Споразумение по дело №33/2019 на Районен съд - Троян

Номер на акта: 7
Дата: 25 януари 2019 г. (в сила от 25 януари 2019 г.)
Съдия: Петя Николова Гатева
Дело: 20194340200033
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 21 януари 2019 г.

Съдържание на акта

             

    

  

 

        

 

                                ПРОТОКОЛ  - ОПР. №  

                              гр. Троян, 25.01.2019 год.     

 

ТРОЯНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ТРЕТИ СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на двадесет и пети януари, две хиляди и деветнадесета година в състав:  

 

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЯ ГАТЕВА

 

съдебен  секретар  Ваня Маринова

прокурора Владимир Зъзрев    

сложи за разглеждане НОХд. № 33 по описа за 2019 година

докладвано от съдията – ГАТЕВА

На именното повикване в 10:10 часа се явиха:

            За Районна прокуратура гр. Троян – р. пр. се явява прокурор Владимир Зъзрев.             

            Обвиняемият Т.Л.Г. – р. пр. се явява лично в с. з. и с адв. К.Н. ***, назначен за негов служебен защитник с Постановление от ДП № 217/2018 г.  по описа на РУ гр. Троян, при ОД на МВР гр. Ловеч.     

            ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.   

АДВ. Н.: Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯ Г.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

            О П Р Е Д Е Л И:  

            ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Сне се самоличността на обвиняемия,  както следва:

Т.Л.Г. - роден на *** ***, българин, български гражданин, със *********** образование, неженен, неработи, неосъждан, с постоянен и настоящ адрес ***, ЕГН **********.

ОБВИНЯЕМИЯ Г.: Запознат съм с обвинението, както и с постигнатото споразумение.  

На страните се разясниха правата по чл. 274 от НПК.       

ПРОКУРОРЪТ: Нямам възражения по състава на съда.   

АДВ. Н.: Нямаме възражения по състава на съда, прокурора и секретаря.

ОБВИНЯЕМИЯ Г.: Нямам възражения по състава на съда, прокурора и секретаря.

На страните се разясниха правата по реда на чл. 275 от НПК.  

            ПРОКУРОРЪТ: Настоящото дело е образувано по реда на чл. 381, ал. 1 от НПК, тъй като РП гр. Троян е внесла в РС гр. Троян искане за съвместно разглеждане на споразумение, постигнато между защитника на обвиняемия  Т.Л.Г. - адв. К.Н. и мен, като представител на ТРП, преди изготвяне на обвинителния акт. Споразумението е подписано от страните, поради което моля да го приемете за разглеждане по настоящото дело, да го одобрите, като прекратите наказателното производство по делото по отношение на обвиняемия.

  АДВ. Н.: С представителя на обвинението сме постигнали  споразумение по реда на чл. 381 ал.1 от НПК, моля го да приемете за съвместно разглеждане в настоящия наказателен процес и го одобрите, като прекратите наказателното производство по отношение на моя подзащитен.  

ОБВИНЯЕМИЯ Г.: Съгласен съм делото да се разгледа по реда на глава ХХІХ от НПК.   

СЪДЪТ, като съобрази изразените становища от представителя на прокуратурата, от защитника на обвиняемия и от обвиняемия счита, че следва да приеме за разглеждане сключеното споразумение между Владимир Зъзрев – прокурор при РП гр. Троян и адв. К.Н. - защитник на обвиняемия Т.Л.Г. по реда на чл. 381 от НПК, поради което                    

О П Р Е Д Е Л И:      

ПРИЕМА за разглеждане сключеното споразумение между Владимир Зъзрев – прокурор при РП гр. Троян и адв. К.Н. - защитник на обвиняемия Т.Л.Г. по реда на чл. 381 от НПК.       

На основание чл. 382 ал. 4 от НПК Председателя на състава запитва  обвиняемия: разбира ли обвинението, признава ли се за виновен,  разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението, като разяснява на обвиняемия, че споразумението има последиците на влязла в сила присъда. 

ОБВИНЯЕМИЯ Г.: Разбирам обвиненията. Признавам се за виновен и по трите обвинения. Разбирам последиците от споразумението. Доброволно съм го подписал и се отказвам от съдебното разглеждане на делото по общия ред. Съгласен съм с предложените наказания, както и с общото наказание.    

ПРОКУРОРЪТ: Моля да се впише споразумението в съдебния протокол и да бъде одобрено същото, както и да бъде прекратено производството по НОХд. № 33/2019 г. на РС гр. Троян по отношение на  обвиняемия.         

АДВ. Н.: Моля да се впише споразумението в съдебния протокол и да бъде одобрено същото, както и да бъде прекратено наказателното производство по настоящото дело по отношение на  моя подзащитен.    

ОБВИНЯЕМИЯ Г.: Съгласен съм да се впише споразумението в съдебния протокол

СЪДЪТ, като съобрази заявеното от обвиняемия, от прокурора и от адв. К.Н., както и разпоредбата на чл. 382 ал. 6 от НПК счита, че в съдебния протокол следва да се впише съдържанието на окончателното споразумение, както следва, поради  което

            О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА СЪДЪРЖАНИЕТО на окончателното споразумение, както следва:      

               I. Обвиняемия Т.Л.Г. ***, ЕГН:********** ВИНОВНО е извършил следните деяния:

               1. Ha 18.07.2018г. около 21.45 часа в с. Дебнево, обл. Ловешка, по ул. Христо Ботев, пред дом № 25, управлявал моторно превозно средство -товарен автомобил марка „Пежо" модел Боксер с рег.№ ******** собственост на Л.М.Г. ***,след употреба на наркотично вещество -„тетрахидроканабинол", установено по надлежния ред със съдебно-химическа /токсилогична/ експертиза № И-6781/15.08.2018 г. на Военно медицинска академия София

               - престъпление по чл.343Б ал.З от НК.

               2. На 18.07.2018 г. около 21.45 часа в с. Дебнево, обл. Ловешка, по ул. Христо Ботев, пред дом № 25 извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, изразяващи се в това, че по време на започване на полицейската проверка и поканването му да бъде изпробван с техническо средство Алкотест Дрегер 7510 с фабричен номер ARDN-0029 от Л.Е.З. -мл. автоконтрольор в КАТ ПП при РУ-Троян и Х.М. Д. -мл. автоконтрольор при РУ Троян, целяща извършване на тест за наличие на алкохол в издишвания въздух, не се съобразил с това, като направил опит да избяга и не изпълнил дадените му от полицейските служители разпореждания да спре, като впоследствие след застигането му лягайки на пътното платно с лице към него, скръстил силно ръце по себе си, което направил двукратно, включително и след отвеждането му до патрулния автомобил в опит да бъде установена самоличността му, започвайки да крещи "...помощ убиват ме...",  да отправя заплахи към полицаи З. и Д., че ще викне „негови хора, които да го измъкнат" и че полицаите „ще си понесат последствията", като същевременно с това буйствал и оказвал физическа съпротива, целяща пречене и противопоставяне на предприетите действия на полицаите за преустановяване на неадекватното му държане и застрашаване на здравето им, по време на което удрял и се борил с полицай Здравков, в резултат на което причинил множество кръвонасядания и охлузвания по дясното коляно и десен лакът, и му скъсал пагона на дясно рамо на носената от него светлоотразителна жилетка.

               - Престъпление по чл.325 ал.1 от НК.

               3. На 18.07.2018г. около 21.45 часа в с. Дебнево, обл. Ловешка, по ул. Христо Ботев, пред дом № 25 в момент на извършване на полицейска проверка, чрез хващане, бутане, поваляне и боричкане на пътното платно, причинил на длъжностно лице - полицай Л.Е.З. -мл. автоконтрольор в КАТ ПП при РУ на МВР Троян, по повод изпълнение на служба по опазване на обществения ред и безопасността на движението, лека телесна повреда, изразяваща се в травматично кръвонасядане на кожата в областта на дясно коляно и охлузване върху кръвонасядането, както и две охлузвания на кожата в областта на десен лакът с размери на мъжка длан, водещи до временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

               - Престъпление по чл.131, ал.2, пр. 4 , т.З, вр.чл.130, ал.1 от НК

               II. Причинени щети: няма

               III. НАКАЗАНИЕТО на основание чл.55 ал.1 т. 1  от НК да бъде :

               1. 3а престъплението по чл. 343Б ал. З от НК: ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 7 /СЕДЕМ/ МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 от НК ДА СЕ ОТЛОЖИ за изпитателен срок от 3 /три/ години и ГЛОБА в полза на държавата в размер на 500 /петстотин/ лева .

               На основание чл. 343 Г във вр. с чл. 37 ал. 1 т. 7 от НК обвиняемия Т.Л.Г. ***, ЕГН:********** да БЪДЕ ЛИШЕН от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 8 /ОСЕМ/ МЕСЕЦА.

               На основание чл.59, ал.4 от НК ДА СЕ ПРИСПАДНЕ времето, през което свидетелството за управление на моторно превозно средство на обвиняемия е било отнето по административен ред със ЗППАМ № 18-0359-000410 от 18.07.2018 година на началник РУ МВР гр. Троян.

На основание чл.59 ал. 1 от НК от наказанието лишаване от свобода ДА СЕ ПРИСПАДНЕ времето, през което Г. е бил задържан за срок от 24 часа на основание чл. 72 ал. 1 т.1 от ЗМВР със Заповед за задържане на лице № 359зз-84 от 18.07.2018 година.

2. 3а престъпление по чл.325 ал.1 от НК: ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 6 /ШЕСТ / МЕСЕЦА/,  изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 от НК да се отложи за изпитателен срок от 3-три години, както и ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез поставяне на обявление в сградата на кметство с. Бериево , област Габрово.

На основание чл.59 ал. 1 от НК от наказанието лишаване от свобода да се приспадне времето през което Г. е бил задържан за срок от 24 часа на основание чл. 72 ал. 1 т.1 от ЗМВР със Заповед за задържане на лице № 359зз-84 от 18.07.2018 година

3. За престъпление по чл.131, ал.2, пр. 4 , т.З, вр.чл.130 , ал.1 от НК: ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 7 /СЕДЕМ/ МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 НК ДА СЕ ОТЛОЖИ за изпитателен срок от 3 -три години.

На основание чл.59 ал. 1 от НК от наказанието лишаване от свобода ДА СЕ ПРИСПАДНЕ времето, през което Г. е бил задържан за срок от 24 часа на основание чл. 72 ал. 1 т.1 от ЗМВР със Заповед за задържане на лице № 359зз-84 от 18.07.2018 година.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК ДА БЪДЕ ОПРЕДЕЛЕНО ЕДНО ОБЩО наказание - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 7 /СЕДЕМ/ МЕСЕЦА/, изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 от НК да се отложи за изпитателен срок от 3 -три години.

На основание чл.59 ал. 1 от НК от наказанието лишаване от свобода да се приспадне времето, през което Г. е бил задържан за срок от 24 часа на основание чл. 72 ал. 1 т.1 от ЗМВР със Заповед за задържане на лице № 359зз-84 от 18.07.2018 година

На основание чл.23 ал. 2 от НК към така определеното наказание да се присъедини наложеното наказание: ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез поставяне на обявление в сградата на кметство с. Бериево, област Габрово

               -  ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА моторно превозно средство за срок от 8  /ОСЕМ/ МЕСЕЦА,

               На основание чл.59, ал.4 от НК при изпълнение на наказанието да се приспадне времето, през което свидетелството за управление на моторно превозно средство на обвиняемия е било отнето по административен ред със ЗППАМ № 18-0359-000410 от 18.07.2018 година на началник РУ МВР гр. Троян.

               На основание чл.23 ал. 3 от НК към така определеното наказание да се присъедини наложеното наказание ГЛОБА в полза на държавата в размер на 500-петстотин лева.

               IV. Веществените доказателства : НЯМА.

 

               V. РАЗНОСКИ по делото 306.14 лв. да се възложат в тежест на обвиняемия

 

         На основание чл. 382 ал.7 от НПК МОЛИМ да одобрите споразумението, което не противоречи на закона и морала, и да прекратите наказателното производство.                                               

 

ПРОКУРОР:………..        ЗАЩИТНИК:…...……         ОБВИНЯЕМ: ……….….

               /Вл. Зъзрев/               /адв. Кр. Н./                     /Т.Г./

 

 

 

                                         ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 

 Подписаният Т.Л.Г. ***, ЕГН:********** ДЕКЛАРИРАМ, че съм съгласен с така постигнатото споразумение, доброволно съм го подписал и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                                              ОБВИНЯЕМ: ……………..

                                                                                                      /Т.Г./

 

 

СЪДЪТ счита, че така предложеното от страните по делото споразумение не противоречи на закона и на морала, поради което същото следва да бъде одобрено, а наказателното производство по делото да бъде прекратено.

Водим от горното и на основание чл. 384 ал. 3 от НПК,  СЪДЪТ 

О П Р Е Д Е Л И:       

             ОДОБРЯВА сключеното споразумение между Владимир Зъзрев – прокурор при РП гр. Троян и адв. К.Н. - защитник на обвиняемия Т.Л.Г. по реда на чл. 381 от НПК, въз основа на което ПРИЗНАВА обвиняемия Т.Л.Г. - роден на *** ***, българин, български гражданин, със ***** образование, неженен, неработи, неосъждан, с постоянен и настоящ адрес ***, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че нa 18.07.2018 г. около 21.45 часа в с. Дебнево, област Ловешка, по ул. „Христо Ботев”, пред дом № 25, управлявал моторно превозно средство - товарен автомобил марка „Пежо " модел „Боксер” с рег.№ ******, собственост на Л.М.Г. ***, след употреба на наркотично вещество -„тетрахидроканабинол", установено по надлежния ред със съдебно-химическа /токсилогична/ експертиза № И-6781/15.08.2018 г. на Военно медицинска академия София, поради което и на основание чл.343Б ал.З, във вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК го ОСЪЖДА да изтърпи наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 7 /СЕДЕМ/ МЕСЕЦА, както и да ЗАПЛАТИ ГЛОБА в полза на Държавата в размер 500.00 /ПЕТСТОТИН/ ЛЕВА.  

На основание чл. 66 ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание 7 /СЕДЕМ/ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА на обвиняемия Т.Л.Г. с така установената самоличност ЗА ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ 3 /ТРИ/ ГОДИНИ.

               На основание чл. 343 Г във вр. с чл. 37 ал. 1 т. 7 от НК ЛИШАВА обвиняемия Т.Л.Г. с така установената самоличност  от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 8 /ОСЕМ/ МЕСЕЦА.

            На основание чл. 59 ал. 4 от НК ПРИСПАДА времето, през което обвиняемия Т.Л.Г. е бил лишен от право да управлява МПС по административен ред със Заповед за прилагане на принудителни административни мерки № 18-0359-000410/18.07.2018 г.,считано от 18.07.2018г.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК ПРИСПАДА времето, през което обвиняемия Т.Л.Г. е бил задържан със Заповед за задържане на лице № 359зз-84/18.07.2018 г. на РУ МВР гр.Троян, за времето от 21:45  часа на 18.07.2018 г. до 16:20 часа на 19.07.2018 г.  

             ПРИЗНАВА обвиняемия Т.Л.Г. с така установената самоличност за ВИНОВЕН в това, че нa 18.07.2018 г. около 21.45 часа в с. Дебнево, област Ловешка, по ул. Христо Ботев, пред дом № 25 извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, изразяващи се в това, че по време на започване на полицейска проверка и поканването му да бъде изпробван с техническо средство Алкотест Дрегер 7510 с фабричен номер ARDN-0029 от Л.Е.З. - мл. автоконтрольор в КАТ ПП при РУ-Троян и Х.М.Д. - мл. автоконтрольор и полицай ВзООР   при РУ Троян, целяща извършване на тест за наличие на алкохол в издишвания въздух, не се съобразил с това, като направил опит да избяга и не изпълнил дадените му от полицейските служители разпореждания да спре, като впоследствие след застигането му, лягайки на пътното платно с лице към него, скръстил силно ръце по себе си, което направил двукратно, включително и след отвеждането му до патрулния автомобил в опит да бъде установена самоличността му, започвайки да крещи "...помощ, убиват ме...",  да отправя заплахи към полицаите З. и Д., че ще викне „негови хора, които да го измъкнат" и че полицаите „ще си понесат последствията", като същевременно с това буйствал и оказвал физическа съпротива, целяща пречене и противопоставяне на предприетите действия на полицаите за преустановяване на неадекватното му държане и застрашаване на здравето им, по време на което удрял и се борил с полицай Здравков, в резултат на което причинил множество кръвонасядания и охлузвания по дясното коляно и десен лакът, и му скъсал пагона на дясно рамо на носената от него светлоотразителна жилетка, поради което и на основание чл. 325 ал. 1 от НК  го ОСЪЖДА да изтърпи наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 6 /ШЕСТ/ МЕСЕЦА, както и да ИЗТЪРПИ наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез поставяне на обявление в сградата на Кметство с. Бериево , област Габрово.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание 6 /ШЕСТ/ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА на обвиняемия Т.Л.Г. с така установената самоличност ЗА ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ 3 /ТРИ/ ГОДИНИ.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК ПРИСПАДА времето, през което обвиняемия Т.Л.Г. е бил задържан със Заповед за задържане на лице № 359зз-84/18.07.2018 г. на РУ МВР гр.Троян, за времето от 21:45  часа на 18.07.2018 г. до 16:20 часа на 19.07.2018 г.

             ПРИЗНАВА обвиняемия Т.Л.Г., с така установената самоличност за ВИНОВЕН в това, че нa 18.07.2018г. около 21.45 часа в с. Дебнево, обл. Ловешка, по ул. Христо Ботев, пред дом № 25 в момент на извършване на полицейска проверка, чрез хващане, бутане, поваляне и боричкане на пътното платно, причинил на длъжностно лице - полицай Л.Е. З. -мл. автоконтрольор в КАТ ПП при РУ на МВР Троян, по повод изпълнение на служба по опазване на обществения ред и безопасността на движението, лека телесна повреда, изразяваща се в травматично кръвонасядане на кожата в областта на дясно коляно и охлузване върху кръвонасядането, както и две охлузвания на кожата в областта на десен лакът с размери на мъжка длан, водещи до временно разстройство на здравето, неопасно за живота, поради което и на основание  чл.131 ал. 2 пр. 4 т. 3, вр. чл.130 ал.1, във вр. чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК го ОСЪЖДА да изтърпи наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 7 /СЕДЕМ/ МЕСЕЦА.

На основание чл.66 ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание 7 /СЕДЕМ/ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА на обвиняемия Т.Л.Г. с така установената самоличност ЗА ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ 3 /ТРИ/ ГОДИНИ.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК ПРИСПАДА времето, през което обвиняемия Т.Л.Г. е бил задържан със Заповед за задържане на лице № 359зз-84/18.07.2018 г. на РУ МВР гр.Троян, за времето от 21:45  часа на 18.07.2018 г. до 16:20 часа на 19.07.2018 г.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на обвиняемия Т.Л.Г. с така установената самоличност, ЕДНО ОБЩО НАЙ-ТЕЖКО наказание измежду така наложените му, а именно: 7 /СЕДЕМ/ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, както и да заплати ГЛОБА в полза на Държавата в размер на 500.00 /ПЕТСТОТИН/ ЛЕВА.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното общо наказание 7 /СЕДЕМ/ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА на обвиняемия Т.Л.Г. с така установената самоличност ЗА ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ 3 /ТРИ/ ГОДИНИ.

На основание чл. 23 ал. 2 от НК  ПРИСЪЕДИНЯВА към определеното най-тежко наказание на обвиняемия Т.Л.Г. и лишаването от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 8 /ОСЕМ/ МЕСЕЦА.

             На основание чл. 23 ал. 2 от НК  ПРИСЪЕДИНЯВА към определеното най-тежко наказание на обвиняемия Т.Л.Г. и наказанието ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез поставяне на обявление в сградата на Кметство с. Бериево , област Габрово.         

На основание чл. 59 ал. 4 от НК ПРИСПАДА времето, през което обвиняемия Т.Л.Г. е бил лишен от право да управлява МПС по административен ред със Заповед за прилагане на принудителни административни мерки № 18-0359-000410/18.07.2018 г.,считано от 18.07.2018г.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК ПРИСПАДА времето, през което обвиняемия Т.Л.Г. е бил задържан със Заповед за задържане на лице № 359зз-84/18.07.2018 г. на РУ МВР гр.Троян, за времето от 21:45  часа на 18.07.2018 г. до 16:20 часа на 19.07.2018 г.  

ОСЪЖДА обвиняемия Т.Л.Г., с постоянен и настоящ адрес ***, ЕГН **********  ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР гр. Ловеч, сумата 306.14 /триста и шест лева и четиринадесет стотинки/ лева, разноски по делото за експертиза.  

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХ дело № 33/2019 г. по описа на Троянски Районен Съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

Заседанието приключи в 10.35   часа.

Протоколът се написа в с. з.

 

 

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                                СЪДЕБЕН  СЕКРЕТАР: