т.1 от НК го ОСЪЖДА на „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от 6/шест/ месеца.

 

          На основание чл.61,т.2 във вр.с. чл.60,ал.1от ЗИНЗС следва да изтърпи  наказанието при  „Строг” режим в затворническо общежитие от закрит  тип   .

 

          ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА- мъжки панталон, бежов на цвят, три четвърти дължина с бяла връзка и етикет с надпис „Спорт” и надписите на циповете”GINGPIN ДА СЕ ВЪРНЕ на собственика  им Н.Л.Г. *** или на упълномощено от нея лице.

         На основание чл.189,ал.3 от НПК , ОСЪЖДА Г.С.Н. ЕГН ********** ,да заплати направените по делото разноски за вещо лице в размер на  35 лева

                   Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен Съд- Хасково в 15-дневен срок, считано от днес.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:..........................

                                                                     (Добринка Кирева)

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                                                  1…………………….

 

 

                                                                  2………………………

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдържание на мотивите

 

 

 

М О Т И В И

към ПРИСЪДА №…… от  05.02.2010 година

по НОХД №759/ 2009 година на Районен съд – Свиленград

 

град Свиленград, 05.02.2010 година

 

С Обвинителен акт по Досъдебно производство № 332/ 2009 година по описа на РУ на МВР - Свиленград, преписка с вх.№756/2009 година по описа на Районна прокуратура – Свиленград, Г. П.– Зам.Районен Прокурор при Районна прокуратура – Свиленград повдига обвинение на:

      Г.С.Н.  - роден на ***г***, български гражданин от ромски произход, живущ ***0Б, неженен, осъждан, без образование, но може да полага подпис, безработен, ЕГН **********, за това, че на 02.08.2009г. от магазин на главен път Е-80,чрез повреждане на преграда/ входна дървена врата с метално покритие /здраво направена за защита на имот, отнел чужди движими вещи - 2 чифта мъжки сандали, 3 чифта мъжки чехли с препаска между пръстите от изкуствена кожа, 7 чифта мъжки чехли с тънка подметка, 1 чифт маратонки марка “XCESS”, 3 броя мъжки панталони,седем осми и три броя парфюми от по 100 мл.- “Предатор”, “Карлос моя” и “Нико”, на обща стойност 234.90 лева - от владението на Н.Л.Г. ***, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено повторно и случаят е немаловажен -престъпление по чл.195 ал.1 т.

          В съдебно заседание подсъдимия Г.С.Н. и служебния му защитник – адвокат Е.М., заявяват, че признават изцяло фактите, изложени в обстоятелствената чат на Обвинителния акт, като дават съгласието си в хода на съдебното следствие да не се събират доказателства за тези факти.

Прокурор П.поддържа повдигнатото обвинение и дава съгласието си делото да бъде разгледано по реда на глава ХХVІІ от НПК – съкратено съдебно следствие.

На основание чл.372, ал.4, вр.чл.371, т.2 от НПК, Съдът, след като взе предвид, че самопризнанията на подсъдимия се подкрепят от събраните в досъдебното производство доказателства, с Определение обяви, че ще ползва самопризнанията, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на Обвинителния акт.

Фактите, на основание които Съдът постанови Присъдата си, се свеждат до следната, изложена в Обвинителния акт, фактическа обстановка:

 

         Свид.Н. Л.Г. имала магазин на Главен път Е-80 преди ГКПП”Капитан Андреево”, който представлявал фургон и еднолична фирма ЕТ”Н. Л.”. Магазина бил разделен на две части – складово помещение намиращо се  отзад и предна част където имало рафтове с изложената стока.В складовото помещение се влизало през странична метална врата, която заключвала със синджир и катинар.Г. сама обслужвала магазина си, като в него си имала и легло и се прибирала у дома си само в неделния ден вечерта.         На 02.08. 2009 год. свид.Г. била в магазина си до 21.00 часа, след което заключила и се прибрала у дома си в Свиленград.

         На 03.08.2009 год. сутринта като отишла в магазина установила, че железния синджир на вратата е скъсан и тя го прибрала.Минала от задната страна на фургона и на пътечката видяла четири празни кутии от парфюм, като единият пълен флакон бил там, а друте три липсвали.След това видяла отворената врата на складовото помещение, като резето на вратата стърчало, а пантата на вратата била изкривена.Веднага Г. ***.Установила, че от магазина липсват два чифта мъжки сандали от изкуствена кожа, 3 чифта мъжки чехли с препаска между пръстите от изкуствена кожа, 7 чифта мъжки чехли с тънка подметка, 1 чифт маратонки марка „ХСЕSS”, 3 бр.мъжки панталони, седем осми-мръсно бели на цвят, три броя парфюми с марки „Предатор”, „Карлос моя” и „Нико”, които обаче не били оригинални и закупени от Димитровград.

         Извършен бил оглед на местопроизшествието при което са открити годни дактилоскопни следи.

         Установено било от проведените оперативно- издирвателни мероприятия, че извършител на деянието бил подс. Г.С.Н..

         На 02.08.2009 год. около 21-22.00 часа подс.Г.С.Н. бил в близост да магазина и видял, че собственичката Г. заключила магазина и си тръгнала. Подс.Н. решил да влезне в магазина и прескочил металната ограда водеща от задния край на магазина. Дръпнал бравата на вратата при което тя се счупила и проникнал в магазина, като в едно от помещенията светела електрическа лампа. Влезнал в помещението където Г. извършвала продажбите откъдето взел мъжки сандали, мъжки панталони, маратонки и други вещи.

       Същата вечер подс.Н. *** Андреево с братовчед си – свид.И.Г., където играли на карти. Преди да си тръгне подс.Н. подарил на свид.Г. чисто нов мъжки панталон, бежов на цвят, три четвърти дължина с бяла връзка и етикет с надпис „Спорт” и надписите на циповете”GINGPIN”.

       Същият панталон е предаден с протокол на водещия разследването полицай и приложен като веществено доказателство по ДП.

       Въпреки положените усилия по време на разследването не са били издирени останалите вещи предмет на престъплението.

       Видно от показанията на свид. К.,*** по време на предварителната проверка свид.Г. подробно му е обяснил кога, как и къде е му е бил предаден панталона от подс.Н..

      Видно от заключението на вещото лице по назначената оценъчна експертиза общата стойност на откраднатите вещи - два чифта мъжки сандали от изкуствена кожа, 3 чифта мъжки чехли с препаска между пръстите от изкуствена кожа, 7 чифта мъжки чехли с тънка подметка, 1 чифт маратонки марка „ХСЕSS”, 3 бр.мъжки панталони, седем осми-мръсно бели на цвят, три броя парфюми с марки „Предатор”, „Карлос моя” и „Нико” към момента на извършване на деянието от подс.Н. е в размер на 234.90 лева.

      Видно от заключението на вещото лице по назначената по ДП дактилоскопна експертиза намерената и иззета на 03.08.2009 год. при оглед на местопроизшествието – магазина на ЕТ”Н. Л.”, находящ се край главен път Е-80 в отсечката между ГКПП”Капитан Андреево” и с.Капитан Андреево, обл.Хасково и собственост на свид.Н. Л.Г. е оставенао от безименния пръст на дясната ръка на подс.Г.С.Н. с ЕГН **********

       Видно от приложеното свидетелство и бюлетини за съдимост обв.Н. е осъждан многократно,за престъпления против собствеността,като настоящото деяние е извършено повторно.

 

При така изяснената фактическа обстановка Съдът достигна до единствено възможния и несъмнен извод, че с действията си подсъдимия Н. е осъществил със­тава на престъплението чл. 195 ал.1 т.3 пр.второ и т.7, вр.чл. 194 ал.1 вр.чл. 28 ал.1 от НК.

 От субективна страна деянието е извършено от подсъдимия при пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2, хипотеза 1-ва от НК. Разбирал е свойството и значението на извършеното и е могъл да ръко­води постъпките си. Извършил е деянието в състояние на вменяемост. Съзнавал е общественоопасния характер на извър­шеното от него деяние, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и е искал тяхното настъпване. Действал е с ясното съзнание, че тези вещи не са му принадлежали и са чужди, но въпреки това ги е отнел и присвоил, като е целял именно това.

От обективна страна -  на 02.08.2009г. от магазин на главен път Е-80,чрез повреждане на преграда/ входна дървена врата с метално покритие /здраво направена за защита на имот, отнел чужди движими вещи - 2 чифта мъжки сандали, 3 чифта мъжки чехли с препаска между пръстите от изкуствена кожа, 7 чифта мъжки чехли с тънка подметка, 1 чифт маратонки марка “XCESS”, 3 броя мъжки панталони ,седем осми и три броя парфюми от по 100 мл.- “Предатор”, “Карлос моя” и “Нико”, на обща стойност 234.90 лева - от владението на Н.Л.Г. ***, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено повторно и случаят е немаловажен.

Подсъдимият    Г.С.Н.  - роден на ***г***, български гражданин от ромски произход, живущ ***0Б, неженен, осъждан, без образование, но може да полага подпис, безработен, ЕГН **********.

При индивидуализацията и конкретизацията на наказателната отговорност на подсъдимия, Съдът взе предвид като смекчаващо вината обстоятелство направеното самопризнание , което  обективно е допринесло за ангажиране на неговата наказателна отговорност, а като отегчаващи вината обстоятелства отчете, установеното трайно престъпно поведение във връзка с извършване на престъпления против собствеността и предишните му осъждания и лошите характеристични данни.

        С оглед на гореизложеното и съгласно разпоредбата на чл.373, ал.2 от НПК,  Съдът постанови Присъдата си, с която призна подсъдимия за виновен и му наложи справедливо наказание при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно “Лишаване от свобода”  за срок от 6  месеца, което следва да изтърпи ефективно, предвид неприложимостта на чл.66 от НК ,като на основание чл.61,т.2 във вр.с. чл.60,ал.1от ЗИНЗС следва да изтърпи  наказанието при  „Строг” режим в затворническо общежитие от закрит  тип   .

Определеното при горепосочените съображения наказание, Съдът намира за една адекватна на извършеното престъпление санкция и необходима за постигане на предвидените в чл.36 от НК цели, а именно - да се поправи и превъзпита осъдения към спазване на законите и добрите нрави, да се въздействува предупредително върху него и да му се отнеме възможността да върши други престъпления, да се въздействува възпитателно и  предупредително върху другите членове на обществото.

       Като взе впредвид,че призна подсъдимият за виновен в извършване на престъплението по което е привлечен да отговаря,съдът на основание чл.189,ал.3 от НПК  осъди подсъдимия  Г.С.Н.  , да заплати направените по делото разноски за вещо лице в размер на  35 лева.

      

 

    Мотивиран от гореизложеното Съдът постанови Присъдата си.

 

                  

        

                              Районен  Съдия:…………….

 

                                             / Добринка Кирева /

 

                          Съдебни заседатели:1……………………

 

                                                           2…………………….