Решение по дело №610/2016 на Районен съд - Казанлък

Номер на акта: 319
Дата: 24 юни 2016 г. (в сила от 8 юли 2016 г.)
Съдия: Йовка Пудова
Дело: 20165510100610
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 1 април 2016 г.

Съдържание на акта

                                                              Р  Е Ш  Е  Н  И  Е  №.......

                                                 гр.К., 24.06.2016 год.

 

                                     В    И  М  Е  Т  О   Н  А    Н  А  Р  О  Д  А

 

               Казанлъшки районен съд, гражданско отделение в публично заседание на тринадесети юни, две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: Й.П.

при секретаря .........................Х.К..…................................... като разгледа докладваното от съдията ............................................гр.дело №610 по описа за 2016 год.,  за да се произнесе взе предвид следното:

             Исковете са за издръжка с правно основание 143, ал.2 и чл.149 от СК.                            

             Ищцата в качеството си на майка и законен представител на малолетната Е.Р.А., с ЕГН-********** твърди, че детето е родено от съвместното и съжителство с ответника Р.К.А. на съпружески начала. Отглеждали заедно детето в гр.С., но поради влошаване на отношенията им се разделили тя се върнала заедно с детето при родителите си в с.Г.. Твърди, че от 2013 г. единствено тя се грижи за отглеждането и издръжката на детето Е., в които и помагали нейните родители. След раздялата им ответникът не участвал в месечната издръжка на детето като за изминалия дълъг период веднъж потърсил и видял дъщеря им. Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплаща на детето Е. месечна издръжка в размер на *** лв., считано една година назад от датата на завеждане на исковата молба. Претендира съдебни разноски.

               В срока по чл.131 от ГПК ответникът не е подал отговор на исковата молба. Редовно призован той не се явява в с.з. и не взема становище по предявените искове.

             От събраните по делото доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено следното:

               Ищцата Б.О.К., с ЕГН-********** и ответникът Р.К.А., с ЕГН-**********  са родители на детето Е.Р.А., с ЕГН-********** /удостоверение за раждане/. Не е оспорено обстоятелството, а и от показанията на св.С.М. и св.О.И.  се установява, че ищцата и ответникът живели на семейни начала в гр.С. средата на 2013 г., когато се разделили. Ищцата се установила да живее, заедно с детето при родителите си в с.Г., общ.П.Б.. От тогава единствено майката полагала и полага преките и непосредствени ежедневни грижите за отглеждането и възпитанието на малолетното дете. След раздялата бащата не е давал ежемесечна издръжка на детето в пари или в натура. По делото няма данни и доводи ответникът да дължи издръжка на други деца.

              По делото е представен социален доклад на Д”СП”- гр.К., съгласно който преките и непосредствени грижи за малолетното дете Е. се осъществяват от майката, с помощта на нейните родители. Майката има нужния родителски капацитет, социална и здравна култура за да задоволява качествено основните потребности на детето от храна, подслон, безопастна среда за живот и развитие, медицински грижи и образование.

              Съгласно декларация от 28.03.2016 г. ищцата е безработна.

              От така установеното съдът прави следните правни изводи:        

              Издръжката на ненавършили пълнолетие деца е абсолютно задължение на родителите им, независимо от трудоспособността и дохода им / арг.чл.143, ал.2 от СК /, като минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от работната заплата за страната, без да е определен максимален размер /арг.142, ал.2 от СК/. Издръжката се претендира за една година назад от датата на подаване на исковата молба, т.е. от 01.04.2015 г. Установи се, че от средата на 2013 г. родителите на малолетното дете са разделени и оттогава единствено майката се е грижела за отглеждането и издръжката му. Ответникът не е полагал грижи и не е давал ежемесечна издръжка на детето в натура или пари. Към м.04.2015 г. детето Е. е било на 3 години и 10 месеца, а понастоящем е на 5 години. Следователно за изминалата една година с оглед възрастовото израстване са се увеличили и нуждите на малолетната Е. - храна, облекло и др. Въпреки указаната доказателствена тежест ищцата не ангажира писмени доказателства за имуществените възможности на ответника в т.ч. за месечните му доходи, но предвид това, че бащата е в трудоспособна възраст за негов месечен доход следва да се приеме  минималната работна заплата /МРЗ/ за Република България. Макар ищцата да е безработна, то за неин доход следва също да се приеме минималната работна заплата за страната. По делото има данни за задължение за ответника към други непълнолетни деца. Предвид алиментното задължение предвидената с чл.142, ал.2 от СК минимална по размер издръжка се присъжда в случаите, когато задълженият родител реализира доходи в размер на минималната работна заплата или е без доходи. От необходимите средства за издръжката на детето, като се вземе предвид възрастта и нуждите му, доходите на родителите, които съдът приема, че са в размер на минималната работна заплата за страната и нормата на чл.142, ал.2 от СК съдът счита, че ответникът следва да заплати на малолетната Е. месечна издръжка в размер на ** лв. за периода от 01.04.2015 г. до 31.03.2016 г. и месечна издръжка в размер на ** лв., считано от 01.04.2016 г. до настъпване на основания за нейното изменение или прекратяване, а останалите средства, ведно с грижите за следва да бъдат поети от майката. Исковете в частта до претендираните размери следва да бъдат отхвърлени като неоснователни и недоказани.

              На основание чл.242, ал.1, предл.1 от ГПК решението относно присъдената издръжка подлежи на предварително изпълнение.

              Ответникът следва да заплати на ищцата на основание чл.78, ал.1 и чл.80 от ГПК съдебни разноски в размер на ** лв. съразмерно на уважената част от исковете.

               Ответникът следва да заплати по сметка на Казанлъшки районен съд ** лв. държавна такса за постановената издръжка.

                Водим от гореизложеното съдът

 

                                                                    Р  Е  Ш  И  :

 

               ОСЪЖДА Р.К.А., с ЕГН-********** *** да заплаща чрез Б.О.К., с ЕГН-********** *** като майка и законна представителка, издръжка за минало време на детето Е.Р.А., с ЕГН-********** в размер на ** лв. месечно, за времето от 01.04.2015 г. до 31.03.2016 г. като ОТХВЪРЛЯ иска в частта до претендираните *** лв. като неоснователен и недоказан.

               ОСЪЖДА Р.К.А., с ЕГН-********** *** да заплаща чрез Б.О.К., с ЕГН-********** *** като майка и законна представителка,  месечна издръжка на детето Е.Р.А., с ЕГН-********** в размер на ** лв., считано от 01.04.2016 г. до настъпване на основание за нейното изменение или прекратяване като ОТХВЪРЛЯ иска в частта до претендираните *** лв. като неоснователен и недоказан.

               ДОПУСКА на основание  чл.242, ал.1, предл.1 от ГПК предварително изпълнение на решението относно присъдената издръжка.  

                 ОСЪЖДА Р.К.А., с ЕГН-********** *** да заплати на Б.О.К., с ЕГН-********** ***, на основание чл.78, ал.1 от ГПК съдебни разноски в размер на ** лв.

                ОСЪЖДА Р.К.А., с ЕГН-********** *** заплати по в полза  на бюджета на съдебната власт по сметка на Казанлъшки районен съд ** лв. държавна такса.

                 Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора в двуседмичен срок, който тече от 24.06.2016 г.- деня обявен в протокола от последното с.з.                                                                                      

 

                                                                                         Районен съдия: