Разпореждане по дело №27/2022 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: 121
Дата: 17 януари 2022 г.
Съдия: Яница Събчева Събева Ченалова
Дело: 20227240700027
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 12 януари 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

гр. Стара Загора, 17.01.2022 г.

 

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на седемнадесети януари през две хиляди двадесет и втора година, осми състав:

                                                             СЪДИЯ: ЯНИЦА ЧЕНАЛОВА

 

Като разгледа адм. дело № 27  по описа за 2022 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано с правно основание чл.284, ал.1 и сл. от ЗИНЗС по искова молба от И.С.С.,***, чрез служебен защитник адв. И. ***, против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гр. София за сумата от 18 000 лв., и против Министерство на правосъдието гр. София за сумата от 9000 лв., представляващи обезщетение за неимуществени вреди за периода от 16.04.1998 г. до настоящия момент, произтичащи от условията на изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ в Затвора - Пазарджик и Затвора - Стара Загора.

         В исковата молба липсва ясно посочване от кои обстоятелства произтичат претенциите на ищеца спрямо всеки един от ответниците. Фактическите твърдения са описани общо, като за идентични периоди от време се търси обезщетение от двама различни ответници – към настоящия момент самостоятелни юридически лица. Съгласно разпоредбата на чл.205, ал.1 от АПК, искът за обезщетение се предявява срещу юридическото лице, представлявано от органа, от чийто незаконосъобразен акт, действие или бездействие са причинени вредите. В този смисъл исковите претенции /всеки иск/ спрямо всеки ответник следва да се конкретизират – като фактически обстоятелства, от които произтичат конкретно твърдени вреди за съответните периоди, с оглед привеждане на исковата молба в съответствие с изискването на чл.127, ал.1, т.4 от ГПК вр. чл.204, ал.5 от АПК. По идентичен начин неясно е и формулираното в петитума на исковата молба искане, доколкото липсва посочване претендираното от всеки ответник обезщетение за посочения период от какво произтича и какви неимуществени вреди се иска да бъда обезщетени с него.

         Към исковата молба не са приложени писмени доказателства, а се твърди наличието на такива у ищеца и желание за представянето им в хода на делото. Съгласно чл.127, ал.2 от ГПК вр. чл.204, ал.5 от АПК в исковата молба ищецът е длъжен да посочи доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще доказва с тях, и да представи заедно с нея всички писмени доказателства. Исковата молба не отговаря и на тези законови изисквания.

         Не са приложени и доказателства за представителната власт на предявилия исковата молба адвокат. Сочи се качеството на служебен защитник на ищеца, но към исковата молба липсват приложения, удостоверяващи назначаването /определянето/ на адв. И. *** за процесуален представител на ищеца за целите на настоящото производство.

Горните обстоятелства налагат исковата молба да бъде оставена без движение като на ищеца се даде възможност да уточни исковите претенции спрямо всеки от ответниците – чрез отделни фактически твърдения и прецизиране на петитума на всеки иск, както и да посочи доказателствата и обстоятелствата, които ще установява с тях и представи писмените такива. Следва да се представят доказателства относно назначаването /определянето/ на адв. И. Раднев за процесуален представител на ищеца. На ищеца следва да се предостави 7-дневен срок от съобщението да отстрани посочените нередовности, като в противен случай бъде предупреден, че исковата молба ще бъде върната, а производството по делото – прекратено.

Водим от горното и на основание чл. 204, ал.5 от АПК вр. чл.129, ал.2 и ал.3 от ГПК, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ подадената искова молба.

         УКАЗВА на ищеца, че следва да приведе исковата молба в съответствие с разпоредбата на чл.127, ал.1, т.4, 5 и ал.2 от ГПК и чл.128, т.1 от ГПК, като уточни исковите претенции спрямо всеки ответник – чрез отделни фактически твърдения и прецизиране на петитума на всеки иск, както и да посочи доказателствата и обстоятелствата, които ще установява с тях и представи писмените такива, съобразно указанията в мотивите. Следва да се представят доказателства относно назначаването /определянето/ на адв. И. Раднев за процесуален представител на ищеца.

ДАВА на ищеца седемдневен срок от получаване на препис от настоящото разпореждане да отстрани констатираните нередовности на исковата молба.

При неотстраняване на нередовностите в указания срок исковата молба ще бъде върната, а производството по делото – прекратено.

Препис от разпореждането да се изпрати на ищеца.

 

                                                        СЪДИЯ: