Определение по дело №170/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 274
Дата: 22 януари 2020 г. (в сила от 2 април 2020 г.)
Съдия: Димитрина Ангелова
Дело: 20201100200170
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 15 януари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

     Гр. София, 22.01.2020 г.

 

            СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, Наказателно отделение, 2-ри състав в публично съдебно заседание на Двадесет и втори януари Две хиляди и двадесета година, в следния състав:

 

Председател:

ДИМИТРИНА АНГЕЛОВА

 

 

Съдебни заседатели:

Е.И.

 

Е.К.

 

Секретар

ЗОЯ ПАНДУРСКА

Прокурор

ГЕОРГИ МИРЧЕВ

сложи за разглеждане докладваното от съдия АНГЕЛОВА НЧД  № 170 по описа за 2020 г.

 

На поименното повикване в 12.00 часа се явиха:

 

 

ОСЪДЕНИЯТ Р.М.Й. се явява лично, доведен от Затвора – София.

 

В ЗАЛАТА СЕ ЯВЯВА адв. И.А.В., определен по искане на съда за служебен защитник на осъдения в това производство.

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

ОСЪДЕНИЯТ - Да се гледа делото. Желая адв. И.В. да ме представлява като служебен защитник в това производство.

 

СЪДЪТ, съобразявайки факта, че осъденият Р.Й. се намира в пенитенциарно заведение, прецени, че са налице предпоставките на чл. 94, ал. 1, т. 6 от НПК, изискващи негова задължителна защита, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАЗНАЧАВА адв. И.А.В. за служебен защитник на осъдения Р.М.Й. в настоящото производство.

 

АДВ. В. – Запознат съм с материалите по делото. Готов съм да поема защитата на осъдения. Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ прецени, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

ДОКЛАДВА постъпила актуална справка за съдимост по отношение на осъдения Й., актуална справка от НСлС за основанията за престоя на Й. в арестните помещения, справка от ГДИН - Затвора гр. София относно основанието, на което той се намира в момента в Затвора София, както и остатъка от изтърпяване на наложено му наказание и справка от ГДИН по отношение времето на престой на осъдения в местата за лишаване от свобода.

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТТА НА ОСЪДЕНИЯ:

Р.М.Й. – роден на *******г. в гр. Перник, български гражданин, неженен, със средно образование, осъждан, ЕГН **********

СЪДЪТ РАЗЯСНИ ПРАВАТА НА ОСЪДЕНИЯ в процеса:

ОСЪДЕНИЯТ – Разбрах правата си. Нямам искания за отводи на състава на съда, секретаря или прокурора.

 

ДЕЛОТО СЕ ДОКЛАДВА с прочитане на предложението на основание чл. 25 от НК от началника на Затвора София, както и на предложение от прокурор при СГП, с правно основание чл. 306, ал. 1, т. 4 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам предложенията. Да се приложат докладваните справки по делото. Нямам искания.

ЗАЩИТАТА – Да се приложат докладваните справки. Нямам доказателствени искания.

ОСЪДЕНИЯТ – Да се приложат справките. Нямам искания за нови доказателства.

 

СЪДЪТ, съобразявайки изявленията на страните и на основание чл. 283 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРОЧИТА и ПРИЕМА представените по делото писмени доказателства, включително и докладваните днес от председателя на съдебния състав справки, и считайки същото за изяснено

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

 

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам предложението на СГП за извършване на групиране на две наказания по отношение на осъдения Р.М.Й. по НОХД 5540/2018 г. на СГС и по НОХД 10295/19 г. по описа на СРС, като бъде наложено едно общо най-тежко наказание от 7 години лишаване от свобода, което е наложено по НОХД 5540/2018 г., като предлагам на съда да приложи разпоредбата на чл. 24 от НК за увеличение на така определеното общо наказание с 1 година лишаване от свобода, предвид наличието на най-малко две осъждания, по които са наложени наказания от един и същи вид, а именно „лишаване от свобода“ и  високата степен на обществена опасност на лицето – същият е осъждан многократно, като цитираните две осъждания по чл. 196 и чл. 199 от НК са извършени при условията на опасен рецидив.

От обремененото съдебно минало на лицето може да се направи обоснован извода, че същият е с утвърдени престъпни навици и наложените му наказания лишаване от свобода не са довели до неговото поправяне и превъзпитание и същият е продължил да извършва нови престъпления.

Затова с оглед постигане целите по чл. 36 от НК, моля да увеличите най-тежкото наказание лишаване от свобода в размер на 7 години с още една година, като подлежащото на изтърпяване наказание в размер на 8 години лишаване от свобода да бъде изтърпяно при първоначален строг режим, като приспаднете предварителното задържане и изтърпяната част от наказанията лишаване от свобода, включени в съвкупността.

 

ЗАЩИТАТА – Видно от справката за съдимост, са налице материално-правните предпоставки на чл. 25, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК за групиране на наложените до момента наказания на осъдения и като имате предвид НОХД 10295/19 г. и НОХД 5540/18 г. и двете по описа на СГС, следва да му бъде наложено едно общо най-тежко наказание, а именно 7 години, тъй като деянията са извършени преди да е имало влезли в сила присъди за което и да е от тях.

Аз ви моля, въпреки многобройните осъждания да не прилагате чл. 24 от НК за утежняване на положението на осъдения. Считам, че би се отразило твърде негативно върху осъдения, което не е целта на чл. 36 от НК. Моля да имате предвид, че наказанието по НОХД 5540/18 г., което е 7 години, е достатъчно тежко предвид предходните осъждания, които не са надвишавали 1 година и 6 месеца.

 

ОСЪДЕНИЯТ – Поддържам думите на адвоката си. Моля да не бъде прилагана разпоредбата на чл. 24, тъй като мисля, че наказанието ми е достатъчно тежко, за да се утежнява още повече. По дело 5540 съм съдействал достатъчно по истинността по делото, това че не се е доказало  нещо е отделен въпрос, но мисля, че наказанието ми е достатъчно тежко. Нещата са във ваши ръце.

 

СЪДЪТ СЕ ОТТЕГЛЯ НА СЪВЕЩАНИЕ.

 

СЪДЪТ след съвещание прецени следното:

По отношение на Р.Й., видно от справката за съдимост, са налице множество осъждания, по които четирикратно предходни съдебни състави са извършвали групиране на наказания и при тази ситуация настоящият съдебен състав преценява, че на групиране подлежат наказанията, наложени с определение по НОХД 10295/19 г. на СРС и присъда по НОХД 5540/18 г. на СГС, този съдебен състав.

По първото наказателно производство Р.Й. е осъден за деяние, извършено на 10.02.2019 г., квалифицирано като престъпление по чл. 196, вр. чл. 18 ал. 1 от НК, за което е осъден на 1 година лишаване от свобода, като определението е влязло в сила на 24.09.2019 г. Всъщност именно оттогава Р.Й. търпи така определеното му след споразумение наказание в Затвора – гр. София, от което към днешна дата е изтърпял 4 месеца, с остатък 8 месеца.

С присъдата по НОХД 5540/18 г. на настоящия съдебен състав Р.Й. е осъден за деяние, извършено на 7.06.2018 г., квалифицирано като престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 3, вр. чл. 29, ал. 1, буква „а“ и „б“ от НК, с която присъда му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 години и след цялостен инстанционен контрол присъдата е влязла в сила в този си вид на 30.12.2019 година.

При тази ретроспекция СЪДЪТ установява, че деянията и по двете присъди, коментирани до момента, са извършени преди да има влязла в сила присъда по която и да било от тях и в този случай е приложима разпоредбата на чл. 25, ал. 1 вр. чл. 23 от НК за групиране на наложените спрямо Р.Й. наказания, които са идентични по вид – „лишаване от свобода“, като бъде определено общо най-тежко измежду двете от тях, а именно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 години.

Налице са и предпоставките за приложение разпоредбата на чл. 59, ал. 1 от НК и чл. 25, ал. 2 от НК, като бъде приспаднато времето, през което Р.Й. е бил задържан под стража по делата, по които са групирани наказанията, както и изтърпяната част от наказанието, наложено по НОХД 10295/19 г. по описа на СРС, НО.

По отношение претенцията на прокурора за приложение разпоредбата на чл. 24 от НК с увеличаване на общото най-тежко наказание от 7 години лишаване от свобода с 1 година, СЪДЪТ преценява следното:

Р.Й. е многократно осъждан, част от които осъждания рефлектират и върху квалификацията на деянието, за което му е наложено наказание 7 години лишаване от свобода, определяйки го като такова, осъществено при условията на опасен рецидив. В същото време обаче СЪДЪТ преценява и факта, че освен НОХД 5540/18 г. по описа на настоящия съдебен състав, всички останали наказателни производства – 12 на брой, са приключили със съдебни актове - определения, с които са одобрени споразумения между Р.Й., негов защитник и прокурор при районна прокуратура. При всички тях наложените наказания за извършени престъпления перманентно срещу собствеността, квалифицирани като такива по чл. 194, чл. 195 и девет от тях по чл. 196 от НК – при условията на опасен рецидив, варират от 4 месеца лишаване от свобода до максимално наказание 1 година и 6 месеца лишаване от свобода.

Видът на тези наказания и техния размер очевидно не е осъществил превантивна спрямо поведението на Й. роля, още повече, че деянието - предмет на разглеждане по НОХД 5540/18 г. по описа на СГС, е осъществено във време на прекъсване на изпълнението на наказание, търпяно към онзи момент от Р.Й. и по-точно при негово незавръщане от прекъсване на изпълнение на наказание на 30.05.2018 г., вследствие на което е задържан на 9 юни 2018 г. - два дни след извършване на деянието, разглеждано по НОХД 5540/2018 г. по описа на настоящия състав.

Всичко това, изразяващо се в множествеността на осъжданията, еднотипността на престъпленията, за които Р.Й. е наказван, извършване на престъпление при незавръщане от прекъсване на  наказание „лишаване от свобода“, мотивира съда да приеме като основателна претенцията на прокурора и да увеличи размера на коментираното общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ с 1 година, чийто първоначален режим на изтърпяване следва да бъде строг.

 

Поради всичко това СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ГРУПИРА по отношение на осъдения Р.М.Й., с ЕГН ********** наказания, наложени със съдебни актове по НОХД 10295/2019 г. по описа на СРС, НО, 135 състав и НОХД 5540/2018 г. по описа на СГС, НО, 2-ри състав, като ОПРЕДЕЛЯ общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 години.

На основание чл. 24 от НК УВЕЛИЧАВА размера на така определеното общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 години, с 1 /една/ година.

На основание чл. 57, ал. 1 от ЗИНЗС ОПРЕДЕЛЯ първоначален строг режим за изтърпяване на така определеното наказание „лишаване от свобода“.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК ПРИСПАДА от така определеното наказание „лишаване от свобода“ изтърпяната част от наказание „лишаване от свобода“ по НОХД 10295/19 г. по описа на СРС, НО.

На основание чл. 59, ал. 1 от НПК ПРИСПАДА от определения срок за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ времето, през което спрямо осъдения Р.М.Й. с ЕГН ********** е изпълнявана мярка за неотклонение „задържане под стража“ по производствата, по които са групирани наказанията.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред САС.


 

Преписи от протокола да бъдат издадени при поискване на служебния защитник и на осъдения.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 12.35 часа.

 

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                                                               2.

 

 

                                               СЕКРЕТАР: