Определение по дело №320/2023 на Административен съд - Перник

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 11 октомври 2023 г.
Съдия: Ивайло Емилов Иванов
Дело: 20237160700320
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 18 септември 2023 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

482

 

Гр. Перник, 11.10.2023 година.

 

Административен съд – Перник, в закрито заседание на единадесети октомври през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

 

        Съдия: И. Иванов

 

като разгледа докладваното от съдия И. Иванов административно дело № 320/2023 година по описа на Административен съд – Перник, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е образувано по жалба на И.Ю.К., с адрес: *** и с адрес за призоваване:                   гр. Перник, ул. „***“ № *** против обективиран в Писмо с изх. № 23ПР-2453 от 01.08.2023 година отказ на директора на Дирекция „Консулски отношения“ към МВнР да му възстанови недължимо платена държавна такса.

Като се запозна с подадената жалба, настоящият съдебен състав на Административен съд – Перник намира, че следва да се отведе от разглеждане на делото, по следните доводи:

С оглед стриктното спазване на изискването делото бъде разгледано от безпристрастен съд по смисъла на чл. 6, § 1 от ЕКПЧ, съдът намира, че по отношение на настоящия съдебен състав не са налице формалните основания по чл. 22, ал. 1, т. 1т. 5 от ГПК. Настоящият съдебен не е предубеден или заинтересован от изхода на спора по смисъла на чл. 22,             ал. 1, т. 6 от ГПК, не е създавал никакви съмнения в личната си безпристрастност. Доколкото данните по делото сочат, че жалбоподателят е магистрат в Районен съд Перник, а и това е служебно известно на настоящия съдебен състав, то е неприемливо делото да се разгледа от настоящия състав. При преценката за наличие на основание за отвод по последната разпоредба обаче, съдът следва да вземе предвид не само предвид собственото си отношение към страните, но и да държи сметка за тяхното впечатление за безпристрастност при разглеждане и решаване на правния спор.  

Поради това и за да се избегне всякакво съмнение относно безпристрастността на настоящия съдебния състав, следва да се приеме, че са налице предпоставките на чл. 22, ал. 1, т. 6 от ГПК, във връзка с чл. 144 от АПК, поради което настоящия съдия – докладчик следва да се отведе от разглеждането на настоящото съдебно производство.

Поради отвеждането на всички съдии, които към момента са на щат в съда е налице невъзможност делото да се разгледа в Административен съд – Перник.

С оглед гореизложеното производството по делото следва да се прекрати пред Административен съд – Перник и на основание чл. 133, ал. 6 от АПК да се изпрати на горестоящият съд, а именно на Върховния административен съд на Република България за определяне и разглеждане от друг равен по степен съседен административен съд, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТВЕЖДА съдия И. Иванов от разглеждането на административно дело № 320 по описа за 2023 година на Административен съд – Перник.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 320 по описа за 2023 година на Административен съд – Перник.

ИЗПРАЩА делото на Върховния административен съд на Република България за определяне на друг равен по степен съседен административен съд, който да разгледа делото.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                 

 

Съдия:/п/