Споразумение по дело №1207/2020 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 68
Дата: 7 юли 2020 г. (в сила от 7 юли 2020 г.)
Съдия: Даниела Димитрова Събчева
Дело: 20205300201207
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 1 юли 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л  № 68

 

град Пловдив 07.07.2020 година

 

ОКРЪЖЕН СЪД – ПЛОВДИВ, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ,  в публично съдебно заседание на седми юли две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: ДАНИЕЛА СЪБЧЕВА                    

 

 

 

Секретар: ЗЛАТКА ЧОБАНОВА,

Прокурор: РОСЕН КАМЕНОВ,

сложи за разглеждане НОХД № 1207 по описа за 2020 година,

докладвано от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ.  

 

 

                                                                                                              На именното повикване в 13:30 часа се явиха:                                                        

 

                                                                                                              Обвиняемият К.И.Т. се явява лично.

За него в залата се явява адв. З.Т. с пълномощно от досъдебното производство.

 

За Окръжна прокуратура Пловдив се явява прокурор РОСЕН КАМЕНОВ.

 

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

 

АДВ. Т.: Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.: Да се гледа делото.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

 

Сне се самоличността на обвиняемия:

К. И.Т., роден на *** ***, българин, български гражданин, неженен, ученик в *** – гр. ***, неосъждан, с ЕГН **********.

 

Съдът разясни на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.: Разбрах правата си.

                                                                                                             

Разясниха се на страните правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

ПРОКУРОР: Нямам искане за отводи. Нямам искане за нови доказателства.

 

АДВ. Т.: Нямам искане за отводи. Нямам доказателствени искания. Сключели сме споразумение с Окръжна прокуратура – Пловдив. Считам, че това споразумение не противоречи на морала и закона, поради което моля да одобрите.

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.: Поддържам казаното от адвоката ми. Нямам искания за отводи.

 

ДОКЛАДВА СЕ постъпилото споразумение, сключено между Окръжна прокуратура гр. Пловдив от една страна и от адв. Т., защитник на обвиняемия, както и лично от обвиняемия К. И.Т., за решаване на делото по досъдебно производство № 46/2019 г. по описа на отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР - Пловдив.

                                                                                                             

На основание чл. 382, ал.4 от НПК на обвиняемия бяха поставени посочените в текста на закона въпроси.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен в престъплението, за което съм привлечен към наказателна отговорност. Напълно разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред и събиране на доказателства. Разбирам разликата между двете процедури – разглеждане на делото по общ ред и решаването му със споразумение. Доброволно, лично аз подписах споразумението.

 

На основание чл.382, ал.5 от НПК съдът предлага промени в споразумението:

Съгласно чл.383, ал.2 от НПК, съдът се произнася по въпросите на чл.53 от НК по реда на чл.306, ал.1, т.1 от НПК. Съгласието на страните по въпроса за отнемане на веществени доказателства следва да бъде предмет на отделно производство, поради което същото не може да е част от настоящото споразумение.

Също така, на основание чл.239 от ЗИНЗС следва в споразумението да бъде посочен и начина по който ще се изпълни наказанието Обществено порицание по месторабота, постоянен адрес, в печата или по друг начин.

 

ПРОКУРОР: Съгласен съм с предложените промени. За веществените доказателства, ясно е, че сме допуснали грежшка. Трябва да са с отделно определение за отнемането. Що се касае предлагам наказанието „Обществено порицание“ да се изпълни по местоживеене.

 

 

АДВ. Т.:  Съгласни сме с това, с отделно с определение да се разпоредите с така наречените веществени доказателства, парите, които са иззети. По отношение на второто предложение – държа наказанието „Обществено порицание“ да се изпълни по местоживеене.

ОБВИНЯЕМИЯТ Т.: Съгласен съм с казаното от защитника ми. Съгласен съм с тези промени, които се предлагат от съда, от прокурора и от защитника.

 

Съдът, след като изслуша страните намира, че са налице основания на чл. 382, ал. 6 от НПК за вписване съдържанието на окончателното споразумение в протокола като по направеното предложение за изменение страните изразиха съгласие. Не са налице пречки според закона изпълнението на наказанието  „Обществено порицание“ да се осъществи по постоянен адрес на обвиняемото лице и това да бъде отчетено при вписване на споразумението в окончателния му вариант. Ето защо Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

На основание чл. 382, ал. 6 от НПК и с оглед съгласието на страните по направеното предложение, в съдебния протокол се вписа окончателния текст на споразумението, а именно:

 

Обвиняемият К. И.Т., роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, неженен, ученик, неосъждан, с ЕГН **********, се признава за ВИНОВЕН, че е извършил престъпление по чл. 354а, ал. 1, пр. 4, пр. 5 вр. чл. 63 ал. 1 т. 3 от НК, затова че на 16.01.2020 г. в град Пловдив, като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на деянието си и е могъл да ръководи постъпките си, без надлежно разрешително и с цел разпространение е държал високорискови наркотични вещества - марихуана и смес от марихуана и тютюн с общо нетно тегло 25.861 грама на обща стойност 155.17 лева /съгласно Приложение № 2 на член единствен от Постановление № 23 на Министерския съвет от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството/, както следва:

-    хомогенна неразделна смес от марихуана и тютюн с нето тегло - 1.051 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 5.3 тегловни % на стойност 6.31 лева

-    марихуана с нето тегло 24.81 грама, със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 20.1 тегловни % на стойност 148.86 лева

и на същата дата в гр. Пловдив, без надлежно разрешително е разпространил на Б.А.Б., ЕГН ********** и на А.Ш.П., ЕГН ********** високо рискови наркотични вещества - марихуана с общо нето тегло 24.81 грама със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 20.1 тегловни % на стойност 148.86 лева.

За така извършеното от обвиняемия К. И.Т. престъпление по чл. 354а, ал. 1, пр. 4, пр. 5 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 и т.5 от НК, вр. чл. 54, ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ и НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА и наказание „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ“.

 

На основание чл. 69, ал. 1 вр. с чл. 66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното на обвиняемия К.И.Т. наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА, с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Наказанието „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ да се изпълни по постоянния адрес на обвиняемия.

На основание чл. 59, ал.2 вр. ал. 1, т. 1 от НК ПРИСПАДА от определеното наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА времето, през което обвиняемия К. И.Т. е бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа на 16.01.2020 г. и по реда на НПК, считано от 17.01.2020 г. до 28.01.2020 г., като един ден задържане под стража да се счита за един ден лишаване от свобода.

 

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: 1 брой мобилен телефон марка „Самсунг“, черен на цвят, с имей *** със сим карта на „Теленор и 1 брой мобилен телефон, марка „Айфон“ с имей *** със сим карта на „Теленор“, находящи се на съхранение при домакина на Отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР гр. Пловдив, да се върнат на обвиняемия К.И.Т., след влизане в сила на настоящото определение за одобряване на споразумението.

 

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА: остатък от наркотични вещества след изготвяне на химическата експертиза с протокол № 448 от 27.02.2020 г. на БГГГЛ гр. Пловдив и изпратени на съхранение в ЦМУ Отдел МРР . НОП, да се унищожат след влизане в сила на настоящото определение за одобряване на  споразумението.

                                                                                                           

На основание чл.189 ал.З от НПК ОСЪЖДА обвиняемия К.И.Т. да заплати направените по делото разноски в хода на досъдебното производство общо в размер на 583,35 лева за експертизи, както следва: за физико-химична експертиза 107,55 лева и за техническа експертиза 475,80 лева.

 

                                      СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛОВДИВ      

ПРОКУРОР:..........................

              /РОСЕН КАМЕНОВ/                       

              

                                                   ОБВИНЯЕМ:...................................

                                                                           /К.Т./

 

                                                       ЗАЩИТНИК:.................................

                                                                               /адв. Т./

 

 

Съдът намира, че така постигнатото споразумение отговаря на изискванията на закона и морала. Спазен е материалният закон от страните при решаване на въпросите по чл. 381, ал. 5 от НПК, като днес в съдебно заседание обвиняемият изрази изрично съгласието си и доброволната воля, с която е подписал това споразумение. Ето защо Съдът

                                              

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между страните споразумение, вписано в съдебния протокол.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 1207/2020 г. по описа на Окръжен съд – Пловдив.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемият К.И.Т. мярка за неотклонение „ПОДПИСКА“.

 

Определението е окончателно.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 13:46  часа.

 

 

 

                                                         ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

                                                                                                                         

                                                                      СЕКРЕТАР: