Определение по дело №1174/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2014
Дата: 5 юли 2019 г.
Съдия: Ивелина Митева Събева
Дело: 20193100501174
Тип на делото: Въззивно частно гражданско дело
Дата на образуване: 25 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

  О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                /                2019г.

                      

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД – ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ,

в закрито  заседание  в състав :

 

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : ИВЕЛИНА  СЪБЕВА

                       ЧЛЕНОВЕ :          КОНСТАНТИН И.                                                                                         МАЯ НЕДКОВА

                   

разгледа докладваното от  председателя на състава

Ч. гр. д..№ 1174/2019г.

 

Производството е реда на чл.538 от ГПК.

Жалбоподателят А.Д.М., чрез пълномощник- адвокат М.И., е оспорила определение № 6566/ 22.05.2019г. постановено по гр.д.№ 4151/ 2019г. на Варненски районен съд, 47 състав, с което съдът е отхвърлил молбата й за издаване на разрешение да бъде  изтеглена  сумата 6000лв.  от банкова сметка ***и Дойчинов Михайлов. Изложени са съображения за неправилност и необоснованост на определението, постановено в противоречие със събраните доказателства. Твърди  се, че  средствата са за допълнителни разходи- закупуване на дрехи, храна и лекарства за други съпътстващи заболявания,памперси,обувки, тоалетни принадлежности, необходими за издръжката на поставения под запрещение, и на основание чл. 164, ал.3 от СК следва да се поемат от неговото собствено имущество. 

Разглеждащият състав, съобразно приложените доказателства, констатира:

Частната жалба е процесуално допустима и редовна.

Производството пред районен съд–Варна е образувано съобразно подадена молба от А.Д.М., действаща като настойник на Георги  Дойчинов Михайлов, поставен под пълно запрещение с влязло в сила решение № 825/ 21.06.2016г. по гр.д.№ 717/ 2016г. ВОС, на основание чл. 165, ал.4 вр. чл.130, ал. 3 от СК, да й бъде разрешено да изтегли сумата 6000лв. от банкова сметка *** „Експресбанк“ АД, необходими за осигуряване на месечните му нужди, които включват разходи за допълнителна храна, дрехи, консумативи / памперси, чаршафи за еднократна употреба , лекарства извън предписаните за лечение от медицинското заведение, както и средства за закупуване на дребни стоки от магазина на лечебното заведение.  Посочено е, че до момента всички разходи са поемани от молителката, която е заплатила и разноските за процесуално представителство по делата за продължаване на лечението.

В изпълнение на указанията, дадени с разпореждания от 19.03.2019г. и 02.04.2019г., молителката е посочила , че част от сумата в размер на 4000лв. е за частично възмездяване на извършените от настойника разходи, а остатъкът-  2000лв., за покриване на бъдещи разходи по издръжката на поставения под запрещение.

Искането е допустимо и разгледано по същество е частично основателно по следните съображения:

От приложените документи се установява, че А.Д.М. е настойник на своя брат Георги Дойчинов Михайлов, назначена с решение по  протокол № АУ064278ВН- 004МЛ/ 13.09.2016г. на Органа по настойничество и попечителство при Община Варна. В учредения настойническия съвет участват като  заместник -настойник - Дойчин  Георгиев Михайлов, и съветници: М.И.И. и Веселин Кръстев Николов.

На основание чл.165, ал.4 СК е представено становище на настойническия съвет / решение от 18.03.2019г./  за необходимостта да бъдат осигурени парични средства за издръжка на поставения по запрещение, около 250-300лв. месечно, които следва да се осигурят от негова банкова сметка *** „ЕКСПРЕСБАНК“ АД , с наличност 10 000лв., формирана от получаваната пенсия за инвалидност. Приложено е извлечение от разплащателна сметка с титуляр Михайлов, с авоар -10404.61лв. към 28.02.2019г.

Към датата на образуваното охранително производство Георги Михайлов е настанен за принудително лечение на основание чл.89 б.“б“  НК в ДПБ „Карвуна“, гр.Балчик. С определение от 17.01.2019г. по ч.н.д.№13/2019г. на Районен съд-Балчик, принудителното лечение по чл.89 б.“Б“ от НК е продължено с шест месеца. Лечението на поставения под запрещение по време на неговия престой в ДПБ- Карвуна, е за сметка на държавния бюджет.

Молбата за издаване на разрешение се разглежда по общите правила за  охранителни производства , чл.530- 541 ГПК.          Съдът преценява налице ли са условия за уважаване на искането въз основа на представените от молителя доказателства и събраните по служебен път, на основание чл.533 ГПК.  Релевантни са всички  факти, от които може да се направи обосновано заключение за каква цел ще бъдат използвани средствата и  доколко целта кореспондира ли с интересите на лицето, поставено под пълно запрещение.

Приема, че за сумата 6000лв., която надвишава половината от наличната по банкова сметка ***, искането не е обосновано само  с разходите на лицето, посочени като месечна издръжка. Значителна част в размер на 4000лв. настойникът е посочил като вложени лични средства в разноски за осигуряване на процесуално представителство по делата за продължаване на лечението, които следва да му се възстановят. Това искане е неоснователно, тъй като посредством издаденото разрешение настойникът търси защита на свои права,  които  следва да предяви на друго основание и по друг процесуален ред.

Разглеждащият състав възприема становището на настойническия съвет за необходимостта да бъдат предоставени парични средства за  нуждите на поставения под запрещение, които включват допълнителна храна , дрехи, консумативи / памперси, чаршафи за еднократна употреба,лекарства извън предписаните за лечение,  закупуване на дребни стоки от магазина на лечебното заведение, и представляват потребности от ежедневен характер.

Също преценява, че по  разплащателна сметка в „Експресбанк“ АД с титуляр- Георги Дойчинов Михайлов, ежемесечно се превежда  пенсията за инвалидност- 234лв.,с която настойникът не може да оперира без разрешение на съда. Предназначението на превежданите по банкова сметка ***ждаещия се, които включват разходи за храна, облекло, консумативи, транспорт и лечение, поради което следва да бъдат използвани в интерес на поставения под запрещение. За времето, през което е настанен  в ДПБ и лечението се заплаща от държавата, тези разходи са предполагаеми в значително по-малък размер  от посочената  месечната издръжка, 250-300лв. След изчитане на определения шестмесечен срок  се увеличават съпоставимо с ежедневните нужди на лицето.

На основание чл.165,ал.1 СК настойникът управлява имуществото на поставения под  настойничество  с грижата на добър стопанин и в негов интерес. Това включва и възможност да се използват набраните средства по банкова сметка, ***ната пенсия за инвалидност и са предназначени за издръжката на лицето.  В изпълнение на задълженията, произтичащи от чл.165, ал.4 във връзка с чл.164,ал.3 от Семейния кодекс   настойникът следва да оперира с разрешените суми изцяло в интерес на  поставения под запрещение. Контрол върху неговата дейност упражнява Органа по настойничество и попечителство, и настойническия съвет, пред който следва да се отчита, на основание  170, 171 СК, .

По изложените съображения, определението следва да се отмени в частта, в която е отхвърлена молбата на А.Д.М. – настойник на поставения под запрещение Георги  Дойчинов Михайлов, за издаване на разрешение за изтегляне на сума в размер на 2000лв. от банкова сметка *** „ЕКСПРЕСБАНК“АД, с IBAN  ***,  титуляр- Георги Дойчинов Михайлов, и вместо това да се издаде разрешение за посоченото разпоредително действия. По отношение на останалата сума от 4000лв. искането е неоснователно.

Съобразно направените изводи съдът

 

            О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И :

 

ОТМЕНЯ определение № 6566/ 22.05.2019г. постановено по гр.д.№ 4151/ 2019г. на Варненски районен съд, 47 състав, с което е отхвърлена молбата  на А.Д.М., да бъде издадено разрешение за изтегляне на  сумата 6000лв.  от банкова сметка ***и Дойчинов Михайлов, до размер на сумата 2000лв., и вместо това постановява:

ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ на А.Д.М., ЕГН- **********, в качеството й на настойник на Георги Дойчинов Михайлов, ЕГН- **********, да изтегли сумата 2000лв./ две хиляда лева/ от банкова сметка ***  ***,  титуляр- Георги Дойчинов Михайлов, в „ ЕКСПЕСБАНК“ АД ,на основание чл. 130, ал.3 СК във връзка с чл165 ,ал.4 от СК.

ПОТВЪРЖДАВА  определението в останалата част.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                    ЧЛЕНОВЕ :     1.

 

 

                                                                      2.