Решение по дело №74/2013 на Окръжен съд - Перник

Номер на акта: 393
Дата: 11 юли 2014 г. (в сила от 24 април 2015 г.)
Съдия: Нели Любомирова Тошева
Дело: 20131700100074
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 29 януари 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  393

     гр.Перник, 11.07.2011г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Пернишкият  окръжен съд, гражданска колегия в публично заседание

на 19 юни през две хиляди и четиринадесета........................година в състав:

                                                              

                                                              Председател:     НЕЛИ ТОШЕВА         

                                                                     Членове:                        /

 

при секретаря Росица Игнатова, като разгледа докладваното от съдията

гр.д.№74 по описа за 2013г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по реда на чл.76 ал.4 от Правилника за администрация в съдилищата.

По изложени в исковата молба обстоятелства ищецът „ЗСИ” ЕООД със седалище и адрес на управление ***, представлявано от управителя и едноличен собственик на капитала В.В.М. против „БКС-Б.”ЕООД, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от управителя Г.Б. Л., моли за постановяването на съдебно решение, с което поради незаплащане в срок на сумата от 45 000.00лв. от страна на купувача „БКС-Б.”ЕООД гр.Б., на продавача „ЗСИ”ЕООД гр.Б., да бъде ОБЕЗСИЛЕНО решение №179 от 08.07.2013г. по гр.д.№74/2013г. на ПОС, с което е обявен за окончателен сключения на 02.08.2012г. между „ЗСИ”ЕООД гр.Б. като продавач и „БКС”ЕООД гр.Б. като  купувач Предварителния договор за покупко-продажба на ДВОРНО МЯСТО с площ от 50 дка, с построена върху него административна сграда /сграда №1/, с площ от 260кв.м., находящи се в ***, представляващ съгл. Скицата, издадена от Службата по казастъра поземлен имот с идентификатор ***, с площ от 47 667кв.м., с граници: ***, ***, ***, ***, ***, ***, ***, ***, ***, с № по предходен план *** и поземлен имот с идентификатор ***, с площ от 1852кв.м., с граници: ***, ***, *** ведно с построената върху този поземлен имот сграда с идентификатор *** със застроена площ 314 к.м., с брой на етажите-6, с предназначение: административна делова сграда.

Страната моли за присъждане на направените съдебни и деловодни разноски.

Ответната страна  „БКС-Б.”ЕООД, представлявано от управителя Г.Б. Л. в депозиран писмен отговор и по съображения в съдебно заседание чрез своя процесуален представител, е оспорил иска като неоснователен по съображения, че сумата е платена и моли за неговото отхвърляне.

Пернишкият окръжен съд като преценява събраните по делото доказателства по реда на чл.235 ГПК, приема за установено и доказано следното:

          С влязло в сила решение №179/08.07.2013г., постановено по гр.д.№74/20013г. по описа на ПОС е ОБЯВЕН ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключения на 02.08.2012г., между „ЗСИ” ЕООД със седалище и адрес на управление:***, с ЕИК ***, представлявано от В. В. М. с ЕГН:**********, постоянен адрес:***, в качеството на ПРОДАВАЧ И „БКС-Б.” със седалище и адрес на управление: ***, с ЕИК *** представлявано от Г.Б.Л., с ЕГН:**********, с постоянен адрес: ***, в качеството на КУПУВАЧ, предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, представляващ ДВОРНО МЯСТО С ПЛОЩ ОТ 50 дка /петдесет/ и построена върху него административна сграда /сграда №1/ с площ от 260кв.м., находящи се в *** /описана в документ: Акт за държавна собственост №1778 от 10.11.1987г./, ПРИ УСЛОВИЕ,. че купувача „БКС Б.”ЕООД  заплати на „ЗСИ” ЕООД гр.Б. сумата от 45 000.00лв. съгл. и при условията на чл.2.7. от предварителния договор, в двуседмичен срок от влизане на решението в сила.

С решението на съда е ОСЪДЕНО „БКС Б.”ЕООД, представлявано от Г.Б.Л. с посочен адрес и ЕГН да заплати по сметка на Пернишкия окръжен съд сумата 895.68лв. нотариална такса съгл. Тарифа за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност, раздел II т.8.

Със същото решение е ОСЪДЕНО „БКС Б.”ЕООД, представлявано от Г.Б.Л. с посочен адрес и ЕГН да заплати по сметка на отдел „Местни данъци и такси” при Община Б. сумата 1000.00лв. /хиляда/ данък върху придобито имущество.

Разпоредено е да се впише ВЪЗБРАНА върху имота, описан по-горе за присъдените в полза на ПОС и Община Б. данъци и такси.

ДАДЕН е на „БКС Б.”, ЕИК ***, представлявано от Г.Б.Л. шест месечен срок от влизане на решението на съда в сила, в който същото да бъде вписано, в противен случай вписването на исковата молба губи действието си.

    Постановеното решение е влязло в сила на 08.08.2013г. /четвъртък./. Съдебното производство по иска е образувано по искова малба на „ЗСИ” ЕООД гр.Б., представлявано от едноличен собственик на капитала В.В.М. против „БКС-Б.” ЕООД гр.Б., представлявяно от управителя Г.Б.Л., с искане за обезсилване на постановеното решение на ПОС по чл.19 ал.3 ЗЗД поради неплащане на определената от съда продажна цена при условията и в сроковете на съдебното решение.

          При сключване на окончателен договор между страните съгл.чл.19 ал.3 на ЗЗД, меродавната дата по договора е не тази по Предварителния договор, а датата, на която решението на съда  по сключения окончателен договор влезе в сила.

          В настоящия случай, видно от приложените по делото доказателства, с банкови извлечения от А. Б.”АД и „П. и. б.”АД, е установено,  че са преведени суми  по „предварителен договор от 02.08.2012г.”от „БКС-Б.” ЕООД като наредител в полза на „ЗСИ” ЕООД гр.Б., представлявано от В.В.М., в размер на 30 150 лв. и на 14 850 лв.-двете от 21.08.2013г., т.е. на обща стойност 45000.00лв., преведени на .ищеца „ЗСИ” ЕООД гр.Б. и неговия едноличен собственик  В.В.М. съобразно приложената справка от Търговския регистър на ПОС от 19.06.2013г./приложено/.

          Изплащането на сумите е извършено в двуседмичния срок, считано от влизане на решението в сила съобразно указанията на съда.

          Неоснователно е становището на ищеца в исковата молба за незаплатена цена в срок, тъй като плащането е извършено по банков път, в посочения от съда срок. Решението на съда от 08.07.2013г. е вписано в Службата по вписванията към БрРС от ответника /сега ищец/, придружено с необходимите документи предвид указанията на съда.

          Предвид изложените съображения, искът като неоснователен и недоказан, следва да бъде отхвърлен Съдът не присъжда разноски, тъй като такива не са поискани от ответника.

Водим от гореизложеното Пернишкият окръжен съд

 

                                                           Р    Е    Ш    И   :

         

  ОТХВЪРЛЯ като неоснователен и недоказан иска на „ЗСИ” ЕООД, с ЕИК *** със седалище и адрес на управление ***, представлявано от управителя и едноличен собственик на капитала В.В.М. с ЕГН:********** против „БКС-Б.” ЕООД с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от управителя Г.Б.Л. с ЕГН:**********, моли за постановяването на съдебно решение, с което поради незаплащане в срок на сумата от 45 000.00лв. от страна на купувача „БКС-Б.” ЕООД гр.Б., на продавача „ЗСИ” ЕООД гр.Б., да бъде ОБЕЗСИЛЕНО решение №179 от 08.07.2013г. по гр.д.№74/2013г. на ПОС, с което е обявен за окончателен сключения на 02.08.2012г. между „ЗСИ” ЕООД гр.Б. като продавач и „БКС” ЕООД гр.Б. като купувач Предварителния договор за покупко-продажба на ДВОРНО МЯСТО с площ от 50 дка, с построена върху него административна сграда /сграда №1/, с площ от 260кв.м., находящи се в ***, представляващ съгл. Скицата, издадена от Службата по кадзастъра поземлен имот с идентификатор ***, с площ от 47 667кв.м., с граници: ***, ***, ***, ***, ***, ***, ***, ***, ***, с № по предходен план *** и поземлен имот с идентификатор ***, с площ от 1852кв.м., с граници: ***, ***, *** ведно с построената върху този поземлен имот сграда с идентификатор *** със застроена площ 314 к.м., с брой на етажите-6, с предназначение: административна делова сграда, както и да се заплатят направените разноски.

РЕШЕНИЕТО може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчванета му на страните.

 

                                                                                                                                                                                                                      СЪДИЯ: