Определение по дело №85/2019 на Окръжен съд - Силистра

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 5 април 2019 г.
Съдия: Теодора Василева Василева
Дело: 20193400500085
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 25 март 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

 

05.04.2019год.                                                                         гр.Силистра

 

СИЛИСТРЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД                                  граждански състав

 

На пети април                                                                           2019година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТЕОДОРА ВАСИЛЕВА

 

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ: ВИОЛЕТА АЛЕКСАНДРОВА

 

                                                                      ДОБРИНКА СТОЕВА

 

Секретар ДАНАИЛА ГЕОРГИЕВА

        

Сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

ВГр.Дело №85 по описа на съда за 2019год.

 

         На именното повикване в 11:00часа се явиха:

         Жалбоподател: М.М.К. – редовно призована, не се явява. Не се явява и адв.А.Я.Г. – АК – ВАРНА и адв.В.Ж.М.А. ***.

         Жалбоподател: А.Р.К. –  редовно призован, не се явява. Не се явява и адв.А.Я.Г. –  АК – ВАРНА и адв.В.Ж.М.А. ***.

         Ответник: П.А.К. –  редовно призована, явява се лично и с адв.И.С.Р. *** – надлежно упълномощена и приета от съда от днес.

         Ответник: П.Х.П. –  редовно призован, явява се лично и с адв.И.С.Р. *** – надлежно упълномощена и приета от съда от днес.

         Контролираща страна: ДИРЕКЦИЯ „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ“ – СИЛИСТРА – редовно призовани, не се явява законен представител. Не се явява и юриск.ИВАЙЛО ЗАХАРИЕВ.

 

 

СЪДЪТ се оттегля на съвещание, след което ще се произнесе с Определение.

 

СЪДЪТ, като взе предвид постъпилата жалба от М.М.К., ЕГН ********** и А.Р.К., ЕГН ***********, и двамата чрез процесуален представител, както и отговорът от П.А.К., ЕГН ********** и П.Х.П., ЕГН **********, и двамата чрез процесуален представител, както и становището на процесуалния представител на ответниците в днешното съдебно заседание и данните по делото постанови следното

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е:

 

Предявена е въззивна частна жалба от М.М.К., и А.Р.К., чрез адв.А.Г. – АК – Варна, против Определение №83 от 25.02.2019г., постановено Гр.Дело № 222/2019г. по описа на Районен съд –  Силистра, с което съдът е РАЗПОРЕДИЛ връщането на детето А.М. П. Х. На родителите й П.А.К. и П.Х.П.  на адрес  РАЗПОРЕДИЛ Е  връщането на детето да стане по административен ред, за което следва да бъдат сезирани органите на  РУ на МВР гр. Силистра.Жалбоподателите считат, че определението е постановено при нарушение на съдопроизводствените правила, в противоречие с доказателствата по делото, поради което е незаконосъобразно и молят да бъде отменено . В съдебно заседание жалбоподателите не се явяват лично, както и техният процесуален представител. Няма налице данни за промяна на становището им по жалбата.

По делото  е постъпил писмен отговор от ответниците П.А.К. и П.Х.П., чрез процесуален представител,  съгласно което считат жалбата за неоснователна, молят да бъде потвърдено обжалваното определение. Същото становище се поддържа и в с.з. чрез процесуален представител.

СЪДЪТ, като съобрази доводите на страните и данните по делото, приема за установено следното:

Делото е образувано пред Районен съд – Силистра, въз основа на искане с правно основание чл.126 от СК, като молителите П.А.К., и П.Х.П., молят да бъде разпоредено връщане на детето А. М.П. Х, в семейството им от М.М.К., и А.Р.К., които са родители на П.А.К.,

По делото са приложени доказателства, от които се установява по безспорен начин, че от 10.02.2017г. детето не живее в дома на родителите си, което положение продължава и до настоящия момент. По делото няма данни, че на родителите са наложени ограничения в изпълняване на родителските им функции, да са с лишени или ограничени родителски права или да са в невъзможност по физически или психически причини да изпълняват родителските си задължения. В тази насока допълнителен довод е и фактът, че те се грижат за още едно свое дете и няма данни да имат проблем с отглеждането и възпитанието му.

При това положение, безспорно е, че детето е отклонено от местоживеенето си по адрес на родителите си. Както казва и Районен съд – Силистра, независимо дали в началото детето се е самоотклонило по собствено желание или е било отклонено, към настоящия момент единственият важен факт е този, че всички усилия на родителите да върнат детето в семейството по други начини са останали безплодни, а детето без основание за това не живее със своите родители.

От приложените писмени доказателства и разпитът на свидетелите пред първата инстанция, Районен съд – Силистра е направил извод, че родителите притежават необходимия родителски капацитет да отглеждат и възпитават децата си, като не създават никакви пречки или рискове по отношение на тяхното развитие. Поредица от експертизи, психологически изследвания и заключения дават на съда основание да приеме, че детето А. – М. е дълбоко манипулирано до такава степен, че към днешна дата за психическото му развитие има сериозни рискове от наличие на заболяване, като пред настоящата инстанция се представиха доказателства, че то страда от посттравматичен стрес в последната година.

Събитията от последното денонощие, за които информация изнесе процесуалният представител на ответниците, допълнително създават впечатление, че детето е подложено на неимоверен риск за психическото и физическото си развитие, поради обстоятелствата, в които е поставено през последните две години, особено през последния месец.

По устно изявление на родителите в съдебно заседание детето не посещава училище от 26.02.2019г., като стои затворено, а през последното денонощие със съдействието на органите на МВР е било предадено на отдел „Закрила на детето“, които с административни механизми са поели ангажимент да се грижат за него.

Подобно отношение, считано от ответниците като грижа за детето, е нанесло неизлечими щети по отношение на психиката му и налага същото незабавно да бъде изведено от досегашната си среда и бъде върнато на родителите си.

Съдът счита, че следва да постанови определение в този смисъл, тъй като не е постъпило искане пред съда детето да бъде предадено на други органи или лица, освен на своите родители.

Процесуалният представител на ответниците по жалбата, претендират разноски, които възлизат на 360,00лв., за които е приложен платежен документ, че са изплатени. Тези разноски следва да бъдат възложени в тежест на жалбоподателите М.М.К. и А.Р.К..

В тази връзка съдът счита, че следва да потвърди обжалваното определение на Районен съд – Силистра, поради което

 

О П Р ЕД Е Л И:

150

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение №83 от 25.02.2019г., постановено по Гр.Дело №222/2019г., по описа на Районен съд – Силистра.

ОСЪЖДА М.М.К., и А.Р.К., да заплатят на П.А.К., и П.Х.П., общо 360,00лв. (триста и шестдесет лева) разноски по делото пред настоящата инстанция.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

                                                       

                                                       

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

        

                                                        ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                              2.

        

         Заседанието приключи в 11:45часа.

         Протоколът е воден в съдебно заседание и е изготвен на 08.04.2019г.

                  

                                              

                                              

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                               СЕКРЕТАР: